Γενέθλια του Γιόχαν Στράους σήμερα - Σας βρήκα Γαλάζιο Δούναβη live & ένα ενθουσιασμένο κοινό όρθιο να χορεύει βαλς αγκαλιά με το ταίρι του! (βίντεο)

Ο Γιόχαν Στράους γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1825 από μια οικογένεια που παρήγαγε έναν αξιόλογο αριθμό μουσικών. Ο πατέρας του Στράους, ο οποίος ονομαζόταν επίσης Γιόχαν Στράους, υπήρξε ο πιο σεβαστός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας στη Βιέννη, και ήταν διάσημος για τα βαλς του.

Ο Γιόχαν Στράους γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1825 από μια οικογένεια που παρήγαγε έναν αξιόλογο αριθμό μουσικών.



Ο πατέρας του Στράους, ο οποίος ονομαζόταν επίσης Γιόχαν Στράους, υπήρξε ο πιο σεβαστός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας στη Βιέννη, και ήταν διάσημος για τα βαλς του.

Download Video as MP4

Ο νεαρός "Σάνι", όπως τον αποκαλούσαν στην οικογένειά του, έδειξε πως ήταν προορισμένος να ακολουθήσει τα βήματά του, αλλά παραδόξως, ο πατέρας του έκανε ότι μπορούσε για να τον αποτρέψει.
Έτσι έστειλε τον Γιόχαν να δουλέψει σε μια τράπεζα. Εκείνος, που μισούσε αυτή τη δουλειά, άρχισε κρυφά μαθήματα βιολιού.

Download Video as MP4

Το 1849 ο πατέρας Στράους πέθανε, γεγονός που επηρέασε πολύ τον 24χρονο Γιόχαν. Δεν ήταν απλώς η απώλεια, εφόσον οι σχέσεις τους δεν ήταν ποτέ θερμές, αλλά η ερωμένη του πατέρα του εγκατέλειψε τον νεκρό, αφήνοντας στον Στράους τη φροντίδα του πτώματος.



Στο σημείο αυτό ο Στράους συγχώνευσε την ορχήστρα του πατέρα ου με τη δική του, και ξεκίνησε μια σειρά περιοδειών στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Η δημοτικότητά του ήταν τόσο μεγάλη ώστε συχνά προγραμμάτιζε ταυτόχρονα κοντσέρτα στην ίδια πολύ το ίδιο βράδυ. Για να προφτάσει έτρεχε από το ένα μέρος στο άλλο για να παίξει ή να διευθύνει ένα σύντομο κομμάτι σε καθένα. Η πιο αποτελεσματική διαφήμιση για μια αίθουσα την εποχή εκείνη ήταν η αναγγελία ότι, "Ο Στράους παίζει απόψε εδώ!". Στη συνέχεια άφησε την ορχήστρα στα δυο του αδέρφια, Γιόζεφ και Έντουαρτ, και ασχολήθηκε με την οπερέτα. Ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και έκανε το βαλς πιο δημοφιλές και κομψό.

Σύνθεσε περίπου 500 έργα από τα οποία τα πιο γνωστά είναι: «Γαλάζιος Δούναβης», «Ζωή καλλιτεχνών», «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», «Βιεννέζικο αίμα», «Ανοιξιάτικες φωνές», «Νυχτερίδα», «Μαθουσάλας» κ.ά.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr