Ο Δημήτρης Γρηγοράκης μας εξηγεί πώς μπορούμε να πάρουμε το σωστό συμπλήρωμα της βιταμίνης D - Προέρχεται από τον ήλιο
Τι πρέπει να καταναλώνουμε;
Η μορφή του συμπληρώματος βιταμίνης D φαίνεται ότι σχετίζεται με την απορρόφηση της εν λόγω βιταμίνης.
Αποτελεσματικότερη απορρόφηση παρουσιάζεται κατά σειρά στις σταγόνες, χαπάκια, κάψουλες και τέλος στα soft gel.
Σε κάθε περίπτωση όμως λόγω της λιποδιαλυτής της φύσης, η βιταμίνη D απορροφάται ολοσχερώς μόνο με την παρουσία λίπους.
Έτσι, καλό είναι παράλληλα με το συμπλήρωμα να καταναλώνεται και κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν που περιέχει έστω και μικρή ποσότητα λίπους (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το οποίο θα μεγιστοποιήσει της βιοδιαθεσιμότητά της.
Σχετικά με την τοξικότητά της, ανεπιθύμητες ενέργειες σύμφωνα με τη βιβλιογραφία παρατηρούνται όταν η συγκέντρωσή της στο αίμα υπερβαίνει τα 80 ng/ml. Εννοείται, ότι το επίπεδο αυτό είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί και απαιτείται μακροχρόνια κατανάλωση υψηλών δόσεων.
Φυσικά είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται περιοδικές εξετάσεις, ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, προκειμένου να προσδιορίζονται τα ακριβή επίπεδά της στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως για την αποφυγή της έλλειψης ή ανεπάρκειας που είναι πολύ πιο συνηθισμένα φαινόμενα.
Ο επιπλέον λόγος είναι ότι παρουσιάζεται εκτενής ετήσια μεταβλητότητα της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στο αίμα, ανάλογα με την εποχή όπως αναφέρει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης στο logodiatrofis.gr.
Τα χαμηλότερα επίπεδα της, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (www.elde.gr) εντοπίζονται τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο (μετά την χειμερινή περίοδο) και τα υψηλότερα τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο (μετά την καλοκαιρινή περίοδο).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr