«Θρίλερ» με την τύχη της Folli Follie μετά τη διεκδίκηση 46 εκατ. ευρώ δανείων από τις ελληνικές τράπεζες
Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν.
Γράφει ο Χρήστος Κίτσιος στο euro2day.gr:
Σε θρίλερ για την ίδια την ύπαρξη του ομίλου Folli Follie έχει μετατραπεί η σημερινή εκδίκαση της αίτησης προσωρινής προστασίας, μετά την απόφαση των εγχώριων τραπεζών να καταγγείλουν δάνεια, συνολικού ύψους 46 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει στην εταιρεία ότι προτίθενται να παρασταθούν στη σημερινή εκδίκαση και να εναντιωθούν στο αίτημα χορήγησης προσωρινής προστασίας, εκτός και αν συναινέσει στο να εξαιρεθούν τα ενέχυρά τους από οιαδήποτε απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης.
Με δεδομένο ότι κατέχουν το σύνολο, σχεδόν, των εμπράγματων εξασφαλίσεων της Folli Follie, η θέση τους στο δικαστήριο είναι κρίσιμη καθώς για να προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο εξυγίανσης απαιτείται η συναίνεση τουλάχιστον του 40% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων. Από την άλλη, η καταγγελία δανείων, ύψους 46 εκατ. ευρώ, δίνει στην εταιρεία ένα τοις πράγμασι επιχείρημα για την αναγκαιότητα χορήγησης προσωρινής προστασίας.
Είναι βέβαιο ότι οι δικηγόροι της Folli Follie θα επικαλεστούν τον κίνδυνο άτακτης ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει την εταιρεία, τους εργαζόμενους σε αυτή, τους προμηθευτές αλλά και τους πιστωτές της, σε σύγκριση με μια οργανωμένη εθελοντική πώληση περιουσιακών στοιχείων ή με ένα σχέδιο συμφωνημένης με τους πιστωτές εξυγίανσης.
Στο πλαίσιο αυτό θα προσκομιστούν στοιχεία για την τακτική εξυπηρέτηση υποχρεώσεων παρά την προσωρινή προστασία, ενώ βασικό επιχείρημα θα αποτελέσει η τύχη των εργαζομένων, εκπρόσωποι των οποίων έχουν προαναγγείλει ότι θα ταχθούν στο δικαστήριο υπέρ της προστασίας.
Ερώτημα αποτελεί το πώς θα συνυπολογίσει το δικαστήριο το γεγονός ότι δεν έχουν εκδοθεί οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις και επομένως δεν είναι γνωστή η πραγματική οικονομική και περιουσιακή θέση της εταιρείας. Η διαδικασία της δικανικής-εγκληματολογικής αξιολόγησης (forensic evaluation) εισέρχεται στο τελικό στάδιο και όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές από τον Οκτώβριο. Το ενδεχόμενο κατάθεσης αιτήματος αναβολής, με διατήρηση της προσωρινής προστασίας, είναι επίσης πάνω στο τραπέζι, με κύκλους της εταιρείας, πάντως, να δηλώνουν ότι συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.
Το θρίλερ ωστόσο περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς ο όμιλος έχει καταθέσει αίτημα προστασίας τόσο ως Folli Follie AE όσο και ως Folli Follie Συμμετοχών. Επιπλέον αίτημα έχει καταθέσει η κα Αικ. Κουτσολιούτσου, βασικός μέτοχος και μέλος του ΔΣ της εισηγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «άγνωστο» έως σήμερα αίτημα προστασίας της Folli Follie Συμμετοχών -η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο- αιφνιδίασε τους εμπλεκόμενους πιστωτές καθώς «μεταφέρει» την όλη υπόθεση σε χώρα και νομικό καθεστώς όπου ενδεχομένως να ισχύουν διαφορετικές συνθήκες.
Υπέρ της αίτησης κάποιοι ομολογιούχοι
Με τις τράπεζες να έχουν κάνει τις κινήσεις τους, ξεκαθαρίζοντας τη στάση τους, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πώς θα αντιδράσουν οι ομολογιούχοι. Οι κάτοχοι, δηλαδή, κοινών ομολογιών σε ελβετικό φράγκο, ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ καθώς και μετατρέψιμων ομολογιών, ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ.
Ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι η αίτηση προσωρινής προστασίας να απορριφθεί, κάτι που πρακτικά αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να οδηγηθεί η εταιρεία σε άτακτη ρευστοποίηση περιουσιακών της στοιχείων. Από την άλλη, όμως, δεν έχουν όλοι τα ίδια συμφέροντα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να κρατήσουν κοινή στάση.
Οι κάτοχοι μετατρέψιμων ομολογιών έχουν προτεραιότητα έναντι των υπόλοιπων χρηματοοικονομικών πιστωτών, πλην των εγχώριων τραπεζών. Έχουν, επομένως, λόγους να μην οδηγηθεί η εταιρεία σε άτακτη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα εξ αυτών θα παρασταθεί στη δικάσιμο και θα στηρίξει το αίτημα προσωρινής προστασίας, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα συμφωνήσει σε κάποια θέματα που θέτουν. Άλλωστε, έχοντας αγοράσει χαμηλά τις ομολογίες, έχουν λόγο να περιμένουν το πόρισμα της δικανικής αξιολόγησης και την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων, για να αποφασίσουν επί της πραγματικής οικονομικής θέσης του ομίλου.
Αν, όντως, συναινέσουν στην προσωρινή προστασία, η προσοχή θα μεταστραφεί στο ποσοστό των κατόχων απαιτήσεων που συμφωνούν. Σημειώνεται ότι την αίτηση έχουν υπογράψει δύο θυγατρικές της Folli Follie που κατέχουν λίγο πάνω από το 20% των χρηματοοικονομικών της υποχρεώσεων. Αν συγκεντρωθεί ένα 40% των πιστωτών υπέρ της αίτησης, οι πιθανότητες έγκρισης αυξάνονται καθώς το δικαστήριο μπορεί να πιθανολογήσει ότι μέχρι τη λήξη της προσωρινής προστασίας θα επιτευχθεί το ελάχιστο ποσοστό της απαιτούμενης συναίνεσης επί σχεδίου εξυγίανσης.
Η ακτινογραφία των χρηματοοικονομικών πιστωτών
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τρεις διακριτές ομάδες ομολογιούχων. Η επιθετική ομάδα απαρτίζεται κυρίως από funds που αγόρασαν μετατρέψιμες ομολογίες μετά την έκθεση της QCM, οι οποίοι έχουν ήδη ομαδοποιηθεί από νομικό γραφείο, με εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα εταιρικών αναδιαρθρώσεων.
Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από μικρομεσαίους παίκτες, που αγόρασαν κοινές και μετατρέψιμες ομολογίες, μετά την πολύκροτη έκθεση τηρούν όμως λιγότερο επιθετική στάση. Τέλος, η τρίτη ομάδααπαρτίζεται από όσους κατείχαν τίτλους έκδοσης Folli Follie, πριν την πολύκροτη έκθεση της QCM.
Πέραν των απαιτήσεων από τις ελληνικές τράπεζες (46 εκατ. ευρώ) και αυτές των ομολογιούχων (ΜΟΔ 250 εκατ. ευρώ και κοινό ομολογιακό σε ελβετικό φράγκο 150 εκατ. ευρώ), υπάρχουν και δύο διμερή δάνεια,υπό γερμανικό δίκαιο, ύψους 51 εκατ. ευρώ ( 20+31 εκατ. ευρώ), για τα οποία η εταιρεία δεν έχει παράσχει αναλυτική ενημέρωση.
Ο κάτοχος ενός εκ των διμερών δανείων (20 εκατ. ευρώ) κατήγγειλε τη σύμβαση στις 9 Αυγούστου, προκαλώντας την αίτηση για λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας από την εταιρεία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr