Πάσχος Μανδραβέλης: "Το επόμενο Facebook ή Google"
Τη βεβαιότητα ότι «το επόμενο Facebook ή Google θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ακόμη και σε χώρες υπό οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα», εκφράζει ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ.
Οπως λέει ο Woz (όπως αποκαλείται ο Steve Wozniak), «ευφυείς άνθρωποι υπάρχουν παντού και τα εργαλεία για την ανάπτυξη λογισμικού είναι επίσης πανταχού διαθέσιμα, οπότε “φυσικά και θα μπορούσε” να ιδρυθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα η επόμενη εταιρεία, που θα δημιουργούσε, π.χ. στον χώρο της επικοινωνίας, κάτι ικανό “να κατακτήσει τον κόσμο – αν είναι καλό”» (ΑΠΕ-ΜΠΕ 3.4.2018).
* Του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή
Ο ιδιοφυής μηχανικός έχει δίκιο. Η ιδέα για το Facebook, ή το Google, ή το Instagram κ.λπ. θα μπορούσε να είχε γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά και να πεθάνει εδώ. Γράφαμε, πριν από δέκα χρόνια, ότι «για τη χώρα μας τέτοιες επιχειρήσεις είναι όνειρα θερινής νυκτός. Οχι μόνο επειδή οποιοσδήποτε θέλει να ιδρύσει μια εταιρεία θα περάσει από τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας και πρέπει να πάρει άδειες λειτουργίας από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι είναι Διαδίκτυο, αλλά γιατί το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν επιτρέπει σε όσους έχουν καλές ιδέες να αναδειχθούν.
Στην «Ιστορία του Google» (των David Vice και Mark Malseed, εκδόσεις «Κέδρος») διαβάζουμε ότι (...) η πρώτη μηχανή αναζήτησης Google στήθηκε στο Στάνφορντ, σε εξοπλισμό του πανεπιστημίου. Οταν οι απαιτήσεις σε εξοπλισμό και χρηματοδότηση αυξήθηκαν, το ίδιο το πανεπιστήμιο τους προέτρεψε να βγουν στην αγορά για να βρουν κεφάλαια. Το Στάνφορντ ενθαρρύνει φοιτητές και καθηγητές να δημιουργούν δορυφορικές εταιρείες με ιδιωτική χρηματοδότηση, κρατώντας το ίδιο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου των νέων εταιρειών. Ετσι φτιάχτηκε η Hewlett-Packard, η Sun Microsystems και δεκάδες άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Αν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, ποικιλόχρωμοι Κνίτες θα κρεμούσαν τα αντιαισθητικά τους πανό στα εργαστήρια με βασικά συνθήματα “όχι στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης”, “γνώση για τον λαό και όχι για το κεφάλαιο” και άλλα φαιδρά. Οι ιδρυτές του “ελληνικού Google” θα χτίζονταν ζωντανοί στα γραφεία τους και οι “οικοδόμοι” θα κραύγαζαν: “ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός”» (Αν το «Google» ήταν ελληνικό, «Καθημερινή» 14.8.2007).
Στα ελληνικά πανεπιστήμια το μόνο που διδάσκονται εκτός ύλης οι φοιτητές είναι η ανομία, αυτή που κάποιοι βαφτίζουν (τρομάρα μας!) αντίσταση. Το υπαρκτό «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» του κ. Κώστα Γαβρόγλου υποθάλπει κάθε χουλιγκανισμό και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προκοπής στα γεννοφάσκια της.
Οπότε, ας μην ελπίζει ο Στιβ Βόζνιακ για την Ελλάδα. Στην Μπουρκίνα Φάσο είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί του μέλλοντος. Οχι στο ΕΜΠ...
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr