Όταν η μούμια του Ραμσή Β’ χρειάστηκε διαβατήριο για να μεταφερθεί στο Παρίσι!

Τι συνέβη όταν η μούμια του πιο ισχυρού Αιγύπτιου ηγεμόνα έπρεπε να μεταφερθεί στο Παρίσι; 

Τι κάνετε αν θέλετε να μετακινήσετε μια πολύτιμη μούμια από τη μια χώρα στην άλλη; Μα είναι πολύ εύκολο. Της βγάζετε ένα  διαβατήριο. 

Αυτό συνέβη και με τον Ραμσή Β`, έναν από τους ισχυρούς Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου. Ήταν έτοιμος να ταξιδέψει στη Γαλλία και συνεπώς έπρεπε να πάρει τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου ενός έγκυρου διαβατηρίου.

Ο Ραμσή Β΄ ήταν ο ισχυρότερος όλων των Αιγυπτίων ηγεμόνων. Στην Ελλάδα ήταν γνωστός και ως Οσυμανδύας από την παραφθορά του επίσημου βασιλικού τίτλου του Ραμσή που ήταν Ούσερ-μαατ-ρε Σέτεφ-εν-ρε).  Θεωρείται από τους ερευνητές ως ο Φαραώ της Εξόδου΄των Ισραηλιτών όπως χαρακτηρίστηκε η φυγή τους από την Αίγυπτο όπου οι ίδιοι προηγουμένως είχαν επιλέξει να πάνε.

Όταν η μούμια του Ραμσή Β’ μεταφέρθηκε σε ειδικά εργαστήρια στη Γαλλία το 1974 για να γίνουν εργασίες συντήρησης και διατήρησης της κατάστασής της, απαιτήθηκε διαβατήριο. 

Αυτό μάλιστα προβλέπει και το γαλλικό δίκαιο όπου όποιος εισέρχεται στη χώρα, ζωντανός ή νεκρός, πρέπει να έχει διαβατήριο. Επομένως δεν υπήρχε άλλη λύση από αυτήν. Έτσι, η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξέδωσε ένα διαβατήριο στον βασιλιά Ραμσή Β’, χαρακτηρίζοντάς τον ως «βασιλιά (αποθανόντα)». 

Μάλιστα κάτι που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι η μούμια κατά την άφιξή της στην Γαλλία, έγινε δεκτή με πλήρεις στρατιωτικές τιμές, όπως άρμοζε σε όλα τα πρόσωπα υψηλού επιπέδου.
 

Ο Ραμσής Β΄ (1303 π.Χ. - 1213 π.Χ.), γνωστός και ως Ραμσής ο Μέγας ήταν ο τρίτος φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου. Πολλά μνημεία και ναοί χτίστηκαν για να τον τιμήσουν, όπως το τεράστιο συγκρότημα τάφων γνωστό ως Ramesseum στη Θήβα, οι ναοί στο Abu Simbel και εκατοντάδες άλλα κτίρια.

Ο Ραμσής Β’ θάφτηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων, αλλά έπρεπε να μεταφερθεί λόγω λεηλασίας. Μετά από μια παράκαμψη, η μούμια του μεταφέρθηκε στον τάφο DB320, που βρίσκεται κοντά στο Deirel-Bahri, όπου θα ήταν ασφαλές από τους ληστές τάφων. Το 1881 το σώμα του ανακαλύφθηκε εκεί και μετακόμισε στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Η μούμια μας έδειξε ότι ο Ραμσής Β’ είχε ύψος 1,70 και ήταν μάλλον κοντός για έναν αρχαίο Αιγύπτιο. Δείχνει επίσης τη γαμψή μύτη του και τις πληγές και τα κατάγματα που προκλήθηκαν στους πολέμους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr