Να δουλεύουν ή όχι οι γυναίκες που μένουν έγκυες; Τι λέει ο Δρ. Βασίλης Αθανασίου στη Σοφία Νέτα!
Η εργασία και γενικότερα η έντονη σωματική δραστηριότητα θεωρείτο επιβλαβή για την έκβαση της κύησης, όμως καινούργιες μελέτες έδειξαν ότι εργαζόμενες γυναίκες είχαν καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης σε σχέση με εκείνες που ήταν άνεργες ή που έπαιρναν συνεχείς αναρρωτικές άδειες .
Η εργασία και γενικότερα η έντονη σωματική δραστηριότητα θεωρείτο επιβλαβή για την έκβαση της κύησης, όμως καινούργιες μελέτες έδειξαν ότι εργαζόμενες γυναίκες είχαν καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης σε σχέση με εκείνες που ήταν άνεργες ή που έπαιρναν συνεχείς αναρρωτικές άδειες .
Ειδικότερα, παλαιότερα υπήρχε η υποψία ότι ή έντονη σωματική δραστηριότητα προκαλούσε υπερθερμία ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό στο έμβρυο.newmoney.gr
Πρόσφατες όμως έρευνες , όπως μας ενημερώνει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Βασίλειος Αθανασίου, «υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο, ότι η σωματική άσκηση σχετίζεται με λιγότερες μαιευτικές επιπλοκές, μικρότερο κίνδυνο για προεκλαμψία και γενικότερα, καλύτερη ψυχολογική κατάσταση της εγκύου. Άσκηση όπως περπάτημα, κολύμβηση και μέτρια αεροβική γυμναστική, Pilates, και χαλαρωτική Yoga, μέχρι τον 7ο μήνα θεωρούνται καλές δραστηριότητες με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της κοιλιάς και η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει κάποιο παθολογικό εύρημα.»
Στον εργασιακό χώρο η σωματική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη εφ΄όσον το περιβάλλον είναι απαλλαγμένο από τοξικούς, στρεσογόνους παράγοντες, δεν υπάρχει έντονη ηχορύπανση, κάπνισμα και γενικότερα ένα περιβάλλον με σωστές συνθήκες υγιεινής.
«Σύμφωνα με μελέτες», τονίζει ο κ. Αθανασίου, «έχει διαπιστωθεί ότι οι εργαζόμενες γυναίκες είχαν καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης σε σχέση με εκείνες που ήταν άνεργες ή που έπαιρναν συνεχείς αναρρωτικές άδειες .
Άλλωστε, θρομβοφιλικά επεισόδια, αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης είναι καταστάσεις που σχετίζονται με μειωμένη δραστηριότητα και κίνηση.
Προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης και μαιευτικές επιπλοκές μειώνονται με την άσκηση-εργασία, με την προϋπόθεση ότι η εργασία πραγματοποιείται κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να είναι επίπονη και κοπιαστική, να μην ξεπερνά τις 42 ώρες την εβδομάδα και η ορθοστασία να μην υπερβαίνει το 6ωρο ημερησίως. Σε περίπτωση που η ορθοστασία είναι αναγκαία, θα πρέπει να υπάρχουν συχνά διαστήματα ανάπαυσης και λήψης υγρών.
Στην χώρα μας υπάρχει νομικό πλαίσιο που καλύπτει τα δικαιώματα της εγκύου. Πάραυτα, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ εγκυμονούσης και εργοδότη ώστε η εργασία να αποτελεί θετική άσκηση για όλες τις εγκύους.
Κατά αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι όποιοι κίνδυνοι στην διάρκεια της κύησης και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν τα ζευγάρια ηθικά, οικονομικά και ψυχολογικά.»
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr