Κακοσμία του στόματος: Ποιες είναι οι αιτίες και ποια η αντιμετώπιση για να αισθάνεστε ...σέξι
Ένας οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει.
Η κακοσμία του στόματος είναι πρόβλημα που απασχολεί πολλούς, λόγω των αρνητικών επιδράσεων και των εντυπώσεων που αφήνει στους άλλους.
Οι αιτίες είναι πολλές και η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη βελτίωση της υγιεινής του στόματος και την εξάλειψη του λόγου που δημιουργεί την άσχημη μυρωδιά της αναπνοής και την κακοσμία του στόματος.
Στους παράγοντες που προκαλούν κακοσμία στόματος περιλαμβάνονται τα βακτηρίδια, που αποτελούν τη συχνότερη κυριότερη αιτία του προβλήματος.
Κακές μυρωδιές από το στόμα οφείλονται και σε διατροφικούς παράγοντες, που είναι αρκετά συχνοί, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τσιγάρο που δημιουργούν κακοσμία χωρίς την παρέμβαση των βακτηριδίων.
Μερικές δίαιτες, που κατά καιρούς είναι στη μόδα, όπως αυτές με ψηλές πρωτεΐνες, αλλά και παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η περιοδοντίτιδα, η βρογχίτιδα, οι αναπνευστικές λοιμώξεις, η ιγμορίτιδα είναι επίσης αιτίες πρόκλησης κακοσμίας της αναπνοής και του στόματος.
Ας δούμε πιο αναλυτικά τις σημαντικότερες και συχνότερες αιτίες που προκαλούν άσχημη αναπνοή είναι:
Το φαγητό
Ορισμένα φαγητά όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι δημιουργούν μια δυσάρεστη οσμή στην αναπνοή. Αυτό οφείλεται σε ορισμένα αιθέρια έλαια που περιέχονται μέσα σε αυτά.
Όταν κάποιος φάει κρεμμύδι ή σκόρδο, οι ουσίες αυτές απορροφούνται και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Μεταφέρονται στους πνεύμονες και βγαίνουν προς τα έξω δια μέσου της αναπνοής. Θα δημιουργούν άσχημη αναπνοή μέχρι που το φαγητό που περιείχε το σκόρδο ή το κρεμμύδι αποβληθεί πλήρως από τον οργανισμό.
Μετά από το μάσημα των φαγητών, παραμένουν μέσα στο στόμα και κυρίως μεταξύ ή γύρω από τα δόντια, μικρά τεμάχια της διατροφής. Αυτά υφίστανται κατάλυση και τούτο μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κακής οσμής που εκπέμπεται από το στόμα.
Το αλκοόλ μετά από την απορρόφησή του, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και εξέρχεται προς τα έξω με την αναπνοή. Είναι για το λόγο αυτό που μπορεί να υπολογισθεί το πόσο αλκοόλ έχει πιει κάποιος με το αλκοτέστ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το αλκοόλ το ίδιο είναι άοσμο. Η χαρακτηριστική μυρωδιά που έχει κάποιος που έχει πιει, οφείλεται σε άλλα συστατικά που προστίθενται στα αλκοολούχα ποτά.
Τα προβλήματα των δοντιών
Η ανεπαρκής φροντίδα και υγιεινή του στόματος όπως επίσης και οι περιοδοντικές ασθένειες μπορεί να είναι πηγές δυσοσμίας του στόματος.
Όταν τα δόντια δεν βουρτσίζονται καθημερινά, μικρά τεμάχια των φαγητών παραμένουν μέσα στο στόμα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται διάφορα βακτηρίδια που δημιουργούν κακή μυρωδιά.
Τα βακτηρίδια ξαπλώνονται πάνω στα δόντια και σχηματίζουν μια άχρωμη αποικία. Εάν δεν καθαριστούν με το βούρτσισμα των δοντιών τότε μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα και τερηδόνα.
Επιπρόσθετα τα βακτηρίδια μπορούν να επεκταθούν και να δημιουργήσουν εστίες μεταξύ των δοντιών και των ούλων και έτσι να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα. Το γεγονός αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα και κάνει την οσμή της αναπνοής χειρότερη.
Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες όταν δεν καθαρίζονται τακτικά ή ακόμη εάν δεν εφαρμόζουν σωστά μπορούν να μαζεύουν υπολείμματα από τα φαγητά και να γίνονται εστίες βακτηριδίων που δημιουργούν άσχημη μυρωδιά.
Ξηρό στόμα
Το σάλιο βοηθά στην ύγρανση και στην καθαριότητα του στόματος.
Όταν το στόμα είναι ξηρό, σύμφωνα με το medlook.net, μαζεύονται νεκρά κύτταρα στη γλώσσα, στα ούλη, στις παρειές και λόγω της αποσύνθεσής τους δημιουργούνται άσχημες μυρωδιές.
Κατά τον ύπνο είναι φυσιολογικό να ξηραίνεται το στόμα. Είναι για το λόγο αυτό που το πρωί έχουμε άσχημη αναπνοή.
Τα άτομα που κοιμούνται με ανοικτό στόμα έχουν μεγαλύτερη ξηρότητα του στόματος. Ορισμένα φάρμακα και το κάπνισμα προκαλούν ξηρότητα του στόματος όπως επίσης και ασθένειες των σιελογόνων αδένων.
Ασθένειες
Οι χρόνιες παθήσεις του πνεύμονα και τα αποστήματα που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν σε αυτούς, μπορούν να προκαλούν μια πολύ άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή.
Μερικές άλλες χρόνιες ασθένειες προκαλούν χαρακτηριστικές άσχημες οσμές. Για παράδειγμα η ανεπάρκεια των νεφρών μπορεί να προκαλεί μια οσμή που θυμίζει τα ούρα ενώ η ηπατική ανεπάρκεια προκαλεί οσμή που μοιάζει με αυτή του ψαριού.
Ασθενείς με διαβήτη, έχουν στην αναπνοή τους μυρωδιά που θυμίζει φρούτα. Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (είναι πάθηση κατά την οποία υγρά και οξέα από το στομάχι επανέρχονται προς τα πίσω μέσα στον οισοφάγο) ή ακόμη αυτοί που έχουν ήπιας μορφής διαφραγματοκήλη (το στομάχι προβάλλει διαμέσου του διαφράγματος προς το θώρακα), είναι δυνατόν να έχουν άσχημη οσμή που εκπέμπεται προς τα έξω με την αναπνοή τους.
Παθήσεις της μύτης, του στόματος και λάρυγγα
Ασθένειες των ιγμόρειων όπως οι ιγμορίτιδες δημιουργούν πύο ο οποίος μπορεί να πηγαίνει προς τα πίσω προς τον φάρυγγα με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσοσμία του στόματος.
Σε παιδιά ένα μικρό ξένο σώμα μπορεί να προσκολληθεί στη μύτη, να προκαλεί εκκρίσεις και να είναι η αιτία κακής οσμής από το στόμα.
Οι στρεπτοκοκκικές φαρυγγίτιδες, οι αμυγδαλίτιδες και η λοιμώδης μονοπυρήνωσηπροκαλούν άσχημη αναπνοή μέχρι που να θεραπευθεί η μόλυνση.
Η βρογχίτιδα και άλλες λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος δημιουργούν φλέγματα και πτύελα που μπορεί να είναι πυώδη τα οποία είναι πηγή κακής μυρωδιάς από το στόμα.
Τα έλκη που δημιουργούνται στο στόμα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει περιοδοντική νόσος, είναι επίσης αιτίες που προκαλούν δυσοσμία του στόματος.
Τσιγάρο, πούρο, πίπα και άλλα καπνιστικά προϊόντα
Το κάπνισμα στεγνώνει το στόμα και δημιουργεί λόγω του καπνού μια ιδιαίτερη άσχημη μυρωδιά. Οι καπνιστές είναι επίσης περισσότερο ευάλωτοι στο να εκδηλώνουν περιοδοντικές παθήσεις που συμβάλλουν στο να έχουν οι καπνιστές μια ακόμη περισσότερο άσχημη μυρωδιά από το στόμα.
Αυστηρή δίαιτα
Τα άτομα που κάνουν μια πολύ αυστηρή δίαιτα, για μεταβολικούς λόγους είναι δυνατόν να αναπτύξουν κετονο-οξέωση λόγω καταβολισμού χημικών ουσιών στο οργανισμό, που συνοδεύεται με μια δυσάρεστη μυρωδιά από το στόμα που θυμίζει κάπως φρούτα.
Όπως είδαμε μέχρι τώρα οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν άσχημες μυρωδιές είναι πολλές.
Το θέμα που τίθεται τώρα είναι πότε είναι αναγκαίο να ζητούμε ιατρική συμβουλή για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην ουσία οι περισσότερες περιπτώσεις δυσοσμίας του στόματος μπορούν να αντιμετωπισθούν με μια καλή υγιεινή και καθαριότητα του στόματος.
Ο οδοντίατρος μπορεί να εξαλείψει πηγές που δημιουργούν εστίες μικροβίων που παράγουν άσχημες μυρωδιές.
Εάν η αιτία δεν είναι σε σχέση με τα δόντια και τα ούλη, τότε μια εξέταση από το γιατρό μπορεί να εντοπίσει μια άλλη αιτία από αυτές που έχουν αναφερθεί πιο πάνω.
Εκτός από την καθαρά ιατρική πτυχή του θέματος, ο καθένας ξεχωριστά, μπορεί να πάρει κάποια μέτρα για να προλάβει τη δημιουργία κακοσμίας του στόματος ή να βελτιώσει μια δυσάρεστη κατάσταση:
- Το βούρτσισμα των δοντιών μετά από το φαγητό: Το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα καθαρίζει τα υπολείμματα φαγητών από το στόμα και έτσι προλαμβάνεται η δημιουργία εστιών μικροβίων που θα προκαλούν δυσοσμία
- Το βούρτσισμα της γλώσσας: Το βούρτσισμα της γλώσσας επιτρέπει την αφαίρεση από την επιφάνειά της, νεκρών κυττάρων, βακτηριδίων και άλλων υπολειμμάτων φαγητού
- Καθάρισμα των τεχνητών οδοντοστοιχιών: Τα άτομα που έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες ή ακόμα άλλα εξαρτήματα ορθοδοντικής, είναι καλό να τα καθαρίζουν τακτικά και προσεκτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου
- Πίνετε άφθονο νερό: Το ξηρό στόμα προκαλεί κακοσμία. Για να διατηρείτε το στόμα σας υγρό, θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό αλλά όχι καφέ, αναψυκτικά ή αλκοόλ.
- Το μάσημα τσίχλας, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη όπως επίσης και μια κουφέτα πάλιν χωρίς ζάχαρη, μπορούν να προκαλούν την έκκριση σιέλου με θετικά αποτελέσματα για την ύγρανση του στόματος και την καταπολέμηση των βακτηριδίων
- Για τους ασθενείς με χρόνιο ξηρό στόμα, υπάρχουν σκευάσματα με τεχνητό σάλιο που μπορούν να βοηθήσουν
- Αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσα σας: Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζεται τακτικά τουλάχιστο κάθε 2 με 3 μήνες
- Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας: Είναι καλό να προγραμματίζετε συστηματικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας, τουλάχιστο δύο φορές το χρόνο, για να ελέγχονται τα δόντια σας ή οι τεχνητές οδοντοστοιχίες εάν έχετε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr