Λαχταριστό γλυκό ψυγείου με μπίτερ & λευκή σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Πεντανόστιμο γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά Συνταγής
Για τη βάση
125 γραμ. σοκολάτα 60-70% κακάο
125 γραμ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
2 μεγάλα αυγά σε θερμ. δωμ.
1/2 φλ. ζάχαρη
1/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 φλ. κακάο
1/4 φλ. λικέρ κρέμα
Για την κρέμα λευκής σοκολάτας
1 λίτρο γάλα
100 γραμ. ζάχαρη
1 μπαστούνι βανίλιας
100 γραμ. κορν φλάουρ
200 γραμ. λευκή σοκολάτα σε κομμάτια
Για το γαρνίρισμα
ξύσμα από μπίτερ και λευκή σοκολάτα
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το γλυκό ψυγείου με μπίτερ και λευκή σοκολάτα, φτιάχνουμε πρώτα τη βάση.Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τις βανίλιες, τα αυγά και το κακάο.
Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε 2΄σε χαμηλή ταχύτητα. Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τη σοκολάτα,την προσθέτουμε και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Χρησιμοποιούμε πυρίμαχο τετράγωνο σκεύος. Το βουτυρώνουμε καλά. Αδειάζουμε τη σοκολάτα στο ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς C και ψήνουμε για 15-20΄, ώστε να κάνει ελαφριά κρούστα. Μέσα η καρδιά του θα είναι υγρή.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, τρυπάμε με μαχαίρι λίγο την επιφάνεια και ραντίζουμε με το λικέρ κρέμα. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, ώστε να σφίξει η σοκολάτα.
Για την κρέμα λευκής σοκολάτας
Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, με τη ζάχαρη και τη βανίλια σχισμένη κατά μήκος. Το αφήνουμε να ζεσταθεί. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και το ρίχνουμε ανακατεύοντας στην κατσαρόλα.
Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε να λιώσει όσο είναι ζεστή η κρέμα.
Όσο είναι ζεστή η κρέμα περιχύνουμε το γλυκό. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με τρίμματα μπίτερ και λευκής σοκολάτας.
Το παγώνουμε στο ψυγείο και αφήνουμε 15΄εκτός ψυγείου πριν σερβίρουμε.
Who is Who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr