Η ιστορία πίσω από την αγαπημένη τιάρα της βασίλισσας Ελισάβετ
H τιάρα που η Βασίλισσα δεν αποχωρίζεται...
Στις 23 Μαρτίου 1950 στο Λονδίνο, η πριγκίπισσα Ελισάβετ είναι σε δείπνο στο Γκίλντχολ μαζί με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η τότε 23χρονη κόρη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' φοράει ένα υπέροχο διαμαντένιο διάδημα, την τιάρα της βασίλισσας Μαίρης, δώρο των "Κοριτσιών της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας".
Εξήντα οκτώ χρόνια αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2018, η βασίλισσα Ελισάβετ Β', 92 ετών, φορά την ίδια τιάρα, αγαπημένη για συναισθηματικούς λόγους, στην παραδοσιακή δεξίωση που παραθέτει στο τέλος του χρόνου για το διπλωματικό σώμα. Περισσότεροι από χίλιοι καλεσμένοι από 130 χώρες συγκεντρώθηκαν στις 4 του μηνός στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ανάμεσά τους εκατοντάδες πρεσβευτές και διπλωμάτες, μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί και οι αρχιεπίσκοποι του Καντέρμπουρι και του Γιορκ.
Η βασίλισσα Ελισάβετ που φορούσε λευκό φόρεμα με χρυσά στοιχεία της βρετανίδας σχεδιάστριας 'Αντζελα Κέλι, συνοδευόταν από τον πρίγκιπα Κάρολο και τον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ. Δίπλα τους ήταν οι σύζυγοί τους: οι δούκισσες της Κορνουάλης Καμίλα και του Κέμπριτζ Κέιτ. Η Καμίλα φορούσε ένα λευκό μακρύ φόρεμα του σχεδιαστή Μπρους 'Ολντφιλντ και το διάδημα Greville που κάποτε φορούσε η βασιλομήτωρ -- η μητέρα της Ελισάβετ Β'. Η Κέιτ επέλεξε ένα λευκό φόρεμα με ασημένιες λεπτομέρειες της σχεδιάστριας Τζένι Πάκαμ και την τιάρα Cambridge Lover's Knot που φέρει μαργαριτάρια και διαμάντια, την οποία κάποτε φορούσε η αείμνηστη Λαίδη Νταϊάνα, η μητέρα του Ουίλιαμ.
Η τιάρα των "Κοριτσιών της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας", όπως είναι γνωστή, δόθηκε στην Ελισάβετ ως δώρο για τον γάμο της το 1947 με τον πρίγκιπα Φίλιππο, από τη γιαγιά της, τη μητέρα του πατέρα της, τη χήρα του βασιλιά Γεωργίου Ε'. Και αυτή την απέκτησε στον γάμο της το 1893. Ήταν το δώρο των "Κοριτσιών της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας" στη δούκισσα του Γιορκ και μετέπειτα βασίλισσα Μαίρη. Αγοράστηκε με χρήματα που συγκέντρωσε μια επιτροπή υπό τη λαίδη Εύα Γκρέβιλ, η οποία έγινε αργότερα μια από τις κυρίες επί των τιμών της βασίλισσας Μαίρης.
Το διάδημα αυτό, έργο του λονδρέζικου οίκου κοσμηματοποιίας Garrard, κοσμείται από διαμαντένια μοτίβα που απεικονίζουν γιρλάντες και κρίνα, διάσπαρτα πάνω σε χρυσό και ασήμι. Στην αρχική εκδοχή του είχε μαργαριτάρια στις άκρες του. Το 1914 η βασίλισσα Μέρι αντικατέστησε τα μαργαριτάρια με διαμάντια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr