- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Ψιλοκόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά, κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά .
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
- Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα ρίχνουμε με τον πελτέ ντομάτας στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Για να δώσουμε έξτρα άρωμα, προσθέτουμε τη ρίγανη, το κύμινο, την πάπρικα, το καυτερό κόκκινο πιπέρι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη μέχρι να βγάλουν όλα τα αρώματα τους.
- Στη συνέχεια, βάζουμε και το μοσχαρίσιο κιμά και ανακατεύουμε να σπάσει σε κομμάτια και να πάρει ωραίο χρώμα παντού.
- Προσθέτουμε τον κύβο με το νερό.
- Σιγομαγειρεύουμε για να βράσει το μείγμα για 5-7 λεπτά και όταν είναι έτοιμος ο κιμάς αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα 100 γρ. από την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα καλά μέχρι να λιώσει.
- Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x35 εκ., το λαδώνουμε, σπάμε το ψωμί με τα χέρια σε ακανόνιστα κομμάτια 2-3 εκατοστών και τα στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
- Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τις ελιές και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις στρώνουμε πάνω από το ψωμί.
- Πάνω από τις ντομάτες απλώνουμε τον κιμά με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γιαούρτι, τη φέτα, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Με ένα πιρούνι πιέζουμε καλά ώστε να σπάσει η φέτα και να έχει τη μορφή γιαουρτιού.
- Το απλώνουμε πάνω από τον κιμά ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 35-40 λεπτά να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.
Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει τσίλι κον κάρνε, μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή
Ένα πεντανόστιμο, πικάντικο πιάτο.
Υλικά:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 400 γρ. μανιτάρια
- 2 πρέζες ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- θυμάρι
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. καυτερό κόκκινο πιπέρι
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 κυβό βοδινό
- 200 γρ. νερό
- 200 γρ. γραβιέρα
- 400 γρ. ψωμί του τόστ
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ⅓ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 50 γρ. ελιές σε ροδέλες
- 2 μεγάλες ντομάτες
- 300 γρ. γιαούρτι
- 200 γρ. φέτα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr