Αλέξης Τσίπρας: Το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης ανάκαμψης της Ελλάδας ( φώτο - βίντεο)

«το 2019 θα είναι μια χρονιά ορόσημο», 

Από την ακριτική Σαμοθράκη, το νησί της Νίκης, όπου επέλεξε να βρεθεί παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες για τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τόνισε πως «το 2019 θα είναι μια χρονιά ορόσημο», «θα είναι η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης μιας χώρας που για μια δεκαετία σχεδόν βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης».

 «Από το νησί της Νίκης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «στέλνουμε μήνυμα νίκης για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, θα προχωρήσει μπροστά γιατί ο λαός που πέρασε δύσκολα και άντεξε, κρατά σφιχτά το μέλλον στα δικά του χέρια».

   «Δεν θα δειλιάσω μπροστά στο κόστος, θα υπερασπιστώ αυτό που είναι ωφέλιμο για τη χώρα»

   Ο πρωθυπουργός έστειλε δύο κεντρικά μηνύματα από αυτή την ακριτική γωνιά της Ελλάδας. Προς το εσωτερικό της χώρας και προς τα έξω: «Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα». «Προς τα έξω, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας", τόνισε.

Ειδικότερα, μιλώντας για την προοπτική της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βάλαμε τις βάσεις για να βγούμε οριστικά από μια οδυνηρή περιπέτεια, νικήσαμε τις δυσκολίες που βρίσκονταν απέναντι μας», «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες μέρες και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να ατενίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία όσο και σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση και τον ρόλο της χώρας μας».

  «Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια, μια πολύ σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και να στείλουμε σημαντικό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την σπουδαία χρονιά που ξημερώνει για την πατρίδα μας», είπε.

«Το 2019 θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα ανοίξει πανιά και θα πάει προς τα εμπρός», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Με οδηγούς», συνέχισε, «τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που αγαπούν τον τόπο τους, που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και βλέπουν ξανά προοπτική επιτέλους». «Με εφόδια», πρόσθεσε, «την εμπειρία και τη σκληρή δουλειά θα προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας πίσω οριστικά τις μαύρες μνήμες των προηγούμενων χρόνων».

Είπε ότι το 2018 «βάλαμε τις βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος». «Σε γερά και στέρεα θεμέλια χτίζουμε και σε ό,τι αφορά τον ρόλο και τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε, «μια Ελλάδα που ατενίζει το μέλλον με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

   Μήνυμα προς Ανατολάς

   Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ζούμε σε έναν τόπο που είχε πάντοτε δυσκολίες σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, με γείτονες πολλές φορές απρόβλεπτους. Στον απόηχο και των χθεσινών αναφορών του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε «προς τους γείτονες μας προς ανατολάς που επανέρχονται συχνά με μια αχρείαστη και παντελώς ακατανόητη ρητορική».

«Δεν το κάναμε ποτέ ούτε και τώρα θα μπούμε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση με λόγια, αλλά με έργα. Με την ενεργητική εξωτερική της πολιτική. Αυτή που την έχει καταστήσει πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Τόνισε πως η Ελλάδα «ανακτά την ηγετική της θέση στην περιοχή, μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των κρατών της περιοχής». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που απειλεί, ταυτόχρονα όμως έχει την ετοιμότητα εκείνη τον Ενόπλων Δυνάμεων και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της ώστε να είναι μια χώρα που δεν μπορεί σήμερα να απειληθεί απο κανέναν».

Σχολίασε πως «οι κραυγές και η επιθετική ρητορική, όσοι είναι αυτοί που τις προτιμούν να ξέρουν ότι δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αλλά το αντίθετο. Είναι ένδειξη αδυναμίας». «Εμείς», τόνισε, «θα συνεχίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα στο δρόμο που έχουμε χαράξει. Με ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα και φυσικά με τη δύναμη της ιστορίας και των μεγάλων παραδόσεων του λαού μας».

Συνεχίζοντας επί του ίδιου θέματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χθες είδε στα δελτία των ειδήσεων «ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στους πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο".

"Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τος εξής: "Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται", απάντησε.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε το μήνυμα «σε όλους-και στις δύο πλευρές του Αιγαίου-που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία»: «οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης.

Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης. Εμείς γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι' αυτό αγωνιζόμαστε, γι' αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματος μας όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας».

 

 

   «Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ήρθα εδώ για να δώσω μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης στους νησιώτες»

   Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας εξήγησε γιατί αποφάσισε να έρθει στη Σαμοθράκη παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τι ήθελε να σηματοδοτήσει με την παρουσία του. Χαρακτήρισε τιμητική και όχι τυπική την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της Σαμοθράκης καθώς «προέρχεται από ανθρώπους που βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδα και 365 μέρες τον χρόνο υπερασπίζονται Θερμοπύλες και ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη της επιβίωσης πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες όπως και σήμερα».

Ανέφερε ότι είχε αποφάσισει να έρθει στη Σαμοθράκη για τα Θεοφάνεια και πως χτες τον ενημέρωσαν ότι ακόμα και οι τοπικές αρχές είχαν δισταγμό αν θα γίνει η γιορτή λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ρώτησε τους συνεργάτες του αν σήμερα θα μπορούσε να προσεγγίσει το νησί στρατιωτικό ελικόπτερο και του απάντησαν πως «οριακά, ναι». «Τότε είπα ότι αφού μπορούν να προσεγγίσουν, έστω και οριακά, οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας, τότε μπορεί να το προσεγγίσει και ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Εξήγησε ότι με την παρουσία του θέλησε να δώσει μήνυμα στήριξης στους νησιώτες, συμπαράστασης και έγνοιας για το ότι δίνουν μια καθημερινή μάχη και η πολιτεία οφείλει να βρίσκεται ηθικά και υλικά δίπλα τους όλον τον χρόνο.

«Καμιά γωνία του τόπου μας, από την πιο βόρεια ως την πιο νότια, την πιο δυτική ως την πιο ανατολική, δεν μπορεί να είναι ξεχασμένη και όπου υπάρχουν Έλληνες να δίνουν όρθιοι τη μάχη, η πολιτεία πρέπει να βρίσκεται και βρίσκεται δίπλα». «Έχουμε αποδείξει πως το εννοούμε όταν λέμε ότι στα νησιά μας και ιδιαίτερα στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας -και της Ευρώπης ταυτόχρονα- χτυπάει η καρδιά της πατρίδας μας».


 

Έχοντας ακούσει νωρίτερα τον δήμαρχο να μιλά για τις ανάγκες και τα προβλήματα του νησιού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και πως η πολιτεία οφείλει να το έχει στο μυαλό της όλους τους μήνες τον χρόνο. Σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε μέσα σε δύσκολες συνθήκες ότι από το περίσσευμα πάντα είχε την έγνοια να στηρίζει τους νησιώτες. 

   Παρεμβάσεις για τη Σαμοθράκη

   Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε ορισμένες «κρίσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις» για τη Σαμοθράκη:

   - Ολοκληρώνονται οι μελέτες ανακατασκευής του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας του νησιού, το οποίο καταστράφηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2017. Η προμήθεια του εξοπλισμού πρόκειται να λάβει χώρα με χρηματοδότηση 1,35 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ.

   - Εγκρίθηκαν, στα πλαίσια του Προγράμματος Φιλόδημος, 3,3 εκατ. ευρώ για τα έργα που αφορούν τη βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και για την Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Σαμοθράκης.

   - Όσον αφορά στα απορρίμματα, υλοποιούνται μελέτες για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τον νέο ΧΥΤΥ του νησιού ύψους περίπου 156.000 ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ.

   - To Μεταφορικό Ισοδύναμο εφαρμόζεται ήδη, από 1/7/2018 και από τώρα από 1/1/2019 εφαρμόζεται και στη Σαμοθράκη. Κατά την πιλοτική εφαρμογή 1.300 κάτοικοι εγγράφηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου, ενώ 50 επιχειρήσεις εγγράφηκαν και με την επιδότηση που έλαβαν καλύφθηκε το 72% του μεταφορικού τους κόστους. Ακόμη, κατά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και για τα καύσιμα, η Σαμοθράκη θα είναι μέσα στα επιλέξιμα νησιά.

   - Παραδόθηκε και παρουσιάστηκε το Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, με χρηματοδότηση του Υπουργείου, ύψους 273.000 Euro, στοχεύοντας στη σημαντική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας του νησιού.

   - Υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μία πολύ σημαντική απόφαση που ξεμπλόκαρε την κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής Σαμοθράκης. Ένα έργο αναγκαίο για το νησί, που λίμναζε εδώ και πολύ καιρό.

   - Υλοποιήθηκε η μελέτη αναδάσωσης του περιαστικού δάσους της Χώρας της Σαμοθράκης, υλοποιήθηκε η φυτοτεχνική-αντιδιαβρωτική μελέτη στις λεκάνες των ρεμάτων πάνω από τη χώρα, σε έκταση 335 στρεμμάτων. Για τα δύο έργα εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση με 430.000 ευρώ και μπορεί να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτησή τους.

   - Και τέλος, εγκρίναμε το ποσό 340.000 ευρώ για την οριστική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που παρατηρούνται στο αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων στη Σαμοθράκη.

   Επίτιμος δημότης Σαμοθράκης

   Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, ανακήρυξε τον Αλέξη Τσίπρα επίτιμο δημότη του δήμου Σαμοθράκης, ανακοινώνοντας ότι η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο. «Έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί μας και γνωρίζοντας την αγάπη σας για το νησί μας και επειδή γνωρίζουμε ότι θα μας βοηθήσετε σε αυτά που ανέφερα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη σας σε επίτιμο δημότη. Δεν είναι μόνο τυπικό, με ουσιαστική χαρά θέλουμε να έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα στους δημότες μας», είπε ο κ. Βίτσας.

   Δήλωσε εντυπωσιασμένος με την «επιμονή» του πρωθυπουργού να βρεθεί στο νησί «παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις εισηγήσεις που δεχτήκατε να μην έρθετε».

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδος συνέπεσε σχεδόν με το σύνολο της διακυβέρνησης και μίλησε για «εξαιρετική συνεργασία» τόσο με το υπουργείο Ναυτιλίας όσο και με το υπουργείο 'Αμυνας. Ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα υπάρχει και πρόσθετη γραμμή για Καβάλα και Λήμνο, πράγμα που θα βοηθήσει τη Σαμοθράκη.

Μίλησε για την προσωπική μάχη του κ. Τσίπρα να συμπεριληφθεί η Σαμοθράκη στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ και χαιρέτισε τις αποφάσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο, το κοινωνικό και νησιωτικό μέρισμα, ενώ ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση στο θέμα της φυσικής καταστροφής.

Αναφέρθηκε στο master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, λέγοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχουν κατατεθεί προς έγκριση περιβαλλοντικών όρων «και αν εξελιχθεί γρήγορα θα αναζητούμε πλέον χρηματοδότηση».

   «Καλωσορίζουμε τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό»

   Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Παππάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαμοθράκης, καλωσόρισε «τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό που επισκέπτεται τη Σαμοθράκη, έναν πρωθυπουργό που σε μια εποχή αβεβαιότητας κατόρθωσε να οδηγήσει τη χώρα σε ήρεμα νερά και εμείς μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, να μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

   Η επίσκεψη στο «Γαύδος» και η βόλτα του Αλ. Τσίπρα

   Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, «Γαύδος» και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με το πλήρωμα. «Και φυλάτε τα σύνορα και προσφέρετε κοινωνικό έργο», είπε ο πρωθυπουργός στον κυβερνήτη μιλώντας για το έργο του Λιμενικού. «Πολύ σημαντικό να μπορείς να εξυπηρετείς τους συνανθρώπους όταν το χρειάζονται», είπε.

 

 

   Νωρίτερα είχε επισκεφθεί το Υπολιμεναρχείο Σαμοθράκης και στη συνέχεια έκανε βόλτα στο λιμάνι όπου συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με κατοίκους του νησιού.

   Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Ρήγας, και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος.

 Πηγή ΑΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr