3 κορυφαίοι καρδιολόγοι συνιστούν: Περπατάμε 5 φορές την εβδομάδα, τρεφόμαστε μεσογειακά, γελάμε, για να έχουμε δυνατή καρδιά ως τα βαθιά γεράματα

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του επεμβατικού καρδιολόγου, Αν. Διευθυντή της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Βασίλη Σπανού με τίτλο: "Καρδιά: Έμαθες; Σώθηκες!"

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του επεμβατικού καρδιολόγου, Αν. Διευθυντή της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Βασίλη Σπανού με τίτλο: "Καρδιά: Έμαθες; Σώθηκες!"



Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Διόπτρα και τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου στο "Σπίτι της Κύπρου" με συντονίστρια την δημοσιογράφο Κα Ειρήνη Νικολοπούλου, διαχειρίστρια του ιστότοπου eirinika.gr. Για το βιβλίο μίλησαν ο Κος Ευτύχιος Βορίδης, ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας και ο ομότιμος καθηγητής Κος Παύλος Τούτουζας, διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. (Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας)

O ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας Κος Eυτύχιος Βορίδης (διαβάστε την ομιλία του ΕΔΩ) αναφέρθηκε σε τρόπους διατήρησης της καλής υγείας προσιτούς σε όλους τους ανθρώπους, επικεντρώνοντας τόσο στην καλή διατήρηση του σώματος όσο και του νού. Επαίνεσε την στάση που υιοθετείται στο βιβλίο προς αποφυγήν των επεμβάσεων καρδιάς, παρά μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητες, καθώς και την αντικατάσταση των χειρουργικών επεμβάσεων από τις επεμβάσεις με μπαλονάκι και stent στα πλαίσια της στεφανιογραφίας, κάθε φορά που αυτό είναι εφικτό.



Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Έμαθες τις εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν στην θεραπεία της καρδιάς; Σώθηκες από το χειρουργείο!"

Ο Κος Παύλος Τούτουζας, ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. (Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας) αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των ίδιων των πολιτών στην διατήρηση της καλής τους υγείας, ακολουθώντας το τρίπτυχο μεσογειακή διατροφή-άσκηση-αποφυγή του καπνίσματος. Στα ανωτέρω πρόσθεσε την ανάγκη να γνωρίζουν οι πολίτες τα πρόδρομα συμπτώματα του εμφράγματος, ώστε να ξέρουν πότε θα ανησυχήσουν. Τόνισε δε την μεγάλη εξέλιξη των επεμβάσεων με μπαλόνι και stent, όπως τις παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια και την συμβολή εξαίρετων επεμβατικών καρδιολόγων, όπως ο Κος Σπανός, στην υιοθέτηση τεχνικών, που υποκαθιστούν με επιτυχία το χειρουργείο καρδιάς (μπαϊπάς).



Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο συγγραφέας, εξηγώντας πως βασική επιδίωξη του βιβλίου είναι να εξηγήσει με απλά λόγια το έμφραγμα και τα συμπτώματα που προηγούνται του εμφράγματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αν καταφέρουμε οι πολίτες να γνωρίζουν πότε πρέπει να ανησυχήσουν, μπορούμε να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε το έμφραγμα, ανοίγοντας το αγγείο πριν φράξει εντελώς κατά την διάρκεια της στεφανιογραφίας».

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρά αποσπάσματα του βιβλίου, σύντομες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «πότε πρέπει να ανησυχήσουμε», «πως γίνεται η στεφανιογραφία» ή «τι είναι το stent» που απήγγειλε ο ηθοποιός Γιώργος Λιάντος. Αυτή είναι άλλωστε η μορφή όλου σχεδόν του βιβλίου ώστε να διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα: είναι γραμμένο με την μορφή σύντομων απαντήσεων σε συνήθη ερωτήματα που θέτουν οι ίδιοι οι ασθενείς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr