Εθνικό Θέατρο: Αυτό είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τη σεζόν 2018-2019

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για τη σεζόν 2018 – 2019 ένα πλούσιο πρόγραμμα, με ποικίλες παραστάσεις, πολλές παράλληλες δράσεις, πλούσιο παιδικό θέαμα, αλλά και νέες, φιλόδοξες συνεργασίες.

Το Εθνικό Θέατρο καλεί τους θεατές «να φανταστούν, να τολμήσουν και να ζήσουν αλλιώς», παρουσιάζοντας ένα πλούσιο και ξεχωριστό ρεπερτόριο σε όλες τις σκηνές του και σπουδαίες συνεργασίες με διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς.

Παράλληλα, ενισχύει την παιδική σκηνή του Μικρού Εθνικού, το οποίο καλωσορίζει τα παιδιά και τους εφήβους στο νέο του «σπίτι», δίνει έμφαση στην κοινωνική προσφορά, ενώ υιοθετεί νέα τιμολογιακή πολιτική και συνεχίζει τις παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας, προσφέροντας σε όλους τις ίδιες ευκαιρίες για επαφή με την τέχνη του θεάτρου.

Φροντίζοντας διαρκώς για την πλέον ολοκληρωμένη εκπλήρωση της πολυδιάστατης αποστολής του σε κάθε της έκφανση, καλλιτεχνική, πολιτιστική, κοινωνική αλλά και παιδευτική, δεσμεύεται για τη λειτουργία της Δραματικής Σχολής – του νέου Τμήματος Σκηνοθεσίας, καθώς και του Τμήματος Υποκριτικής – στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά πρότυπα και πρακτικές.

Τέλος, γεμίζει τους δρόμους της Αθήνας με σπουδαία εικαστικά έργα που μεταφέρουν το μήνυμα των παραστάσεων της φετινής σεζόν, εγκαινιάζοντας μία σπάνια συνέργεια με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Το Εθνικό Θέατρο,
τα τρία τελευταία χρόνια, συνειδητά κατευθύνεται σε επιλογές που στοχεύουν μακριά, σε μεγάλα οράματα με υψηλό δείκτη δυσκολίας, σε σχέδια που αποβλέπουν στο χτίσιμο ενός αισιόδοξου, πιο φωτεινού και όμορφου αύριο.

Εργασίες υποδομής και εκπαίδευσης που η ολοκλήρωσή τους ανοίγει νέους, μεγαλύτερους και πιο ευρύχωρους κύκλους, ώστε ο Άνθρωπος να μπορεί να υπάρχει καλύτερα, να αναπνέει καλύτερα σε έναν κόσμο που συχνά τον περιορίζει.

Κύκλοι που δημιουργούν νέες προκλήσεις, που σε παροτρύνουν να φανταστείς το μέλλον, τη ζωή και τη θέση σου στον κόσμο αυτό διαφορετικά. Να φανταστείς, να τολμήσεις και να ζήσεις αλλιώς…

Διαδρομές δύσκολες και επικίνδυνες. Όμως, το θέατρο είναι από τη φύση του επικίνδυνο, όπως και η ζωή η ίδια. Η κατάκτηση των στόχων επιβεβαιώνει την πίστη σε οράματα που κάποτε φάνταζαν ουτοπίες.

Και κάπως έτσι, οι φοιτητές μας για την πρώτη Σχολή Σκηνοθεσίας περιμένουν να περάσουν την πόρτα στο Σχολείο της Ειρήνης Παππά, οι μικροί και οι νέοι μας θεατές βρίσκουν το σπίτι τους, τον δικό τους πια χώρο στο Μικρό Εθνικό, επαγγελματίες, ερασιτέχνες, παιδιά και εκπαιδευτικοί μυούνται στον κόσμο του θεάτρου μέσα από μια πληθώρα ειδικά διαμορφωμένων εργαστηρίων, νέοι συγγραφείς δοκιμάζονται, οι παραστάσεις μας γίνονται προσβάσιμες για όλους, το θέατρο ταξιδεύει παντού με κάθε μέσο: σε νοσοκομεία, φυλακές, πλατείες, σε σπίτια ακόμη, ή στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Στο κέντρο των Σκηνών μας για το ρεπερτόριο της θεατρικής περιόδου 2018-2019 έρχεται ο Άνθρωπος και η ανάγκη του να βρίσκεται σε ισορροπία με τον εσωτερικό και τον εξωτερικό ρυθμό του κόσμου.

Ο Άνθρωπος, λοιπόν, στο κέντρο. Όλα ξεκινούν από τον άνθρωπο μέσα σε ένα σύμπαν – που για τον καθένα από εμάς είναι διαφορετικό, όπως διαφορετικός – μοναδικός  είναι και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και «αποφασίζουμε;» να ζήσουμε ο καθένας μας τη ζωή.

Κι έτσι με το βλέμμα στραμμένο ψηλά το σήμερα γίνεται καλύτερο.

Οι πιο σπουδαίες προκλήσεις έπονται.

Φαντάσου

~ Στάθης Λιβαθινός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018 – 2019
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

♦ Απόψε αυτοσχεδιάζουμε του Λουίτζι Πιραντέλλο
Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Διασκευή: Δημήτρης Μαυρίκιος

Έναρξη: 11 Νοεμβρίου 2018
Λήξη: 24 Φεβρουαρίου 2019

♦ Ο ορφανός του Ζάο του Ζι Ζουν Ζιανγκ
Σκηνοθεσία: Γουάνγκ Ξιάοινγκ (Wang Xiaoying)

Έναρξη: 18 Νοεμβρίου 2018
Λήξη: 02 Δεκεμβρίου 2018

♦ Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου
Μετάφραση:
Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Έναρξη: 10 Μαρτίου 2019
Λήξη: 26 Μαΐου 2019

ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

♦ Ξύπνα Βασίλη του Δημήτρη Ψαθά
Σκηνοθεσία
: Άρης Μπινιάρης

Έναρξη: 19 Οκτωβρίου 2018
Λήξη: 03 Φεβρουαρίου 2019
 Απλή μετάβαση του Γεράσιμου Ευαγγελάτου
Σκηνοθεσία: Μίνως Θεοχάρης
Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Θέμης Καραμουρατίδης

Έναρξη: 15 Φεβρουαρίου 2019
Λήξη: 14 Απριλίου 2019

♦ Μελίσσια του Αλέξη Σταμάτη
Σκηνοθεσία
: Γιώργος Παλούμπης

Έναρξη: 10 Μαΐου 2019
Λήξη: 09 Ιουνίου 2019

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΕΡ
♦ Allez viens…
Σύλληψη – Χορογραφία: Παναγιώτα Καλλιμάνη

Έναρξη: 01 Μαρτίου 2019
Λήξη: 21 Απριλίου 2019

ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

♦ Τίμων ο Αθηναίος των Ουίλιαμ Σαίξπηρ – Τόμας Μίντλτον
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Α’ Περίοδος

Έναρξη: 27 Σεπτεμβρίου 2018
Λήξη: 18 Νοεμβρίου 2018

Β΄ Περίοδος

Έναρξη: 07 Φεβρουαρίου 2019
Λήξη: 03 Μαρτίου 2019

 Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου
Βασισμένο στη διασκευή του Τζακ Θορν

Έναρξη: 07 Δεκεμβρίου 2018
Λήξη: 27 Ιανουαρίου 2019

♦ Ο άνθρωπος που γελά του Βίκτωρ Ουγκώ
Μετάφραση:
Ντορέτα Πέππα
Διασκευή: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία – Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Έναρξη: 22 Μαρτίου 2019
Λήξη: 26 Μαΐου 2019

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ -| ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ»

Στα τρία χρόνια της επαναλειτουργίας της, η Πειραματική Σκηνή –Ι του Εθνικού Θεάτρου παρουσίασε σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα και θεατρικά έργα, σύγχρονου ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου. Παράλληλα, στήριξε σύγχρονες μορφές θεατρικής γραφής, ανεβάζοντας έργα devised και documentary. Με προτεραιότητα στους νέους καλλιτέχνες, αλλά και με συνεργασίες καταξιωμένων δημιουργών, το συλλογικό πνεύμα δουλειάς και οι ποικίλες αισθητικές ορίζουσες συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αρχές και επιδιώξεις της.

Τι είναι όμως ο «πειραματισμός» στην πράξη σήμερα; Αρκεί μια αντισυμβατική ανάγνωση ενός κλασικού κειμένου για να δικαιολογήσει τον όρο πειραματικό στην Ελλάδα, όταν στη Δυτική Ευρώπη το θέατρο περνάει στην εποχή του post human theatre και ρομπότ εμφανίζονται αντί ηθοποιών στη σκηνή; Ίσως η έννοια του πειραματισμού να μην επιδέχεται έναν συγκεκριμένο ορισμό, αλλά να εξαρτάται κάθε φορά από τις συνθήκες, τη στιγμή και το πλαίσιο. Το πλαίσιο που θέτουμε εμείς φέτος στο ρεπερτόριό μας, είναι ιστορικό. Ξεκινάει από το τέλος του  Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και φτάνει μέχρι τη δεκαετία του ‘60, εποχή που αρχίζει να γίνεται πράξη το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σύμφωνα με το culturenow.gr.

Δεν είναι πρωτοτυπία να πει κανείς ότι η περίοδος που διανύουμε σήμερα είναι κρίσιμη και μεταβατική. Ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις για τη διάλυση της ενωμένης μεταπολεμικά Ευρώπης δεν ήταν τόσο έντονες, όσο σήμερα, που υπό την πίεση της οικονομικής εξαθλίωσης μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων, ενισχύεται η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία και δυναμώνουν πολιτικά οι φωνές που επιδιώκουν την επιστροφή στα κλειστά σύνορα. Αν μετά τον πόλεμο ήρθε η Ευρώπη, τι έρχεται μετά την Ευρώπη;

Ακολουθώντας την ρευστότητα των καιρών αποφασίσαμε να μην επιλέξουμε αμιγώς θεατρικά κείμενα για το φετινό ρεπερτόριο, αλλά να αντλήσουμε το υλικό των παραστάσεών μας εμπνεόμενοι από διαφορετικές πηγές: το αινιγματικό αρχείο Φάτσερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ, τον ποιητικό νεορεαλισμό του Φελίνι και τη «σκοτεινή» μεταπολεμική Θεσσαλονίκη των Πεντζίκη, Ιωάννου και Βασιλικού. Στην προσπάθειά μας να αντιληφθούμε το καινούργιο που έρχεται, στρέφουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν.

~ Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης

♦ Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας της Αλεξάνδρας Κ*
Σκηνοθεσία: Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος

Έναρξη: 17 Οκτωβρίου 2018
Λήξη: 18 Νοεμβρίου 2018
* Δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις από 5 έως και 10 Νοεμβρίου
Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

Έναρξη: 30 Νοεμβρίου 2018
Λήξη: 20 Ιανουαρίου 2019

La Strada – Βασισμένο στην ταινία του Φεντερίκο Φελίνι
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Δαμβόγλου – Robin Beer (Fly Theatre)

Έναρξη: 01 Φεβρουαρίου 2019
Λήξη: 17 Μαρτίου 2019

♦ Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη
Βασισμένο σε κείμενα των Βασίλη Βασιλικού, Γιώργου Ιωάννου, Νίκου – Γαβριήλ Πεντζίκη
Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

Έναρξη: 29 Μαρτίου 2019
Λήξη: 19 Μαΐου 2019

♦ Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών 2018 – 2019
Μάιος 2019

Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών διευρύνει και συμπληρώνει τον θεματικό άξονα του ρεπερτορίου της Πειραματικής Σκηνής και, στρέφοντας το βλέμμα από το παρελθόν στο παρόν, εστιάζει στην πόλη της Αθήνας και στις αλλαγές που συντελούνται σήμερα. Πιστό στο ραντεβού του με νέες ομάδες, ανήσυχους δημιουργούς, καλλιτέχνες και θεατές που εκπροσωπούν ή αποζητούν εναλλακτικές αφηγήσεις, το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών 2018 – 2019 επιστρέφει στα τέλη της άνοιξης με θεατρικά εγχειρήματα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε; Η πόλη που αποδέχεται ή που αποστρέφεται το «διαφορετικό»; Η πόλη που ευνοεί με ίσες ευκαιρίες ή μια πόλη οχυρωμένων θυλάκων; Άραγε μπορούμε να ελπίζουμε στη φιλική εξέλιξη της φυσιογνωμίας της;

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ
Το Μικρό Εθνικό καλωσορίζει τα παιδιά και τους εφήβους στο νέο του «σπίτι», στη δική του πια σκηνή, στο ανακαινισμένο Ισόγειο του Θεάτρου REX.

Με ένα ολοκληρωμένο ρεπερτόριο, με παραστάσεις και προτάσεις για νέους κάθε ηλικίας, αλλά και με το δικό του πλέον «σπίτι», το ανακαινισμένο Ισόγειο REX, το Μικρό Εθνικό μοιάζει με όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η ανανεωμένη παιδική κι εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου επιλέγει για τη φετινή χρονιά να εστιάσει στο «εμείς» και αφιερώνει το ρεπερτόριό της στη γνωριμία μας με τον… άλλον. Τέσσερα έργα που, το καθένα από τη δική του σκοπιά, μάς βοηθούν να διερευνήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις, την έννοια της ενσυναίσθησης, αλλά και το καθρέφτισμα που αποτελεί η κάθε μας επαφή με τους άλλους. Αυτός είναι άλλωστε και ο διττός, καλλιτεχνικός και εκπαιδευτικός, στόχος μας για τη θεατρική περίοδο 2018 – 2019: ν’ αποτελέσουν οι παραστάσεις μας την αφετηρία για ένα συναρπαστικό ταξίδι της φαντασίας που με κάθε βήμα, μάς φέρνει πιο κοντά στον άλλον.

~ Σοφία Βγενοπούλου, Υπεύθυνη Μικρό Εθνικό

Παραστάσεις Μικρού Εθνικού:

♦ Ο πρίγκιπας και ο φτωχός του Μαρκ Τουαίην
Διασκευή: Τζέμα Κένεντι
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

Έναρξη: 14 Οκτωβρίου 2018
Λήξη: 21 Απριλίου 2019

♦ Η τραμπάλα του Στιούαρτ Μέλτον
Μετάφραση:
Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

* Μια παράσταση για παιδιά ηλικίας από 2 ετών

Έναρξη: 6 Οκτωβρίου 2018
Λήξη: 3 Φεβρουαρίου 2019

♦ Το ταξίδι
Κείμενο:
Βαγγέλης Κυριακού, Άρτεμης Μάνου
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

* Μια παράσταση σε συνεργασία με την UNICEF και χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG–ECHO)

Έναρξη: 2 Νοεμβρίου 2018
Λήξη: 16 Δεκεμβρίου 2018

♦ Μικρές ιστορίες για αγρίους
Σύνθεση πάνω σε ιστορίες του Μπερνάρ Φριό

Μετάφραση: Μαρία Σαββίδου, Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Μαρία Σαββίδου

Έναρξη: 10 Φεβρουαρίου 2019
Λήξη: 21 Απριλίου 2019

Δράσεις Μικρού Εθνικού:

♦ Πράξη «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (ΕΣΠΑ)
Σεπτέμβριος 2018 – Μάιος 2019

♦ Χριστούγεννα στο Μικρό Εθνικό με Δρώμενα μετά την παράσταση…
♦ Μικρό Θερινό Εθνικό – Ημερήσια Κατασκήνωση για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών
Από Ιούνιο 2019

♦ Θέατρο από, με και για έφηβους
Αφιέρωμα – Μάιος 2019

♦ Εργαστήρια 2018 – 2019 | Παιδιά – Έφηβοι – Ενήλικες
Θέατρο για όλους από το Μικρό Εθνικό: 35 διαφορετικά εργαστήρια

♦ «Θέατρο στα Ελληνικά» – Νέες Δράσεις με την υποστήριξη της UNICEF
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

♦ Αγαμέμνων του Αισχύλου στο Εθνικό Θέατρο της Κίνας
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Μάρτιος 2019

♦ House-made του Γιώργου Βαλαή
Μια συμπαραγωγή με το Θέατρο Maxim Gorki του Βερολίνου στην Πειραματική Σκηνή -|

10 & 11 Νοεμβρίου 2018

♦ «Οιδίπους Τύραννος» Συνέχεια Παγκόσμιας Περιοδείας

ΕΘΝΙΚΟ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Το δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου σε διαρκή κίνηση… Σε αποστολή!

Οι άνθρωποί του, ανήσυχοι και δημιουργικοί, βγαίνουν εκτός των «τειχών» και εμψυχώνουν δραστηριότητες και παραστάσεις σε χώρους όχι προορισμένους για θέατρο. Φέρνουν την τέχνη τους σε φορείς, ιδρύματα, νοσοκομεία, φυλακές και όπου υπάρχει ανάγκη κοινωνικής παρέμβασης ή εντοπίζεται περιορισμένη πρόσβαση σε πολιτιστικά δρώμενα. Μοιράζονται την «ευεργετική» και «θεραπευτική» λειτουργία της τέχνης, την ανεκτίμητη αξία της, μέσα από δράσεις εφαρμοσμένου θεάτρου (applied theatre), αφιερωμένες σε όλους εκείνους που καλούνται να… «διανύσουν» μεγαλύτερη απόσταση από τους υπόλοιπους για να συναντηθούν με την τέχνη. Ανοίγουν την αγκαλιά τους σε συνανθρώπους μας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κάθε ηλικίας, κάθε κοινότητας και κάθε γεωγραφικής ή πολιτισμικής αφετηρίας.

Το Εθνικό Θέατρο φροντίζει διαρκώς για την πλέον ολοκληρωμένη εκπλήρωση της πολυδιάστατης αποστολής του σε κάθε της έκφανση, παιδευτική, καλλιτεχνική, πολιτιστική και κοινωνική.

♦ «Επισκεπτήριο»
Συντελεστές: Ηλίας Κουνέλας & Ιφιγένεια Γρίβα, ηθοποιοί

Από Δεκέμβριο 2018

♦ «Παραμύθια»
Συντελεστές: Δημήτρης Β. Προύσαλης, Αφήγηση / Φίλιππος Πλακιάς, Τραγούδι

Από Δεκέμβριο 2018

♦ Θεατρικό Εργαστήριο Εθνικού Θεάτρου & Φυλακών Κορυδαλλού
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού

Υπεύθυνος: Στρατής Πανούριος, εμψυχωτής – σκηνοθέτης

Από Σεπτέμβριο 2018 έως Ιούλιο 2019 (Α’ & Β’ Κύκλος)

♦ Θεατρικό Εργαστήριο Προσωπικής Ανάπτυξης του Εθνικού Θεάτρου σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Καταστήματα Κράτησης: Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατούμενων Ελεώνα – Θηβών, Κ.Κ. Κορίνθου

Υπεύθυνος: Στάθης Γράψας, εμψυχωτής – σκηνοθέτης

ΔΡΑΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
♦ Θέατρο Express, Στάσεις & Παραστάσεις | Μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με τον Όμιλο Ο.Α.Σ.Α.
Αρκούδα του Άντον Τσέχωφ

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

Από Οκτώβριο 2018

♦ 4ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος
Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ

Με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ιούλιος 2019

♦ 3ο Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για νέους έως 35 ετών, Β΄ Έτος
Υπεύθυνη: Σύλβια Λιούλιου, σκηνοθέτις

Από Νοέμβριο 2018

~ Η νέα Καμπάνια Προβολής του Ρεπερτορίου 2018-2019 ~
Μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Οι παραστάσεις της νέας περιόδου επικοινωνούν με τους θεατές τους μέσα από εικαστικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Νέα δεδομένα αισθητικής θέτει στο πεδίο της οπτικής επικοινωνίας μια σπάνια συνέργεια ιδιαίτερων συμβολισμών μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, των δύο κορυφαίων θεσμικών φορέων της χώρας στους τομείς των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών αντίστοιχα.

Τη θεατρική περίοδο 2018 – 2019, οι τέχνες και οι άνθρωποί τους έρχονται πιο κοντά, συνδιαλέγονται. Σπουδαία εικαστικά έργα της συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μεταφέρουν το μήνυμα των παραστάσεων πριν ακόμη ανέβουν επί σκηνής. Απευθύνονται στο κοινό με νέο οπτικό αλφάβητο που δανείζεται σημειολογικά στοιχεία, κώδικες, φόρμες, μύθους, εικόνες, σύμβολα, νοήματα, την αντίληψη ενός διαφορετικού τρόπου καλλιτεχνικής έκφρασης. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού και της θερμής υποδοχής της από τη Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνας Κοσκινά, η ιδέα για μια καμπάνια πρόταση πραγματοποιείται με πολυδιάστατα οφέλη, συνεισφέροντας στη μέγιστη δυνατή διάχυση του έργου των ίδιων των καλλιτεχνών, στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας μεταξύ των φορέων και στη δημιουργία νέων οπτικών ερεθισμάτων για τους φιλότεχνους.

Το εγχείρημα αποκτά υπόσταση με την εποικοδομητική συνεργασία επιμελητών του ΕΜΣΤ, ενώ καθοριστική είναι η συμβολή της δημιουργικής ομάδας της busybuilding, προσφάτως βραβευμένης με Red Dot Award για τον σχεδιασμό εντύπων του Εθνικού Θεάτρου (Communication Design 2018 – Red Dot Award).

~ Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αποκτά τμήμα Σκηνοθεσίας ~
Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου υποδέχεται τους νέους της σπουδαστές για το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019. Για πρώτη φορά, μεταξύ αυτών που θα περάσουν το κατώφλι που οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά τους, θα συναντήσουμε με ιδιαίτερη συγκίνηση και υποψήφιους σκηνοθέτες.

Η ίδρυση τμήματος Σκηνοθεσίας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου καταγράφεται ως σημείο σταθμός στα χρονικά των παραστατικών τεχνών της χώρας κατόπιν πολυετούς και συνεπούς προσπάθειας έως και την κατοχύρωσή της με νόμο του κράτους τον Σεπτέμβριο του 2018. Πρόκειται για μια εξέλιξη σημαντική, όχι μόνον για τους επαγγελματίες του θεάτρου και την νέα γενιά, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ένα αίτημα διαχρονικό, που ως όραμα υπηρετήθηκε και ωρίμασε με τη φροντίδα και τη βούληση της οικογένειας του Εθνικού Θεάτρου, αποτελεί πλέον πραγματικότητα και υπόσχεται μια νέα προοπτική στον τομέα. Για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και νέων σκηνοθετών από κρατικό φορέα στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Θέατρο, εκπληρώνοντας με συνέπεια τον παιδευτικό του ρόλο και σε αυτό το γνωστικό πεδίο, δεσμεύεται για τη λειτουργία της Δραματικής Σχολής – του νέου Τμήματος Σκηνοθεσίας, αλλά και του Τμήματος Υποκριτικής στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά πρότυπα και πρακτικές.

~ Πωλητήριο και στο Rex! ~
Concept & creative direction: busybuilding
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κυριάκος Κέογλου / workinprogress architects
Κατασκευή και υλοποίηση: Τεχνική ομάδα Εθνικού Θεάτρου

O σχεδιασμός του νέου Πωλητηρίου στο Θέατρο Rex από τη busybuilding σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κέογλου του αρχιτεκτονικού γραφείου WIP, μεταμορφώνει τον χώρο κάτω από τη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα του φουαγιέ σε ένα πρωτότυπο concept store.

Το Πωλητήριο έχει το σχήμα ενός μεγάλου flight case, της ειδικής, δηλαδή, ξύλινης θήκης με την οποία ένα θέατρο μεταφέρει τα σκηνικά, τα κοστούμια και τον εξοπλισμό του. Ο επισκέπτης του νέου Πωλητηρίου στο Rex θα μπορεί να «μπει» μέσα στο flight case και να ανακαλύψει τις εκδόσεις, τα δώρα και τα αντικείμενα που διατίθενται. Κάποιες από τις προθήκες του Πωλητηρίου είναι σταθερές, ενώ άλλες έχουν σχεδιαστεί ως αυτόνομα μικρά flight cases με ρόδες, τα οποία κλείνουν και ασφαλίζουν για να ταξιδεύουν μαζί με τις θεατρικές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στις περιοδείες του. Έτσι, ένα μικρό pop-up πωλητήριο μπορεί να στηθεί παντού, όπως και έγινε φέτος το καλοκαίρι στην Επίδαυρο.

Τα τεχνικά τμήματα του Εθνικού Θεάτρου με την πολυετή εμπειρία τους ανέλαβαν την υλοποίηση της ιδέας. Σύμβολα και κείμενα πάνω στα flight cases, εμπνευσμένα από τα ταξίδια και τον κόσμο του Εθνικού Θεάτρου, δίνουν το σήμα ότι το Εθνικό είναι έτοιμο να αρχίσει δυνατά τη νέα θεατρική περίοδο.

~ Εισιτήρια – Τιμολογιακή Πολιτική ~
Σταθερός άξονας για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής αποτελεί η πίστη ότι το Εθνικό Θέατρο οφείλει να αποτελεί έναν χώρο ανοικτό και προσιτό, ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικών δυνατοτήτων προσφέροντας τις ίδιες ευκαιρίες για επαφή με την τέχνη του θεάτρου, ανταποκρινόμενος σε κάθε προτίμηση ή ανάγκη μέσα από το ευρύ φάσμα επιλογών του καλλιτεχνικού, πολιτιστικού, παιδευτικού και κοινωνικού του έργου. Πάντοτε προσεγγίζονται με ιδιαίτερη φροντίδα κι εντοπίζεται ιδιαίτερη έγνοια για τα παιδιά και τους νέους, τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, τους ανέργους και τους πολύτεκνους, αλλά και ανθρώπους ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Έναρξη Προπώλησης: Η προπώληση ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου 2018

Προπώληση Εισιτηρίων:

Online: www.n-t.gr, www.ticketservices.gr
Στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου
Κτίριο Τσίλλερ: Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 & Μενάνδρου (210 5288170-171)
Θέατρο Rex: Πανεπιστημίου 48 (210 3301881-210 3305074)
Στα ταμεία της ticketservices: Στοά Πεσμαζόγλου – Πανεπιστημίου 39 (210 7234567)
Τηλεφωνικές πωλήσεις με πιστωτική κάρτα στο 210 7234567
Και σε όλα τα καταστήματα Public.

~ Οι Φίλοι του Εθνικού Θεάτρου ~
Το Εθνικό Θέατρο έχει κατακτήσει διαχρονικά την εκτίμηση καλών Φίλων που παρακολουθούν και υποστηρίζουν πιστά το έργο του. Ως ελάχιστο αντίδωρο της συνέπειας και της γενναιοδωρίας τους, το Εθνικό Θέατρο εκφράζει θερμές ευχαριστίες για ακόμη μία χρονιά και συνεχίζει να φροντίζει και κατά την περίοδο 2018 – 2019 για ένα πλήρες πλαίσιο προνομίων αντισταθμιστικού χαρακτήρα υπέρ των συνδρομητών του.

Νέα Κάρτα «Φίλοι του Εθνικού Θεάτρου»: Συνδρομή: €190

Νέα δυνατότητα διευρύνει τον κύκλο των Φίλων καθώς μια νέα κάρτα συνδρομητικού χαρακτήρα είναι διαθέσιμη κατά τη νέα θεατρική περίοδο 2018 – 2019 για το αφοσιωμένο κοινό του Εθνικού Θεάτρου ως επιβράβευση της εμπιστοσύνης που επιδεικνύει. Με την απόκτηση της νέας Κάρτας Φίλων του Εθνικού Θεάτρου με εκπτωτικό αντίτιμο €190, οι θεατές – συνδρομητές μπορούν να παρακολουθήσουν στη διάρκεια της χρονιάς όλες τις παραστάσεις του ρεπερτορίου σε όλες τις Σκηνές (Κεντρική Σκηνή, Νέα Σκηνή – «Νίκος Κούρκουλος», Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» Rex, Πειραματική Σκηνή, Μικρό Εθνικό: Παιδική κι Εφηβική Σκηνή) εξασφαλίζοντας έκπτωση έως και 67%* και παράλληλα απολαμβάνοντας αποκλειστικά προνόμια όπως:

Την προαγορά ενός εισιτηρίου για όλες τις παραγωγές της χειμερινής περιόδου (Περιλαμβάνονται όλες οι Σκηνές).
Την χαμηλότερη τιμή κανονικού εισιτηρίου [€13 ή 10€ Πειραματική Σκηνή ή 9€ Μικρό Εθνικό (Ενήλικες)] σε ένα δεύτερο άτομο που συνοδεύει τον κάτοχο της κάρτας.
Ένα πρόγραμμα ανά παράσταση.
Διακεκριμένη θέση στην Κεντρική Σκηνή και τη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Θέατρο Rex.
10% έκπτωση στα βιβλιοπωλεία των Σκηνών και στο Πωλητήριο.
Δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης.

Παραστάσεις με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας 
Μετά την περσινή, πρώτη στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, παρουσίαση παράστασης με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, η πρωτοβουλία που φροντίζει για το αυτονόητο κι έτυχε θερμής υποδοχής επαναλαμβάνεται σε νέες παραγωγές της περιόδου 2018 – 2019. Οι παραστάσεις θα συνοδεύονται από Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ & Ελληνικούς Υπέρτιτλους (ΤΚΒ) για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους, Ακουστική Περιγραφή (A.Π) για τυφλούς και μερικώς βλέποντες.

Παρεχόμενες υπηρεσίες προσβασιμότητας:

Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Η υπηρεσία αναφέρεται στην παράλληλη μετάφραση του θεατρικού έργου στη νοηματική γλώσσα. H ταυτόχρονη διερμηνεία πραγματοποιείται με έναν ή περισσότερους/ες διερμηνείς να μεταφράζουν επί σκηνής όλο το θεατρικό λόγο του έργου καθώς και την γενική ατμόσφαιρα στη φυσική γλώσσα των (Κ)κωφών και βαρήκοων θεατών.

Υπερτιτλισμός για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους θεατές (ΤΚΒ)

Απόδοση θεατρικού κειμένου σε ελληνικούς υπέρτιτλους με την προσθήκη ηχητικών εφέ. Οι ΤΚΒ υπέρτιτλοι περιλαμβάνουν το κείμενο και την περιγραφή του ηχητικού τοπίου της παράστασης.

Ακουστική Περιγραφή για τυφλούς ή με μειωμένη όραση θεατές

Η ακουστική περιγραφή είναι μια επικουρική υπηρεσία που στον χώρο της τέχνης σκοπό έχει να προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θεάματα στα άτομα με προβλήματα όρασης. Απευθύνεται σε όλα τα άτομα που έχουν μερική ή ολική απώλεια όρασης. Πραγματοποιείται ανάμεσα στα κενά διαλείμματα των διαλόγων και κάθε μορφής λόγου των ηθοποιών. Τότε περιγράφονται τα πιο σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία της εικόνας (σκηνικά, κοστούμια, κίνηση, εκφράσεις) για την καλύτερη κατανόηση της υπόθεσης.

~ Παραστάσεις με υπέρτιτλους στην αγγλική γλώσσα 
Το Εθνικό Θέατρο φροντίζει με συνέπεια να εντάσσεται το ρεπερτόριό του στην ατζέντα των ροών πολιτιστικού τουρισμού που υποδέχεται η Αθήνα, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια του καλλιτεχνικού του έργου, τη γνωριμία της διεθνούς κοινότητας με το πρόσωπο του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και τη συμβολή του οργανισμού στο κοινό ζητούμενο, στην αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής περίπτωσης για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού κι ελπιδοφόρου τομέα για την οικονομία και την κοινωνία. Η πρωτοβουλία που δεν βλέπει εμπόδια ή σύνορα στην επικοινωνία των ανθρώπων μέσω της τέχνης, απευθύνει για ακόμη μια χρονιά πρόσκληση στο διεθνές κοινό που επισκέπτεται την πόλη να παρακολουθήσει τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής στο Κτίριο Τσίλλερ και της Σκηνής «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Θέατρο Rex με υπέρτιτλους στην αγγλική γλώσσα.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου: Εθνικό Θέατρο: Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα 2018 – 2019

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr