Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει πεντανόστιμες πανσέτες με ασιατική μαρινάδα
Δοκιμάστε τες με τη σάλτσα μπάρμπεκιου της κινέζικης κουζίνας.
Υλικά:
- 12 πανσέτες χωρίς κόκαλο
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- φρέσκο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
- 125 γρ. σάλτσα χοϊσίν (η σάλτσα μπάρμπεκιου της κινέζικης κουζίνας)
- 125 γρ. σάλτσα σόγιας
- 30 γρ. ξίδι ρυζιού (αντί αυτού, μπορείτε να βάλετε και μηλόξιδο)
- 100 γρ. μέλι
- 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών 5 spices
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και κρατάμε ¼ από αυτή σε ένα κατσαρολάκι για να τη χρησιμοποιήσουμε και σαν γλάσο αργότερα. Τη μισή από την υπόλοιπη ποσότητα τη βάζουμε σε ένα πλατύ μπολ. Εκεί τοποθετούμε τις πανσέτες μας και τις ανακατεύουμε για να πάει παντού η μαρινάδα. Τις αφήνουμε από τρεις ώρες έως και μία ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο για να αρωματιστούν και να πάρουν ωραία γεύση. Την επόμενη μέρα βγάζουμε τις πανσέτες από το μπολ και τις σκουπίζουμε με χαρτί ώστε να απομακρύνουμε την περίσσεια της μαρινάδας. Ετοιμάζουμε το μπάρμπεκιου ή την ψηστιέρα και ψήνουμε τις πανσέτες για 15-20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Κάθε φορά που θέλουμε να τις γυρίσουμε για να ψηθούν και από την άλλη μεριά τις αλείφουμε με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε το κατσαρολάκι με τη μαρινάδα που φυλάξαμε στην άκρη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και, αφού πάρει βράση, το αφήνουμε για 5-8 λεπτά ακόμη (προσέχοντας να μην καεί), μέχρι να πήξει ελαφρά. Περιχύνουμε τις πανσέτες με το γλάσο, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.
Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr