10 SOS για τις Φορολογικές δηλώσεις του 2019: Φορολόγηση από Airbnb, τα αναδρομικά, τα ανείσπρακτα έσοδα
Η φορολόγηση των εισοδημάτων από Airbnb, τα αναδρομικά και τα… ανείσπρακτα έσοδα.
Οι αποφάσεις «κλείδωσαν». Είτε μέσω κοινής είτε μέσω ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης, κάθε σύζυγος φέτος θα έχει το δικό του εκκαθαριστικό από την εφορία, θα εισπράξει μεμονωμένα την επιστροφή φόρου που του αναλογεί ή θα κληθεί να πληρώσει τον πρόσθετο φόρο.
Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι στην απόφαση Γ. Πιτσιλή για τον τύπο και το περιεχόμενο των νέων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ορίζεται πως το χρονοδιάγραμμα των δόσεων δεν αλλάζει και ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί φέτος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου, τέλος Νοεμβρίου), περιθώριο ανατροπών υπάρχει. Είναι γνωστό πως στην κυβέρνηση συνεχίζουν να τρέχουν σενάρια για αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών, χωριστά από τα σχέδια καθιέρωσης μιας ακόμα ρύθμισης παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως και 120 δόσεις.
Οι σχεδιασμοί της ΑΑΔΕ σύμφωνα με το euro2day.gr αφορούν σε έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη και το νέο έντυπο Ε1 αποδεικνύει περιορισμένες αλλαγές στους κωδικούς της δήλωσης σε σχέση με πέρυσι.
Σε κάθε περίπτωση, δέκα «κλειδιά» της δήλωσης απαιτούν αυξημένη προσοχή.
1. Πάσης φύσεως αναδρομικά: Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδόματα ανεργίας, αμοιβές γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
2. Ειδική εισφορά: Μετά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος με συντελεστή 20% «και την εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης» όπως ανέφερε ειδική διάταξη νόμου, έξτρα φόρος εισοδήματος για τους περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους δημόσιους λειτουργούς που έλαβαν αναδρομικά στα τέλη του περασμένου έτους δεν θα επιβληθεί. Πλην όμως θα κληθούν να πληρώσουν για τα ποσά αυτά ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με συντελεστές από 2,2% έως και 10%.
3. Airbnb: Με τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων να εκτιμώνται σε 1,9 δισ. ευρώ το 2018, η εφορία αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο έντυπο Ε2, όπου θα πρέπει να αποτυπωθούν τα συγκεκριμένα εισοδήματα. Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης, θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κ.λπ.).
4. Τέλος επιτηδεύματος: Μετά τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, διευρύνθηκε ο αριθμός των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.
5. Πλαστικό χρήμα: Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού, για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ. Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού - φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής:
- 10%, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ
- 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ και
- 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καλύψει το εισόδημά τους με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στο ποσό που λείπει.
6. Μισθοί - συντάξεις: Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί, θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».
7. Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018. Έτσι, θα καταστεί δυνατό να γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος τη φιλοξενία και του φιλοξενούμενου.
8. Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2018 θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.
9. Ανείσπρακτες αποδοχές: Στην περίπτωση ανείσπρακτων αποδοχών, ο μισθωτός φορολογούμενος που διαθέτει βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη του από την οποία δεν προκύπτει ο διαχωρισμός του εισοδήματος από ανείσπρακτες αποδοχές στα έτη που ανάγονται, δύναται να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων κατ’ έτος.
10. Φοιτητική κατοικία: Όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη, εφόσον το 2018 απέκτησαν οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε ύψους εισόδημα (ακόμη κι από τόκους καταθέσεων ή περιστασιακή απασχόληση) θα φορτωθούν με το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας, με κίνδυνο να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr