Καθηγητής Θ. Πελαγίδης: Η Ελλάδα μοιάζει με ένοικο του «Hotel California» απ’ όπου κάνεις «τσεκ άουτ», αλλά δεν φεύγεις ποτέ
Τονίζει ότι δεν αντιμετωπίσθηκαν επαρκώς οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.
Ερωτήματα και αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η κρίση για την Ελλάδα πέρασε με το τέλος των μνημονίων και η χώρα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της συνεχίζουν να διατυπώνουν οικονομολόγοι και επιστημονικοί φορείς, όπως προκύπτει από νέα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Στην αισιόδοξη πλευρά βρίσκεται σταθερά ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του καθηγητή Θόδωρου Πελαγίδη στο Ινστιτούτο Brookings, που παρομοιάζει την Ελλάδα με ένοικο του «Hotel California» (των Eagles), απ’ όπου μπορεί κανείς να κάνει «τσεκ άουτ», αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει, σύμφωνα με τους στίχους του διάσημου ροκ τραγουδιού της δεκαετίας του 1970.
Ο κ. Πελαγίδης σημειώνει -σύμφωνα με το kathimerini.gr- ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις πολλών μέσων ενημέρωσης (CNBC, Reuters, CNN Money, Politico) ότι δεν αντιμετωπίσθηκαν επαρκώς αδυναμίες της οικονομίας, όπως η ανεπαρκής δημόσια διοίκηση, η μαύρη οικονομία, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, η αργή και αναποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης και τα πολυάριθμα διοικητικά εμπόδια στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.
Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι αποδίδει κορυφαία σημασία στην υπερφορολόγηση, που δεν έχει τονιστεί επαρκώς από το διεθνή Τύπο, αν και έχει καταστροφικές παρενέργειες στο μέλλον της Ελλάδας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι υψηλές επιβαρύνεις από τους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης καθιστούν εξαιρετικά ακριβές τις προσλήψεις για τις επιχειρήσεις, ενώ μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η ύφεση και να επιδεινώνονται οι προοπτικές απασχόλησης. Η υψηλή φορολόγηση, μαζί με τις υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, διαβρώνει την παραγωγική βάση της οικονομία, μειώνουν τις προσλήψεις και πιέζουν τους μισθούς προς τα κάτω, σημειώνει ο κ. Πελαγίδης. Παράλληλα, καταστρέφουν τα κίνητρα για εργασία και νέες επενδύσεις.
Ενας άλλος καθηγητής, ο Πάνος Τσακλόγλου, με προσωπική εμπειρία στα μνημονιακά χρόνια ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων την περίοδο 2012-2014, τόνισε εξάλλου χθες μιλώντας στο Bloomberg ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. «Αν οι ξένοι επενδύσουν στη χώρα, θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στους Ελληνες καταθέτες και στις επιχειρήσεις ότι οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει και θα ανοίξει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας», υποστήριξε ο κ. Τσακλόγλου.
Επενδυτικές ευκαιρίες
«Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά και έλλειψη χρηματοδότησης. Εστω και όταν διατίθεται ρευστότητα, το κόστος είναι πολύ υψηλό», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου. O κ. Μοσκοβισί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι τώρα σε θέση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει πλεονάσματα και να έχει εκ νέου ανάπτυξη το 2019.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr