Πανελλήνιες: Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις - Ποιες Σχολές πέφτουν και ποιες ανεβαίνουν - Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τα μηχανογραφικά που έχουν υποβληθεί.
Οι φετινές βάσεις αποτελούν αίνιγμα για πολλούς καθώς το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα μηχανογραφικά που έχουν υποβληθεί, αναμένεται μεγάλη άνοδος στις Παιδαγωγικές Σχολές έως και 2.000 μορίων και πτώση στις Στρατιωτικές.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής φαίνεται να έχει μεγάλη ζήτηση κυρίως από υποψηφίους που δεν καταφέρνουν να εισαχθούν σε κάποια Σχολή του ΕΜΠ.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των φροντιστών Ελλάδας, Ιωάννης Βαφειαδάκης, εξηγεί: «Είναι προφανές ότι τα δύο πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που έγιναν πανεπιστήμιο (το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) θα δουν κατακόρυφη άνοδο στις βάσεις των τμημάτων τους, εάν αυτές μπορούν να συγκριθούν με την περυσινή εξεταστική διαδικασία. Σε μερικά τμήματά τους μάλιστα, η άνοδος μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 1.000 μορίων. Αυξημένο ενδιαφέρον μπορεί να διαπιστωθεί φέτος γενικώς για τις σχολές ΤΕΙ των υπόλοιπων αστικών κέντρων της χώρας (η Αττική πλέον δεν έχει κανέναν εκπρόσωπο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), με το δεδομένο ότι τα τμήματά τους μπορεί την επόμενη χρονιά να βρεθούν κατευθείαν στον πανεπιστημιακό τομέα. Τα παιδαγωγικά τμήματα σε όλο το φάσμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα έχουν άνοδο που θα φτάσει τα 2.000 μόρια (και στα τμήματα που δέχθηκαν τις περασμένες δύο χρονιές υποψηφίους με βαθμολογίες γύρω στα 10.000 μόρια η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει τα 2.500 μόρια)».
Ο ίδιος, επίσης, αναφέρει στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών (νομικές, ψυχολογίες), θα καταγραφεί σταθερότητα και ίσως μικρή άνοδος, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν φέτος καλύτερες από πέρυσι, αλλά αυξήθηκαν και οι εισακτέοι στις σχολές του πεδίου. Στις πρώτες σχολές του ίσως καταγραφεί οριακή άνοδος, αλλά όσο κατεβαίνουμε κάτω από τα 16.000 μόρια η κίνηση των βάσεων θα είναι πτωτική. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές), περιμένουμε πτώση βάσεων ειδικά στα «ρετιρέ» του πεδίου αλλά και στις μεσαίες και χαμηλές σχολές του. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας (ιατρικές) περιμένουμε σημαντική πτώση βάσεων, ενώ ίσως φέτος δούμε την Ιατρική Αθηνών να μη φτάνει τα 19.000 (η πτώση στις ιατρικές σχολές της χώρας εκτιμάται ότι θα είναι από 100 έως 300 μόρια στην τελευταία Ιατρική της Αλεξανδρούπολης). Σχολές που κυμαίνονται στην κατηγορία των 17.000 - 18.000 μορίων μπορεί να καταγράψουν μεγαλύτερη πτώση. Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής αναμένεται σταθερότητα βάσεων και ίσως μικρές αυξομειώσεις. Στις στρατιωτικές σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται πτώση, ενώ στις Σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής μικρή άνοδος».
Δείτε την πρόβλεψη για τις βάσεις εισαγωγής σε 47 Σχολές:
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr