Μαύρη πρόβλεψη για τον Ερντογάν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση- Το όριο στατιστικού λάθους δεν φέρνει τη νίκη

Τα πράγματα για τον Ερντογάν δεν πάνε τόσο καλά όσο θα ήθελε...

Δύο γύρους προεδρικών εκλογών προβλέπει η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις αυριανές εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία ενώ για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP προβλέπεται είσοδος του στη βουλή. 

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τις αυριανές εκλογές ως τις πιο κρίσιμες οι οποίες θα οδηγήσουν την Τουρκία από το κοινοβουλευτικό σύστημα στο προεδρικό. Άλλοι πάλι λένε ότι είναι οι πιο ενδιαφέρουσες εκλογές στην ιστορία της Τουρκίας.

Πάντως σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΚΑΜ, αύριο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να λάβει 44,5%. Μάλιστα η εταιρεία προβλέπει ότι στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους το πιο χαμηλό ποσοστό που μπορεί να λάβει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι 41,5% και το πιο ψηλό 47%. Για τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Μουχαρρέμ Ιντζέ προβλέπεται ποσοστό 28,3% και αναφέρεται ότι το ψηλότερο ποσοστό που μπορεί να λάβει στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους είναι 30,5% και το χαμηλότερο 26%. Για την Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος προβλέπεται ποσοστό 13,5% (το πιο χαμηλό ποσοστό 11,5% και το πιο ψηλό 15,5%), για τον Τεμέλ Καραμολλάογλου του Κόμματος Ευδαιμονίας προβλέπεται 2% (1,5% το πιο χαμηλό ποσοστό και 3% το πιο ψηλό). Για τον υποψήφιο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς προβλέπεται 11,5% (10,5% το πιο χαμηλό ποσοστό και 13,5% το πιο ψηλό ποσοστό). Η εταιρεία προβλέπει επίσης ποσοστό 45,9% για την συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ ενώ για τη συμμαχία των αντιπολιτευτικών Κομμάτων CHP-Καλό Κόμμα-Κόμμα Ευδαιμονίας προβλέπει 40,4% και 13,4% για το φιλοκουρδικό κόμμα.

Ο φόβος του Ερντογάν για δεύτερο γύρο
 

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι ο μεγαλύτερος φόβος του ΑΚΡ και του Τούρκου Προέδρου είναι ο δεύτερος γύρος. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ένα πιθανό δεύτερο γύρο θεωρητικά δεν έχει να πάρει τίποτα από τα άλλα κόμματα καθώς όλα αναμένεται να στηρίξουν υποψηφιότητα Ιντζέ ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ποσοστά του. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν όντως οι ψηφοφόροι θα υπακούσουν στις επιλογές του κόμματός που ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών. Θα ψηφίσουν τον αριστερό υποψήφιο Ιντζέ οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού Καλού Κόμματος και του ισλαμικού Κόμματος Ευδαιμονίας; Το ΑΚΡ ελπίζει ότι δεν θα το κάνουν, ωστόσο το CHP λόγω της πόλωσης που έχει προκληθεί μεταξύ Ερντογανικών και μη πιστεύει ότι αυτό θα γίνει οδηγώντας στην ανατροπή Ερντογάν και τον Ιντζέ στην εξουσία.

Χθες το βράδυ μάλιστα ο Μουχαρρέμ Ιντζέ είπε πως αυτό που βλέπει ο ίδιος είναι όχι μόνο ένα ‘κύμα’ όπως το χαρακτηρίζουν οι αναλυτές αλλά ένα ‘τσουνάμι’. 

Μάλιστα οι εκτιμήσεις είναι ότι παρόλες τις προσπάθειες του κυβερνητικού μηχανισμού, φαίνεται ότι το HDP μπαίνει στη βουλή καταφέροντας να περάσει το εκλογικό όριο του 10%. Αυτό σημαίνει ότι η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ χάνει την πλειοψηφία στην βουλή. Αλλά και η αναφορά Ερντογάν σε ενδεχόμενο συμμαχίας στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πάρουν πάνω από 300 έδρες δημιούργησε νέα ερωτηματικά, εάν δηλαδή θα επιδιώξει στον δεύτερο γύρο να κάνει νέες συμμαχίες και νέους ελιγμούς χτυπώντας αυτή τη φορά την πόρτα του Καλού Κόμματος ή του Κόμματος Ευδαιμονίας ή ακόμη και του φιλοκουρδικού κόμματος. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βρει την πόρτα τους ανοιχτή για τέτοιο διάλογο.

Πύρινη μπάλα η οικονομία
 

Πάντως όλοι συμφωνούν πως όποιος και να κερδίσει θα πάρει στα χέρια του μια πύρινη μπάλα που λέγεται οικονομία. Η υποτίμηση της λίρας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία της χώρας. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από 35 δις δολάρια έφτασε μέσα σε ένα χρόνο στα 57 δις δολάρια. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρξει λιτότητα, να μειωθούν οι εισαγωγές. Περιμένει την Τουρκία μια δύσκολη οικονομική περίοδος.

Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται μετά τις εκλογές, όποιος και να εκλεγεί είναι πως θα λειτουργήσει το νέο προεδρικό σύστημα και ποιες θα είναι οι σχέσεις του προέδρου με τη βουλή. Όχι μόνο ο λαός αλλά ακόμη και οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πως θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα και πως θα γίνει ο διαχωρισμός της εκτελεστικής με την νομοθετική εξουσία, χωρίς το κόμμα της εξουσίας να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν αύριο. Οι κάλπες ανοίγουν στις 8.00 το πρωί

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr