To eirinika στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ: Τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν την ιστορία της τηλεφωνίας με virtual εφαρμογές (Φωτό)

Ένα άκρως εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Ήμασταν εκεί!

To eirinika.gr βρέθηκε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Mystery Museum – Παιχνίδι Μυστηρίου στο Μουσείο»!

Πρόκειται για την έναρξη αυτής της σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα φτάσει μέχρι τον Μάιο και με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18, 19 & 20 Μαΐου 2019).

Δεκάδες παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους έπαιξαν και έμαθαν στο Μουσείο Τηλεπικοινωνίων με μάσκες VR, τηλεφωνικές συσκευές που ζωντανεύουν, augmented reality photo booth και πολλά tablets σε ένα συναρπαστικό κυνήγι γνώσεων με πρωταγωνιστή την τεχνολογία και την ιστορική εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών.

Είναι αλήθεια πως τα παιχνίδια μυστηρίου ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία στα παιδιά, πόσο μάλλον όταν σε αυτό το παιχνίδι μπαίνει μέσα και ο παράγοντας της τεχνολογίας.

Πρόκειται για μία σειρά διαδραστικών εφαρμογών και δράσεων με γρίφους και κρυμμένα μηνύματα που στόχο έχει μέσα από αυτή την ομαδική δράση, οι μικροί μας επισκέπτες να ταξιδέψουν στο χρόνο μαθαίνοντας για την εξέλιξη της επικοινωνίας από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, όχι μόνο περνώντας ευχάριστα το χρόνο τους αλλά μαθαίνοντας για το παρελθόν, το παρών και το μέλλον των τηλεπικοινωνιών.

Σημείο αναφοράς για τα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα είναι το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό του μουσείο που περιλαμβάνει πάνω από 3.200 αντικείμενα, 25.000 τηλεγραφήματα, φωτογραφίες, Augmented και Virtual Reality περιεχόμενο.

Ο δημοσιογράφος του eirinika.gr, Μιχάλης Οικονομάκος, μίλησε με την κυρία Νικολέτα Λιακοσταύρου.

Πείτε μας δυο λόγια για το Μουσείο Τηλεπικοινωνίων του ΟΤΕ, που είναι και το Τιμώμενο Μουσείο της χώρας για το 2018

Πολύ σωστά. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνίων του ομίλου ΟΤΕ είναι το Τιμώμενο Μουσείο της χώρας μας για το 2018. Έχει διακριθεί από το ελληνικό τμήμα της ICOM, που είναι διεθνές συμβούλιο μουσείων.

Επιλεχθήκαμε φέτος τόσο για το επιστημονικό έργο της ψηφιοποίησης και της τεκμηρίωσης, μιας και έχουμε ψηφιοποιήσει και τεκμηριώσει 25.000 εκθέματα, το 95% δηλαδή των συλλογών μας, αλλά και για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα που είναι αρκετά σύγχρονα, ψυχαγωγικά και χρησιμοποιούνε πολλά ψηφιακά μέσα και τεχνολογίες.

Ποια είναι η ταυτότητα του μουσείου αυτού;

Έχουμε 14.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Είμαστε ένα τεχνολογικό μουσείο, το μοναδικό μουσείο τηλεεπικοινωνίων της χώρας. Εντάσσουμε πάρα πολλές ψηφιακές εφαρμογές για τους επισκέπτες μας είτε κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης είτε για μεμονωμένους επισκέπτες, όπως το νέο μας application που μπορείς να περιηγηθείς σε όλα τα σημεία.
2 Κυριακές το μήνα έχουμε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και φυσικά έχουμε πολύ ωραίο υλικό στο διαδίκτυο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε vintage εικόνες τηλεπικοινωνίας των παλαιών εποχών. Στο Instagram, OTE Group Museum και στο website, το otegroupmuseum.gr

Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του Mystery Museum;

Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μετατρέπει το μουσείο σε διαφορετικά Escape Rooms. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, πηγαίνουν σε διαφορετικά σημεία. Προσπαθούν κάθε φορά να σπάσουν τον κώδικα για να προχωρήσουν στον επόμενο σταθμό. Για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά παίρνουν τα tablets, φοράνε μάσκες virtual reallity και στο τέλος φυσικά, υπάρχει το  A R photo booth, όπου «μεταφέρονται» σε έναν εναερίτη φωτογραφίζονται και λαμβάνουν στα mail των γονιών τους τις αναμνηστικές φωτογραφίες.

Τι σκοπό έχει το σημερινό πρόγραμμα σχετικά με τα παιδιά και την τεχνολογία;

Στόχος είναι να αποκτήσει μια καλή εμπειρία το παιδί από έναν μουσειακό χώρο. Να δουν ότι όχι μόνο δεν είναι τόσο βαρετό ένα μουσεία, ίσα ίσα υπάρχει ενδιαφέρον και ψυχαγωγία. Να μπορούν με τα εργαλεία αυτά, τις μάσκες, τα tablets κλπ, να μάθουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία ψυχαγωγικά και σωστά.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα για την σωστή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά και πως οι γονείς θα πρέπει να μην ανησυχούν, διότι στις ημέρες υπάρχουν και δυσάρεστα κρούσματα από την υπερβολική ή την ακατάλληλη χρήση; Οι γονείς για παράδειγμα ίσως να μην μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της τεχνολογίας...

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά προγράμματα για αυτά τα θέματα και παρουσιάσεις στα παιδιά σε συνεργασία με την Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπάρχει και το e-parenting της Cosmote που δίνονται συμβουλές στους γονείς για τον κόσμο αυτόν της τεχνολογίας, όπου τα παιδιά τους είναι ήδη μέσα από πολύ μικρή ηλικία. Ετοιμάζουμε προγράμματα κατάλληλα για γονείς και παιδιά που θα τα δούμε στην πορεία.

(Ρεπορτάζ - Επιμέλεια Κειμένου - Φωτογραφίες: Μιχάλης Οικονομάκος)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr