Μοναδική σούπα γκασπάτσο από τα χεράκια του Άκη Πετρετζίκη
Θα ξετρελαθείτε.
Υλικά:
- 2 κιλά ντομάτες ώριμες
- 1 κρεμμύδι
- 1 αγγούρι
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά πράσινη, καυτερή
- 2 σκ. σκόρδο
- αλάτι
- 1 κ.σ. δυόσμο
- 1 κ.σ. βασιλικό
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 100 γρ. ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.γ. λάδι βασιλικού
- πιπέρι
- φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το αγγούρι, τις πιπεριές και τα σκόρδα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε αλάτι, τον δυόσμο και τον βασιλικό ψιλοκομμένα, πιπέρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το μπούκοβο προαιρετικά, το ψωμί κομμένο σε κομμάτια και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, πιέζοντας όλα τα υλικά για να βγάλουν τα λαχανικά όλα τα ζουμιά τους. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 6-12 ώρες για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Χτυπάμε το μείγμα με το ραβδομπλέντερ, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά. Περνάμε από σίτα (σινουά) και πιέζουμε με μία κουτάλα μέχρι να φύγει όλο το ζουμί. Με τον πουρέ που έμεινε στη σίτα μπορούμε να φτιάξουμε ντοματοκεφτέδες. Σερβίρουμε σε μπολάκια με λάδι βασιλικού, πιπέρι και φύλλα βασιλικού.
Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr