«Η Στέγη το σπίτι μας» : Έκρηξη τεχνών & πολιτισμού στο νέο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών - Χορός, μουσική, θέατρο, εικαστικά εντός και εκτός κτηρίου σ’ ένα ντελίριο ενάντια στην κρίση

Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών; Πλάι στις μεγάλες διεθνείς μετακλήσεις, συναντάμε τα ονόματα μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς

Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών; Πλάι στις μεγάλες διεθνείς μετακλήσεις, συναντάμε τα ονόματα μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, όπως γράφει το tospirto.net.



Το βλέμμα τους συνόδευε τις διαδρομές μας στο μετρό και τους δρόμους της Αθήνας, τις τελευταίες ημέρες. Στην παρουσίαση του προγράμματος της Στέγης οι δημιουργοί, αλλά και εκατοντάδες φίλοι της ήταν εκεί για να ενημερωθούν πρώτοι για τον φετινό – πιο πλούσιο από ποτέ προγραμματισμό της για την σεζόν 2013- 14. «Η Στέγη μας, το σπίτι σας» είναι το φετινό μότο που φαίνεται να έχει ήδη γίνει πραγματικότητα. Οι αριθμοί συνηγορούν σε αυτό: 87% ήταν η μέση πληρότητα στις περσινές παραστάσεις. Δεκαεννέα από αυτές υπήρξαν sold out. Πολλοί  ήταν οι θεατές που την επισκέφτηκαν δώδεκα φορές τους τελευταίους οκτώ μήνες. Τρεις χιλιάδες είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι «Φίλοι» της Στέγης και περισσότεροι από 100.000 οι φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Πλάι στις μεγάλες διεθνείς μετακλήσεις, συναντάμε τα ονόματα μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, όπως του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του Δημήτρη Δημητριάδη και του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο των συζητήσεων όσο και των εικαστικών δράσεων. Για πρώτη φορά παραστάσεις βγαίνουν «Εκτός Στέγης» και συνδέονται με τον αστικό ιστό. Το πλούσιο πρόγραμμα ενσωματώνει μικρότερα φεστιβάλ ένα αφιερωμένο στην καλλιτεχνική παραγωγή των Βαλκανίων κι ένα άλλο που αναδεικνύει τη χρήση νέων τεχνολογιών. Το εφηβικό θέατρο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και η μέριμνα για κοινωνικές ομάδες με διαφορετικές ανάγκες συμπληρώνουν το πλούσιο τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα πρόγραμμα.


ΘΕΑΤΡΟ

Πιο πολιτικό και ευαίσθητο από ποτέ είναι φέτος οι θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζει η Στέγη. Μετακλήσεις ιδιαίτερων διεθνών παραστάσεων που η καθεμιά τους μοιάζει να υπόσχεται μια μοναδική και έντονη εμπειρία. Αλλά και ο αφρός της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, για πρώτη φορά μαζί. Το θέατρο βγαίνει για πρώτη φορά «Εκτός Στέγης» και παρουσιάζεται με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Ενώ η τόσο διπλανή μας, αλλά και τόσο άγνωστη σύγχρονη βαλκανική δημιουργία, μας αποκαλύπτεται.



• Με το αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη ξεκινά η θεατρική σεζόν της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Πέρα από την παράσταση του έργου «Ο κυκλισμός του τετραγώνου» σε σκηνοθεσία του 26χρονου Δημήτρη Καραντζά στην Κεντρική Σκηνή (16- 27/10), τρία ακόμη έργα του παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρώτη υπό τη μορφή αναλογίου σε σκηνοθετική επιμέλεια των Γιάννη Κόκκου, Αργυρώς Χιώτη (Vasistas) και Έλλης Παπαγεωργακοπούλου.



• «Μετά τη Φουκουσίμα, τι;» αναρωτιέται ο 40χρονος Ιάπωνας αβανγκάρντ συγγραφέας, σκηνοθέτης και εικαστικός, Τοσίκι Οκάντα που επιστρέφει έπειτα από δύο χρόνια στη Μικρή Σκηνή με την αλληγορική περφόρμανς του «Ground and floor» (30/10-2/11).
• «Το τρένο» του Λένου Χρηστίδη είναι η φετινή παραγωγή της Στέγης που απευθύνεται στους εφήβους, πάλι σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου και της ομάδας Grasshopper (7/11-13/4).
• Ενώ, από τη Μεγάλη Βρετανία έρχεται το «Before your very eyes» (8-10/11).
• To «Τέλος» της Έλενας Μαυρίδου ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή (13-24/11) σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.
• Ο δημοφιλέστατος και στη χώρα μας Τζέιμς Τιερρέ επιστρέφει με μια παράσταση τσίρκου, χορού, μουσικής που μοιάζει με βουτιά σε όνειρο, το «Tabac Rouge» (22- 24/11).
• Μετά τους αδελφούς Μαρξ και τον Φρανκ Σινάτρα, ο Έκτορας Λυγίζος ανεβάζει μια ξέφρενη φάρσα για την οικονομική κρίση, το «Room Service» (18/12- 5/1) στη Μικρή Σκηνή.
• Μια περιπετειώδη παράσταση-κατάβαση στην άβυσσο της Επιθυμίας, ανεβάζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός καταπιανόμενος με τον «Φάουστ» του Γκαίτε (15/1- 2/2 Κεντρική Σκηνή) με τους Ακύλλα Καραζήση, Εύη Σαουλίδου, Θεοδώρα Τζήμου κ.ά.
• Βασισμένη σε κείμενα του νομπελίστα Ελίας Κανέττι, από τον πρωτοπόρο σκηνοθέτη και συνθέτη Χάινερ Γκαίμπελς, η παράσταση μουσικού θεάτρου «Eraritjaritjaka: Το Μουσείο των Φράσεων» ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή (26-28/2).
• Το έργο της βραβευμένης με νόμπελ Ελφρίντε Γέλινεκ «Τα συμβόλαια του εμπόρου» με τον υπότιτλο «Μια οικονομική κωμωδία» προσαρμόζεται στη συνθήκη της ελληνικής οικονομικής κρίσης και ανεβαίνει σαν ένα θεότρελο μουσικοθεατρικό χάπενινγκ (27-29/3).
• Η φανταστική συνάντηση του ινδικού θεού-ελέφαντα Γκανές με τον Χίτλερ αποτελεί το θέμα της παράστασης «Ganesh vs the third Reich» που ανεβαίνει μια σπουδαία ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών διεθνούς κύρους με νοητική υστέρηση (27-29/3).
• Από 11 έως 13 Απριλίου επανέρχεται για τέταρτη συνεχή χρονιά το «Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου».
• Ακολουθεί το πολύ ενδιαφέρον «Fast Forward Festival» που αναλαμβάνει να μας συστήσει το θέατρο του μέλλοντος, με site specific παραστάσεις, όπως εκείνη των δημοφιλέστατων Rimini Protokoll (28/4-3/5).
• Μια αποκαλυπτική διαδρομή στην πόλη μέσα από τη ματιά ενός μετανάστη στήνει στους δρόμους της Αθήνας ο διακεκριμένος Ολλανδός σκηνοθέτης και εικαστικός Ντρις Φερχούφεν, με τίτλο «No man’s land» στο πλαίσιο του «Θεάτρου εκτός Στέγης» (9-18/5)
• Μια αγριεμένη περφόρμανς αποκλειστικά για ενήλικο κοινό στήνει η Λένα Κιτσοπούλου στην Μικρή Σκηνή (19- 25/5) με τίτλο «Κοκκινοσκουφίτσα: το πρώτο αίμα». Παίζει η ίδια μαζί με τους Γιάννο Περλέγκα, Έμιλυ Κολιανδρή κ.ά.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Τζαζ και ροκ από όλο τον κόσμο, και την Ελλάδα, κλασική μουσική, ενίοτε με ανανεωτική ματιά, απρόβλεπτες συναντήσεις, νέα έργα του Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και πολλές εμφανίσεις της Καμεράτας συνιστούν το νέο, μουσικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

•  ARTéfacts ensemble & Κ. ΒΗΤΑ – Συγκατοίκηση: Ο Κ. Βήτα βγάζει από την πρίζα τους υπολογιστές του και αφήνει τη μουσική του στα χέρια 20 δεξιοτεχνών σολίστ. Αναδημιουργώντας ελεύθερα τα θέματα του Κ. Βήτα, παίζουν τη μουσική που αγαπούν (28-29/9).
• Καμεράτα - Οι Εποχές: Στην πρώτη συναυλία της τη νέα καλλιτεχνική περίοδο στη Στέγη, παρουσιάζει ένα μαραθώνιο μουσικό αφιέρωμα στις εποχές του χρόνου: Βιβάλντι, Γκλας, Πιατσόλα, Ρίχτερ, Κέιτζ, Βων Ουίλλιαμς, Τσαϊκόφσκυ. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου (5/10).
• In Mute Festival: Σύγχρονη μουσική-βωβός κινηματογράφος. Ηλεκτρονικοί ήχοι, ακουστικά όργανα, πάνω σε κλασικές εικόνες. Ο Αυστραλός συνθέτης Lawrence English γράφει για το Strike του Eisenstein, οι Έλληνες Silent Move θα συνοδεύσουν την ταινία του Jean Epstein The Fall of the House of Usher (Η πτώση του Οίκου των Άσερ), ο Γερμανός καλλιτέχνης Thomas Koner βάζει μουσική στο ντοκιμαντέρ Nanook of the North του Robert J. Flaherty, ενώ ο Μιχάλης Μοσχούτης επενδύει μουσικά το έργο The Wind του Victor Sjostrom (12-13/10).



• Rob Mazurek & São Paulo Underground: Εκρηκτικό μείγμα ηλεκτροακουστικών, τζαζ, post-rock, αβανγκάρντ και tropicalia από τον Αμερικανό κορνετίστα Rob Mazurek και τον περκασιονίστα Mauricio Takara, καθώς και με τον πολυοργανίστα Guilherme Granado (23-24/10).
•  Secret Gig I - Κεφάλαιο 24 | Mechanimal: Στο πρώτο Secret Gig της Στέγης θα εμφανιστούν δύο ελληνικά σχήματα, οι «Κεφάλαιο 24» που δρουν επί τρεις δεκαετίες, και οι νέοι «Mechanimal» του Γιάννη Παπαϊωάννου (8/11).
• Καμεράτα - Rock Goes Baroque: Οι Beatles συναντούν τον Βιβάλντι και ο Έλβις Πρίσλεϊ «ακούει» τις επιτυχίες του με όργανα της εποχής του μπαρόκ χάρη στους σολίστες της Καμεράτας με την υπογραφή του Σλοβάκου συνθέτη Peter Breiner (14/11)
•  Nik Bärtsch’s Ronin: Ζεν και φανκ, αβανγκάρντ και ιαπωνικές παραδόσεις σε μια συναυλία του Ελβετού πιανίστα, συνθέτη και παραγωγού Nik Bärtsch (16/11).
• Remember Shakti: Η τζαζ συναντά τους ήχους της ινδικής παράδοσης από το ιστορικό σχήμα Shakti που γιορτάζει την επέτειο των 40 χρόνων του. Το αποτελούν θρύλοι της τζαζ ροκ και έθνικ σκηνής, οι οποίοι συναντιούνται μεταξύ Δύσης και Ανατολής (26/11).
• Medea Electronique - Soundscapes / Landscapes: Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσμου και καλούν σε real-time περιήγηση σε αυτή την οριακή περιοχή της πόλης (Δεκέμβριος 2013- Ιούνιος 2014).
• Αφιέρωμα Στον Luciano Berio: Με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον συνθέτη Λουτσιάνο Μπέριο στου οποίου τη μουσική πρωταγωνιστεί η ανθρώπινη φωνή, ιδίως η γυναικεία. Καλλιτεχνικός σχεδιασμός-οργάνωση: Κατερίνα Τσεντς, Μουσικολογική επιμέλεια: Ανάργυρος Δενιόζος, ερμηνεύει το Σύνολο ΤΩΡΑ (1/12).
• Μύθοι του Αισώπου του Δημήτρη Παπαδημητρίου: Η Στέγη ανέθεσε στον συνθέτη ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο με αφετηρία τους Μύθους του Αισώπου. Το έργο είναι ορχηστρικό με σολίστες τραγουδιστές/ αφηγητή, στην κατεύθυνση δημιουργίας ρεπερτορίου στο είδος από Έλληνες συνθέτες με θέματα από την ελληνική παράδοση. Οι ήρωες των Μύθων ζωντανεύουν από Θέατρο Σκιών που αγγίζει την παράδοση του Καραγκιόζη, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν (4-8/12).
•  3ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Μια μοναδική εμπειρία μουσικής συνύπαρξης Ανατολής και Δύσης. Με το Takis Barberis Group, τον πιανίστα Σάμι Αμίρη και τους καταξιωμένους μουσικούς του γκρουπ του, τον Κώστα Θεοδώρου και την ομάδα του, οι οποίοι θα συναντηθούν με κορυφαίους μουσικούς από το εξωτερικό (6-8/12).
•  Κυριάκος Καλαϊτζίδης | Εν Χορδαίς: Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο: Τι θα ακούγαμε σήμερα εάν ο Μάρκο Πόλο είχε μαζί στα ταξίδια του ένα μηχάνημα ηχογράφησης; Αλλά και πώς θα αξιοποιούσε όλο αυτό τον ηχητικό πλούτο αν ήταν ο ίδιος συνθέτης; Ήχοι που ανιχνεύονται στο 13ο και 14ο αιώνα, κλασική κινεζική μουσική, ουζμπεκικά τραγούδια, ινδικές παραδόσεις, λόγια περσική μουσική, βυζαντινό μέλος, μεσαιωνική μουσική από τη Βενετία (10/12).
•  Καμεράτα - Χριστούγεννα με Μότσαρτ: Η Καμεράτα γιορτάζει τα Χριστούγεννα του 2013 με δύο από τα πιο αγαπημένα αριστουργήματα του Μότσαρτ, τη Συμφωνία σε ντο μείζονα, αρ 41, και τη Λειτουργία σε ντο ελάσσονα (27/12).
• Αφιέρωμα στον συνθέτη Μαουρίτσιο Κάγκελ, θεμελιωτή του Νέου Μουσικού Θεάτρου. Με βασικό κορμό το magnus opus του μουσικού θεάτρου, Staatstheater (1971), τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί και τεχνικοί θα παρουσιάσουν μια σύνθεση από αντιπροσωπευτικά έργα του. Concept, μουσική και θεατρική επιμέλεια, realisations: Ανάργυρος Δενιόζος (11-12/1).
• Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού /3  Σύνθεση + Στίχος = Τραγούδι: Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, τρίτη χρονιά, στην οποία επικεντρώνονται στο τραγούδι ως ολοκληρωμένο αποτέλεσμα της μουσικής και στιχουργικής σύνθεσης (21/12).
•  Σταύρος Γασπαράτος - Επτά θανάσιμα αμαρτήματα: Λαγνεία, οκνηρία, αλαζονεία, λαιμαργία, απληστία, οργή, φθόνος: επτά θανάσιμα αμαρτήματα σε μια συναυλία μέσα από τη ματιά του Σταύρου Γασπαράτου (22/12).
• Louis Sclavis / Atlas Trio: Ο κλαρινετίστας και συνθέτης Λουί Σκλαβίς συνδυάζει τη τζαζ με τη λαϊκή γαλλική μουσική. Louis Sclavis: κλαρινέτα, Benjamin Moussay: πιάνο και πλήκτρα, Gilles Coronado: κιθάρα (18/1).
• Το Μουσικό Χωριό Στη Στέγη: Η  μουσική κοινότητα του Πηλίου κατεβαίνει  στην πρωτεύουσα, για μια τριήμερη πανδαισία ήχων και ιδιωμάτων (24-26/1).
•  Secret Gig IΙ - Last Drive/ Illegal Operation: Γκαράζ και μπλουζ μέσα από τα φίλτρα δύο κορυφαίων ελληνικών συγκροτημάτων, των Last Drive και των Illegal Operation, που και τα δύο διαθέτουν, εκτός από μεγάλη καλλιτεχνική αξία, και μεγάλα ακροατήρια (8/2).
• Εργαστήριο «Το ελληνικό τραγούδι»: Ερμηνεία, ένα εργαστήριο που αποσκοπεί να φωτίσει την ερμηνεία στο τραγούδι ως μέσο απόδοσης του περιεχομένου της μουσικής και του στίχου (11/2).
• Κουαρτετο Εγχορδων Tetraktys: Δύο σημαντικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα από τους ταλαντούχους μουσικούς του ελληνικού κουαρτέτου Tetraktys που έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα Rising Stars (14/2).
• Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει έργα Ραβέλ και Στραβίνσκι, μαζί με ενός νέου ‘Έλληνα συνθέτη, του Νικόλα Τζώρτζη, καθώς και το έργο του νέου Γάλλου συνθέτη Raphaël Cendo (17/2).
• Γιάννης Κυριακίδης / Maze Ensemble - Η μετέωρη φωνή: Ένας νέος συνθέτης σύγχρονης μουσικής,  σε έργα που γεφυρώνουν την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη σύνθεση με τον αυτοσχεδιασμό (20/2).
• O συνθέτης Γιώργος Απέργης στο LunaPark τοποθετεί τέσσερις ερμηνευτές δίπλα-δίπλα, αλλά έχουν επαφή μόνο μέσα από μικρόφωνα, κάμερες, οθόνες, κρυφά μεγάφωνα. Μουσική & Σκηνοθεσία: Γιώργος Απέργης (21/2).
• Borderline Festival ’14: Διεθνές φεστιβάλ, στην τέταρτη παρουσία του προσκαλεί σε ένα ανιχνευτικό παιχνίδι με τις μεταβαλλόμενες παραμέτρους αναζητώντας την έκπληξη, το ατελές, το άνοιγμα σε ρήγματα προσωπικής γλώσσας και ερμηνείας (4-9/3).
• Κύκλος Άγνωστος Ελληνισμός & Νέοι Δημιουργοί: Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 10 έως 14 ετών, καλούνται να συγγράψουν μια ιστορία ή ένα παραμύθι (23/3).
• Maya Homburger & Barry Guy: Ένα κοντραμπάσο και ένα βιολί, ο Μπάρι Γκάι και η Μάγια Χόμπουργκερ έχουν φέρει πιο κοντά τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, ωθώντας ο ένας τον άλλον προς νέες περιοχές της μουσικής έκφρασης (28/3).
• Διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους - Θέμα «Το ελληνικό τραγούδι – Μουσική Ελλήνων συνθετών»: Στο πλαίσιο της προσπάθειας για πρωτογενή δημιουργία και τη διάδραση μεταξύ δύο διαφορετικών τεχνών, της μουσικής και του κινηματογράφου (30/3).
• Σύνολο κρουστών Τύπανα: Ένα μαγευτικό ταξίδι στον ιδιαίτερο μουσικό κόσμο των κρουστών από το σύνολο Τύπανα που θα παρουσιάσει ένα σφαιρικό αφιέρωμα στην ιαπωνική σύνθεση για κρουστά, με έμφαση στους μεγάλους Ιάπωνες συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα (31/3).
• Ryoji Ikeda – Superposition: Ο κορυφαίος Ιάπωνας εικαστικός και συνθέτης έρχεται με δύο performers στη Στέγη και διασπά την ύλη, την εικόνα, τον ήχο και τις ανθρώπινες συμπεριφορές με ενέργεια και ένταση που δονούν το κοινό (8-9/4).
• Jack Dejohnette, Joe Lovano, Esperanza Spalding, Leo Genovese -The Spring Quartet: Τέσσερις μεγάλες προσωπικότητες της τζαζ συναντιούνται: ο ντράμερ ΝτεΤζωνέτ, ο σαξοφωνίστας Λοβάνο, η μπασίστρια Σπάλντινγκ και ο πιανίστας Γενοβέζε. Στον ήχο τους διαθλώνται πολυμορφίες επιρροών και επιλογών, αποχρώσεων και επινοήσεων (χαρακτηριστικές των κορυφαίων κάθε τέχνης) και ένας βιωματικά εκλεπτυσμένος εκλεκτισμός (11-12/4).
• Κοσμικό Ορατόριο για το Ελληνικό Πάσχα: Η νέα σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου για σολίστ, ορχήστρα και χορωδία (16/4).
• Στη δεύτερη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη Στέγη θα ακούσουμε, πλάι στα διάσημα έργα του Ντεμπισσί και του Στραβίνσκι, και ένα έργο της Χριστίνας Αθηνοδώρου από την Κύπρο, καθώς και σύγχρονων Γάλλων συνθετών. Διευθύνει ο Γάλλος Πιερ-Αντρέ Βαλάντ (9/5).
•  Anthony Braxton - Diamond Curtain Wall Quartet: Ανάμεσα στην παρτιτούρα και τον αυτοσχεδιασμό, την πρωτοπορία και την τζαζ, την παράδοση και το μέλλον, ο Άντονυ Μπράξτον παρουσιάζει μουσική, όχι ακριβώς τζαζ ή αβανγκάρντ, αλλά ghost-trance music, δηλαδή «πνευματεκστατική», εμπνευσμένη από τους Schoenberg, Stockhausen, Boulez, Ξενάκη κ.ά., και τη free-jazz (10/5).
• Μάνος Τσανγκάρης/ Dissonart Ensemble - Love & Diversity: Ο συνθέτης Μάνος Τσανγκάρης συνεργάζεται με το σύνολο ερμηνείας σύγχρονης μουσικής dissonArt Εnsemble και παρουσιάζουν μια παράσταση με μουσική, φωτισμούς και λόγο (19-20/5).
• Secret Gig IΙΙ - Baby Guru| Tango with Lions: Δύο από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα της νέας εναλλακτικής ροκ σκηνής συναντιούνται στην τρίτη «κρυφή συναυλία» της Στέγης, οι Baby Guru με κιθαριστικό ήχο, έντονα στοιχεία αφρικανικών κρουστών, ψυχεδέλειας, electronica και krautrock,  και οι Tango with Lions της Κατερίνας Παπαχρήστου, που συνδυάζουν ηλεκτρισμό και σκοτεινά ξεσπάσματα με τον Νιλ Σεντάκα και τον Μότσαρτ (12/6).

 

ΧΟΡΟΣ

Μουσικές εξαίσιες και χορογραφίες που εξερευνούν τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Ο χορός στη νέα περίοδο λειτουργίας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών είναι μια διαρκής αναζήτηση της ομορφιάς, της αρμονίας, της ολοκλήρωσης του ανθρώπου μέσα από βαθιά εσωτερικές διαδικασίες. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα πλούσιο και πρωτότυπο, το οποίο δίπλα στην ψυχαγωγία τοποθετεί τον προβληματισμό, δίπλα στο όνειρο το πραγματικό, χωρίς να ξεχνάει ότι στην τέχνη τελικά όλα είναι μαγεία! Κυρίως αυτό.

• Στο «recalculate», το νέο έργο της ομάδας Klokworks, τέσσερις χορευτές «αναζητούν την πορεία τους την οποία αλλάζουν διαρκώς καθώς η δράση τους δημιουργεί νέους προορισμούς». Η φόρμα, η δομή, η δράση, η λιτότητα και η αφαίρεση είναι τα ζητούμενα της «έρευνάς» τους (19/10).
• Η πρωτοπόρος χορογράφος Αν Τερέζα Κεερσμάκερ και ο αστέρας της νεότερης γενιάς Μπορίς Σαρμάτζ ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο Μπαχ στο «Partita II» (12/12).
• Οι Rosas της Αν Τερέζα Κέερσμακερ συναντούν το ensemble Ictus «και μας προσκαλούν σε μια περιδίνηση στα ατέρμονα μονοπάτια της σπείρας του χρόνου» (16/12).
• Στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (1/2) παρουσιάζονται τέσσερις νέες παραγωγές από πέντε ανερχόμενους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Ο αυστραλός Paul Blackman και οι ελληνίδες Χριστίνα Γουζέλη, Λενιώ Κακλέα, Ελπίδα Ορφανίδου και Παναγιώτα Καλλιμάνη «διερευνούν τα όρια της χορευτικής έρευνας και δημιουργίας μέσα από απρόσμενες συνεργασίες, τολμηρούς πειραματισμούς και νέες οπτικές».
• Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φιλοξενείται το «Dancing to connect» ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο «να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να ανακαλύψουν κώδικες συνεργασίας και επικοινωνίας μέσα από το χορό». Από την ομάδα Chapter Two (23/2).
• Τίτλος της παράστασης της ομάδας 65+ «Το σώμα μπορεί να χορεύει για πάντα» και απευθύνεται σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο χορός δεν έχει ηλικία. Όπως το λέει και ο τίτλος της ομάδας οι χορευτές που συμμετέχουν σε αυτήν είναι άνω των 65 ετών, όμως είναι και αποφασισμένοι να μας πείσουν ότι η δημιουργικότητα και η αγάπη για ζωή δεν έχουν ηλικία. Καλλιτεχνική σύλληψη και δημιουργία χορογραφίας Πατρίτσια Απέργη και Χαρά Κότσαλη (21/3).
• «Lo Real»: Ο διάσημος ισπανός χορευτής και χορογράφος Ισραέλ Γκαλβάν «χορεύει το ‘αδύνατο’ δυναμιτίζοντας τη σκηνή» (23/4).
• Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη, με τη νέα, πολυαναμενόμενη δουλειά του, μία παραγωγή του ίδιου του Ιδρύματος (23/5-8/6).

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

•Το Φεστιβάλ της Σύγχρονης Ανεξάρτητης Βαλκανικής Σκηνής που θα πραγματοποιηθεί 5-16 Μαρτίου θα φιλοξενήσει παραστάσεις καλλιτεχνών από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, που τα τελευταία χρόνια «ταράζουν» τη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έρχεται και η Μαρίνα Αμπράμοβιτς για μια συζήτηση σχετικά με το έργο της (7/3).
• FFF – Fast Forward Festival: Νέες τεχνολογίες, νέα μέσα, νέες φόρμες: το θέατρο του μέλλοντος ξετυλίγεται σε απρόσμενους χώρους και στους δρόμους της Αθήνας. Επιστρατεύοντας ψηφιακές κάμερες, iPod, κινητά τηλέφωνα, Internet, τεχνικές του ντοκιμαντέρ και του μοντάζ… (28/4)

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

• Κριστιάν Μπολτάνσκι (από 8/10 μέχρι τις 12/1). Ένας εικαστικός θρύλος θα βρίσκεται στην πόλη μας, όχι απλά για να παρουσιάσει μία έκθεση, αλλά για να δημιουργήσει μία in situ-εγκατάσταση με υλικό του εμάς τους Αθηναίους και το βλέμμα μας. Ο μεγάλος γάλλος εικαστικός -εβραϊκής καταγωγής- μας καλεί, όχι μόνο για να δούμε τα έργα του στην έκθεση «Βλέμματα», αλλά και για να ακούσουμε τον χτύπο της καρδιάς μας, που θα μπορούμε να πάρουμε μαζί μας σε cd εν είδει ηχητικού ντοκουμέντου.
• Ο Κ.Π. Καβάφης στον Εθνικό Κήπο - Οι Εικαστικοί Διάλογοι 2013 μεταμορφώνουν τον Εθνικό Κήπο σε ιδανικό εκθεσιακό χώρο για έργα εμπνευσμένα από τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή. Έργα νέα και πρωτότυπα με τη χρήση νέων τεχνολογιών (προβολές βίντεο, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, animation κ.λπ.) παρουσιάζονται μέσα σε ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές, οι οποίες γίνονται πυξίδα για μια αλλιώτικη διαδρομή. Επιμέλεια έκθεσης: Μαριλένα Β. Καρρά

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr