Τον "Ασκό του Αιόλου" για τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων ως προς...

Ο Θόδωρος Τσουκάτος αποκαλύπτει...

Τον ασκό του Αιόλου για τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων ως προς τα οικονομικά τους ανοίγει ο Θόδωρος Τσουκάτος, με την διάρκειας τρεισήμισι ωρών απολογία του το μεσημέρι της Τετάρτης για το σκάνδαλο Siemens.

Ο πρώην “στρατηγός” του ΠΑΣΟΚ ζήτησε συγνώμη από τους δώδεκα συγκατηγορούμενούς του, που, όπως είπε, “ενεπλάκησαν σε αυτή την περιπέτεια χωρίς να ξέρουν τίποτα”, αλλά ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς το κόμμα που υπηρέτησε:

“Δεν ζητάω συγγνώμη από το κόμμα μου και κυρίως την ηγεσία του. Γιατί υποκριτικά και με ιδιοτέλεια με εξέθεσαν. Δεν είπαν την αλήθεια. Με κατέστησαν μαύρο πρόβατο στην πολιτική ζωή. Σάκο του μποξ των αντιπάλων. Στόχο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μου ζητήσει συγγνώμη για τη στάση του απέναντί μου”.

Αφού άφησε αιχμές προς πρώην συντρόφους του (“Εγώ δεν ασχολιόμουν με διαγωνισμούς, συμβάσεις, δουλειές, έργα και δρόμους, αεροδρόμια, Ολυμπιακούς Αγώνες”), αποκάλυψε ότι τα έξοδα των εκλογών ήταν τεράστια για τα κόμματα εξουσίας.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις εκλογές του 2000 αποκάλυψε ότι το ΠΑΣΟΚ χάλασε πέραν της κρατικής χρηματοδότησης των 4 δισ. δραχμών, 12 δισ. δραχμές επιπλέον. “4 δισ. επισήμως και 12 ανεπισήμως” είπε, επισημαίνοντας ότι ξοδεύτηκαν 4 δισ. δραχμές για τα μέσα ενημέρωσης και 4-6 δισ. για τη μετακίνηση ψηφοφόρων!

“Νοικιάστηκε όποιο αεροπλάνο δεν πετούσε εκείνη την ημέρα στον ουρανό, όποιο πλοίο δεν κινούνταν στη Μεσόγειο και όλα μα όλα τα λεωφορεία της χώρας” είπε μάλιστα με εμφαντικό τρόπο!

Ο πρώην “στρατηγός” αποκάλυψε ότι τα κόμματα εκτός από τους επίσημους ισολογισμούς έχουν και τους ανεπίσημους, ενώ τόνισε με έμφαση πως “δεν υπάρχει αρχηγός κόμματος που δεν γνώριζε ότι υπάρχουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις”!

Όπως δε ανέφερε “οι οικονομικές καμπάνιες ήταν ο τρόπος να ξεπερνάμε τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις” και πως “ο μόνος τρόπος που υπήρχε να δικαιολογούνται οι χρηματοδοτήσεις αυτές ήταν τα κουπόνια”, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρχε “παράνομη χρηματοδότηση από ιδιωτικές εταιρείες”.

 

Παράλληλα ζήτησε συγγνώμη για την «παρανομία»: «Δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. «Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα.

Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματός μου που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια» ανέφερε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων,

«Δεν με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου να τους πει πώς γινόταν η διαδικασία.

Κατηγορούμενος για δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κράτησε την ίδια υπερασπιστική γραμμή, την οποία έχουν πιστοποιήσει και ταμίες του ΠΑΣΟΚ, πως τα χρήματα δόθηκαν στο κίνημα με την αγορά κουπονιών.

«Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση (8002/97), ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κλπ (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους;

Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση» εξήγησε.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και η χρηματοδότηση

Όσο για τον εκ των πρωταγωνιστή της υπόθεσης, Μιχάλη Χριστοφοράκο, υποστήριξε πως η πρώτη επαφή τους έγινε στις 2/4/97, μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ, ενώ συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999.

Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο Μ. Χριστοφοράκος ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ και τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens.

Μέσω τρίτων προσώπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: «Πού αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;»

Τσουκάτος: «Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα.»

Εισαγγελέας: "Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;"

Τσουκάτος: «Βεβαίως:

- Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα.
-Οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πηραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν.»

Εισαγγελέας: «Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;

Τσουκάτος: «Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πεί. Άλλωστε ο κ. Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.»

Πρόεδρος: «Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;»
Τσουκάτος: «Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr