Αποκλ. Made in Greece η Allcancode, ο Σπύρος & ο Kώστας: «Δίπλωμα» από την Silicon Valley για νέες τεχνολογίες με εφαρμογές εύκολες, γρήγορα προσιτές

Η πληθώρα νέων τεχνολογιών μετασχηματίζει τον επιχειρηματικό κόσμο, με νέες ευκαιρίες και απειλές να σχηματίζουν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η χρήση λογισμικού είναι πλέον επιβεβλημένη σε όλες τις διαχειριστικές και τις εμπορικές δραστηριότητες όλων των επιχειρήσεων, αλλά η ανάπτυξή του με παραδοσιακές μεθόδους είναι αργή, δαπανηρή και απρόβλεπτη. Τόσο που ακόμα και τα πιο ικανά Digital Agencies δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της αγοράς.

Όμως, όπως εξηγεί στο MadeinGreece.news ο Σπύρος Αλβέρτης, συνιδρυτής της Allcancode, υπάρχει μία καινούργια μέθοδος με το όνομα Less-Code που υπόσχεται ακριβώς ότι εννοεί, λιγότερες γραμμές κώδικα, δηλαδή λιγότερη προσπάθεια και πιο γρήγορες παραγωγές.

Ο Σπύρος Αλβέρτης και ο Κώστας Καρολεμέας, οι δύο συνιδρυτές της Allcancode αφουγκράστηκαν τις ανάγκες της αγοράς και είδαν ότι η πλατφόρμα που είχαν αναπτύξει, που αρχικά είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μπορούσε να εξελιχθεί και να καλύψει τις ανάγκες επαγγελματιών στην παραγωγή κώδικα για την ανάπτυξη εφαρμογών. Έτσι έκαναν και το επόμενο μεγάλο βήμα στη διαδρομή τους, η αξία του οποίου αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε από το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.

Ο Σπύρος Αλβέρτης μιλά στο MadeinGreece.news για όλα τα στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης της Allcancode, καθώς και για τα επόμενα σχέδια.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Ξεκινήσαμε με παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών με την σκέψη ότι αν μπορούσαμε να μάθουμε αυτά να προγραμματίζουν, τότε θα μπορούσαμε να μάθουμε οποιοδήποτε
  • η πλατφόρμα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο απλοποίησης και επιτάχυνσης για παραγωγή λογισμικού, ιδανικό για Agencies και Eπαγγελματίες
  • μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από ανθρώπους που δεν ξέρουν καθόλου ή μόλις ξεκίνησαν να μαθαίνουν προγραμματισμό
  • η μέθοδο Less-Code ελαχιστοποιεί τον κώδικα που χρειάζεται να γραφτεί για να αναπτυχθεί και να διανεμηθεί μία εφαρμογή
  • Οι εκατοστέ κυβερνήσεις δεν στηρίζουν καθόλου τους νέους επιχειρηματίες, εκτός και αν φυσικά είναι “δικά τους παιδιά”
  • ο σημαντικότερος σταθμός ήταν τον Σεπτέμβρη του 2015 όταν μας δέχτηκε το Imagine K12 – το EdTech τμήμα του Y Combinator
  • Για περίπου έξι μήνες οι ιδρυτές της εταιρείας “μετακόμισαν” στην Silicon Valley για να μάθουν τo μυστικό του “Build something people want”
  • Ονειρευόμαστε τις καινούργιες τεχνολογίες να μπορούν να ενσωματώνονται στις εφαρμογές πιο εύκολα και γρήγορα από ποτέ
  • Σας γνωρίσαμε πριν τέσσερα χρόνια σαν EdTech startup που μάθαινε προγραμματισμό σε παιδιά δημοτικού. Πως τελικά καταλήξατε από την εκπαίδευση στην δημιουργία εφαρμογών για Marketing σκοπούς;
  • Από την πρώτη μέρα το όραμά μας ήταν να κάνουμε τις καινούργιες τεχνολογίες πιο προσιτές και τους ανθρώπους πιο δημιουργικούς με αυτές. Ξεκινήσαμε με παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών με την σκέψη ότι αν μπορούσαμε να μάθουμε αυτά να προγραμματίζουν, τότε θα μπορούσαμε να μάθουμε οποιοδήποτε.
  • Παράλληλα με το παιχνίδι δημιουργήσαμε μία πλατφόρμα ανάπτυξης παιχνιδιών και εφαρμογών, ώστε τα μεν παιδιά να μπορούν να εξασκούν τα όσα μαθαίνουν και οι δε δάσκαλοι να δίνουν ζωή στις δικές τους εκπαιδευτικές ιδέες. Κάπου εκεί ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι με μερικές αλλαγές, η πλατφόρμα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο απλοποίησης και επιτάχυνσης για παραγωγή λογισμικού, ιδανικό για Agencies και Eπαγγελματίες. Παρατήρηση και ιδέα που πέρσι το καλοκαίρι διακρίθηκε με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.

Δηλαδή τι ακριβώς κάνει η πλατφόρμα σας; Τι το διαφορετικό προσφέρει από τις παραδοσιακές μεθόδους ανάπτυξης λογισμικού;

Διαφέρει σε πάρα πολλά σημεία. Καταρχήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από ανθρώπους που δεν ξέρουν καθόλου ή μόλις ξεκίνησαν να μαθαίνουν προγραμματισμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι πχ. πρωτοετείς φοιτητές πληροφορικής και γραφίστες μπορούν να δημιουργούν ψηφιακές εφαρμογές χωρίς να διαθέτουν εμπειρία ή κάποιο τεχνολογικό υπόβαθρο.

Εξίσου σημαντική επίδραση έχει και στις ομάδες ανάπτυξης λογισμικού. Σήμερα οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία τα οποία φυσικά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Αναγκαστικά λοιπόν το User Interface σχεδιάζεται δύο φορές, μία με γραφικά και μία με κώδικα, με τις όποιες αλλαγές προκύπτουν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης να πρέπει και αυτές αντίστοιχα, να πραγματοποιούνται και στους δύο κόσμους. Διπλός κόπος δηλαδή.

Όμως ακόμα και οι πιο έμπειροι προγραμματιστές μπορούν να επωφεληθούν. Καταρχήν γλυτώνουν τον “βραχνά¨ του Front-end σχεδιασμού και των αλλαγών του. Το μεγάλο όμως όφελος για αυτούς είναι η αυτοματοποίηση της υποδομής, διανομής και διαχείρισης. Τελικά η εφαρμογή που δημιουργείται με την πλατφόρμα μας, έχει υψηλό performance, χρειάζεται λιγότερο debugging και μπορεί να “σηκώσει” εκατομμύρια αριθμό χρηστών ανά πάσα στιγμή, ταυτόχρονα, χωρίς να απαιτεί την επένδυση δεκάδων εργατοωρών.

Γιατί όμως επιλέξατε την δημιουργία marketing εφαρμογών; Υπάρχει περιορισμός στο τι μπορεί να παράξει η πλατφόρμα σας;

Δεν υπάρχει κανένας, μα απολύτως κανένας, περιορισμός. Η πλατφόρμα είναι ικανή να παράξει οποιαδήποτε απλή ή πολύπλοκη εφαρμογή, για οποιοδήποτε σκοπό και για οποιοδήποτε συσκευή. Η απόφαση να κινηθούμε στην συγκεκριμένη αγορά ήταν καθαρά στρατηγική, διότι απλά πιστεύουμε ότι τα Digital Agencies είναι αυτά που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από όλους.

Ο λόγος είναι απλός. Εκτός πολύ λίγων εξαιρέσεων, οι καμπάνιες και οι marketing ενέργειες έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής και άρα, εξίσου λίγο ζούνε και οι ψηφιακές εφαρμογές που τις συνοδεύουν. Ουσιαστικά δηλαδή, το κόστος παραγωγής με την διάρκεια ζωής είναι δυσανάλογο. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση τα περιορισμένα budgets, τα ασφυκτικά μικρά χρονικά περιθώρια παράδοσης και τους απρόβλεπτους παράγοντες που έχουν οι παραδοσιακές μέθοδοι ανάπτυξης λογισμικού, μόνο τότε μπορεί να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και ο “ηρωισμός” των προγραμματιστών και κατά συνέπεια των Agencies.

Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε άμεσα. Δηλαδή να τους βοηθήσουμε να μικρύνουν τους χρόνους παραγωγής και να τους βοηθήσουμε να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Για αυτό άλλωστε τελικά ονομάσαμε την μέθοδο αυτή Less-Code, διότι απλά ελαχιστοποιεί τον κώδικα που χρειάζεται να γραφτεί για να αναπτυχθεί και να διανεμηθεί μία εφαρμογή.

Τελικά είναι τόσο εύκολο να μάθει κάποιος προγραμματισμό;

Το να μάθει κανείς προγραμματισμό είναι πλέον αρκετά εύκολο. Υπάρχουν αναρίθμητες ιστοσελίδες, παιχνίδια και δραστηριότητες για όλους, από τους “περίεργους” μέχρι αυτούς που ονειρεύονται να εργαστούν ως προγραμματιστές. Όμως η ορθή πρακτική του προγραμματισμού προδιαθέτει εμπειρία και εξάσκηση που δύσκολα μπορεί να αποκτηθεί.

Εκεί είναι που η πλατφόρμα μας συνεισφέρει τα μέγιστα σε αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι. Η απλοποίηση που επιτυγχάνεται, επιτρέπει στους χρήστες της να γίνουν άμεσα δημιουργικοί, χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν εκατοντάδες ώρες για να γίνει κατανοητό πως δουλεύουν και επικοινωνούν μεταξύ τους οι web και mobile τεχνολογίες. Οι ενδιαφερόμενοι από την πρώτη μέρα, εστιάζουν στην σύνταξη της λογικής, που άλλωστε είναι το πιο “διασκεδαστικό” κομμάτι του προγραμματισμού, ειδικά όταν αυτό συγκριθεί πχ. με τις υποδομές που απαιτούνται για λειτουργήσει σωστά μία βάση δεδομένων.

Εμείς δημιουργήσαμε το site »Made in Greece.news». Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Η ιδέα και η ομάδα είναι ελληνική, παρομοίως Έλληνες είναι και οι angels επενδυτές που πίστεψαν πρώτοι σε εμάς. Όμως εξίσου ελληνικά είναι και τα προβλήματα. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν στηρίζουν καθόλου τους νέους επιχειρηματίες, εκτός και αν φυσικά είναι “δικά τους παιδιά”.

Αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας είναι να έχει δημιουργηθεί μία πολύ κακή και βαθιά ριζωμένη επιχειρηματική κουλτούρα, με μία μεγάλη μερίδα του κόσμου να έχει συνδέσει τον ρόλο του “επιχειρηματία” με την έννοια του “απατεώνα”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις με την Folie Folie που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Πάντως εμείς, κόντρα στα όσα συμβαίνουν, έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε το development της πλατφόρμας στην Ελλάδα διότι πιστεύουμε στο ταλέντο που έχει η χώρα και επιθυμούμε να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο.

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή σας και ποια εμπόδια συναντήσατε;

Η καινοτομία δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Χρειάζεται έρευνα, επιμονή και όρεξη για πειραματισμό και δημιουργία. Η Ελληνική πραγματικότητα δυστυχώς όπως ανέφερα, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για όλους τους νέους επαγγελματίες. Ευτυχώς όμως υπάρχουν άνθρωποι και οργανισμοί που με τη δική τους ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις και το δίκτυο τους, όσους θαρραλέους αποφασίσουν να κάνουν τις επιχερηματικές τους ιδέες πράξεις.

Για την Allcancode όμως, ο σημαντικότερος σταθμός ήταν τον Σεπτέμβρη του 2015 όταν μας δέχτηκε το Imagine K12 – το EdTech τμήμα του Y Combinator, του μεγαλύτερου και μακρά καλύτερου επιχειρηματικού επιταχυντή στο κόσμο. Για περίπου έξι μήνες οι ιδρυτές της εταιρείας “μετακόμισαν” στην Silicon Valley για να μάθουν τo μυστικό του “Build something people want”. Εκεί ευτυχώς – και δυστυχώς – ανακαλύψαμε τι σημαίνει να δραστηριοποιείσαι σε ένα οικοσύστημα το οποίο αγαπάει το καινούργιο, προωθεί την καινοτομία και ονειρεύεται ευφάνταστους τρόπους για να αλλάζει το κόσμο.

Και ξέρετε δεν είναι θέμα εξυπνάδας. Είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων και στόχων. Για αυτό άλλωστε πολλές χώρες στον κόσμο δημιουργούν εκεί τα δικά τους “εθνικά συνεργατικά γραφεία” και βοηθούν τις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας να επισκεφτούν την περιοχή και να εμπνευστούν από αυτήν. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές, αν και οι Ελληνοαμερικάνοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα εκφράσει την επιτυχία τέτοιων προσπαθειών, καθώς και την επιθυμία τους να βοηθήσουν.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η Allcancode;

Η απάντηση είναι εύκολη, είναι το όνομα της εταιρείας: Όλοι να μπορούν να προγραμματίσουν. Ονειρευόμαστε τις καινούργιες τεχνολογίες να μπορούν να ενσωματώνονται στις εφαρμογές πιο εύκολα και γρήγορα από ποτέ. Και τέλος, οι ψηφιακές εφαρμογές να γινούν προσιτές ακόμα και για τις πιο μικρές επιχειρήσεις.

WHO IS WHO

Ο Κώστας Καρολεμέας γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών (BS) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA). Από το 1992 είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σαν senior software engineer, technical lead, chief architect στην ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού σχεδόν όλου του φάσματος εφαρμογών. Το 2006 ιδρύει την Evorad με αντικείμενο την επεξεργασία ιατρικών εικόνων και παρέμεινε στη θέση του CEO/CTO μέχρι το 2011, όπου και έκανε exit. Το 2014 ιδρύει την Allcancode με σκοπό να διδάξει σε μη ειδικούς πως να είναι δημιουργικοί με την τεχνολογία.

Ο Σπύρος Αλβέρτης είναι συνιδρυτής CDO/CMO της Allcancode, απόφοιτος του Staffordshire University με BA στο Electronic Graphics,  Ξεκίνησε την πρακτική το 1997 και από τότε έχει βρει ένα μεγάλο εύρος προσωπικής έκφρασης χρησιμοποιώντας την δύναμη του design thinking. Η ευελιξία στις συνεργασίες και η επιμονή του στις εξελίξεις της τεχνολογίας, έστρεψαν το ενδιαφέρον του στις startups και στην μεθοδολογία τους να δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα. Πριν την Allcancode, είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε τρεις ιδέες / νεόφυτες εταιρείες που όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν εμπορικά.

 

Website: www.allcancode.com
Facebook: @allcancode

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Made In Greece στις 18/10.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr