Βουλή: Η πρώτη μάχη για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Προεκλογική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκίνησε με ηλεκτρισμένη την ατμόσφαιρα.
Η συζήτηση ξεκίνησε στις 11:00 και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη, η οποία αναμένεται να έχει προεκλογικό «άρωμα» και να είναι σφοδρή.
Στο κοινοβούλιο οι πολιτικοί αρχηγοί άνοιξαν τα χαρτιά τους, περισσότερο όμως από την ουσία, οι αρχηγοί επιδόθηκαν σε μάχη εντυπωσιασμού, με ατάκες που απέσπασαν χειροκροτήματα και γέλια από την πτέρυγα των κομμάτων τους.
Δεν άρχισαν να βγουν στον αέρα και οι πρώτες κόντρες μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης όταν προβλήθηκε «ένταση» για το δίμηνο χρόνο που δίνεται στην Ειδική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να ολοκληρώσει την επεξεργασία των προτάσεων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «αλλοπρόσαλλες» τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Λαμβάνοντας τον λόγο μετά από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της λήψης απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της, ο Πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν κατάλαβα να έχετε πρόταση με συνοχή και ειρμό».
«Ενώ το ίδιο το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε συναινέσεις, η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντίπαλους. Δεν διστάζει να μετατρέψει ακόμα και το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που γίνεται αυτή την ώρα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτά που θα προτείνει η παρούσα Βουλή όσον αφορά την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος και το περιεχόμενο τους δεσμεύουν και την επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές και οι όποιες αλλαγές γίνουν στο περιεχόμενο των άρθρων θα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση που προτείνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η υπερψήφιση στην προτείνουσα βουλή δεσμεύει και ως προς την κατεύθυνση την επόμενη. Έχω να σας καταθέσω σχετικό σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου με τίτλο «Η δέσμευση της Βουλής από τις προτάσεις της κατευθύνουσας Βουλής». Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ήδη απόφαση του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου που κάνει αυτή την ερμηνεία. Ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση. Αυτό που θέλετε λοιπόν είναι να έχετε εσείς τη δυνατότητα να προχωρήσετε σε μια ιδεολογικά δική σας αναθεώρηση. Αυτό δεν θα γίνει».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε και αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου για την αναθεώρηση του 2001 . «Για να υπερασπιστεί την άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή είναι αυτή που ορίζει το περιεχόμενο είπε “ Ας θυμηθούμε την αναθεώρηση του 85. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη μείωση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ. Αν υποτεθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχανε τις εκλογές του 85 και ερχόταν η Ν.Δ θα μπορούσαμε να έχουμε αλλαγή του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της αύξησης αρμοδιοτήτων; Ασφαλώς όχι. Μαζέψτε λοιπόν καλύτερα τα επιχειρήματά σας. Είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον» .
Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση και ανέφερε πως με την πρόταση του ο κ. Τσίπρας στην ουσία τινάζει την συνταγματική αναθεώρηση στον αέρα:
«Η άποψη που εκφράσατε είναι μία άποψη ακραία μειοψηφική στους κύκλους των συνταγματολόγων» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προειδοποίησε: «Εάν κινηθείτε στη διαδικασία την οποία προδιαγράψατε σήμερα τινάζετε επί της ουσίας την συνταγματική αναθεώρηση στον αέρα. Σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή δεν πρόκειται να δεχθεί αυτή την ερμηνεία διότι αντιβαίνει πλήρως στην συνταγματική τάξη και στις άποψη που έχουν εκφράσει όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι».
Ο κ. Μητσοτακης σημείωσε τέλος: «Κατάλαβα από τις προθέσεις σας ότι προς τα εκεί κινείστε να ξέρετε όμως κ. Τσίπρα ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που εκ των πραγμάτων η επόμενη βουλή θα το ερμηνεύσει. Δεν θα είστε πλειοψηφία οπότε η αρμοδιότητα θα περάσει σε μας».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr