Γκέρνικα: Η ιστορία πίσω από το αριστούργημα - διαμαρτυρία του Πικάσο & η μοναδική έκθεση στο Παρίσι
Μέσα από το έργο αυτό, ο Ισπανός καλλιτέχνης θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τον βομβαρδισμό και την καταστροφή της ομώνυμης βασκικής πόλης από την γερμανική αεροπορία τον Απρίλιο του 1937.
Ο Ισπανός καλλιτέχνης ζωγράφισε την "Γκέρνικα" μεταξύ 1ης Μαϊου και 4ης Ιουνίου 1937, σε χρόνο ρεκόρ, όπως λέει η επιμελήτρια Εμιλί Μπουβάρ.
Η σύντροφός και μούσα του Πικάσο, η Ντόρα Μάαρ φωτογράφησε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάζονται τώρα στο μουσείο Πικάσο στο Παρίσι. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι μεταμορφώσεις του έργου μέσα στις τέσσερις εβδομάδες της δημιουργίας του.
Ο στρατιώτης που κείτεται στο έδαφος, είχε στην αρχή τον βραχίονα προτεταμένο. Στην τελική αποτύπωση όμως ο στρατιώτης βρίσκεται στο έδαφος. "Με τον τρόπο αυτό ο Πικάσο μετέβαλε τον στρατιώτη σε θύμα" λέει η επιμελήτρια Εμιλί Μπουβάρ.
Στο μουσείο Πικάσο στο Παρίσι, ήδη στην είσοδο, οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με την αποτύπωση του τρόμου. Πρόκειται για μια αναπαραγωγή του διασημότερου έργου του Πικάσο.
Το αυθεντικό βρίσκεται από το 1992 στο Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη. Η "Γκερνίκα", ένα συγκλονιστικό αντιπολεμικό μανιφέστο, φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι, όπου από τις 26 Απριλίου παρουσιάζεται μια έκθεση αφιερωμένη στο μοναδικό αυτό πίνακα.
Στην έκθεση με τον ομώνυμο τίτλο, παρουσιάζονται περισσότερα από 150 έργα, τα οποία αποτυπώνουν τη διαδικασία δημιουργίας και ολοκλήρωσης της. Υπενθυμίζουν, όπως σημειώνει το in.gr, ότι ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε πριν από 80 χρόνια στο ατελιέ του Πικάσο, στην οδό Γκραν Ογκυστίν.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr