Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία έκδοσης του νέου 10ετές ομολόγου - Στόχος το επιτόκιο κάτω του 4%
Αναμένεται ρεκόρ προσφορών...
Θέμα ωρών είναι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, που θα αποτελέσει τον πρώτο τίτλο αναφοράς ύστερα από 9 χρόνια και θα επανατοποθετήσει τη χώρα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.
Η έκδοση πιθανότατα θα γίνει σήμερα, με στόχο να αντληθούν 2-2,5 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να συγκρατηθεί η απόδοση κάτω από το 4% και να προσελκύσει ο δεύτερος μεταμνημονιακός κρατικός τίτλος κυρίως μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως συνέβη και με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου.
Οι επενδυτές που θα αγοράσουν το ελληνικό δεκαετές θα έχουν μια εξασφαλισμένη απόδοση κοντά στο 4%, για δέκα συναπτά έτη εφόσον διακρατήσουν τους τίτλους έως τη λήξη τους. Κάθε χρόνο από την πλευρά του το ελληνικό δημόσιο, θα καταβάλλουν 80 εκατ. ευρώ σε τόκους εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου ομολόγου. Στη δεκαετία, 800 εκατ. ευρώ.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε χθες πως το ελληνικό δημόσιο έδωσε εξουσιοδότηση σε BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να αναλάβουν την αναδοχή νέου τίτλου αναφοράς (benchmark) 10ετούς ωρίμανσης. Οι αγορές περίμεναν μια έκδοση δεκαετούς στον απόηχο της αναβάθμισης από τη Moody’s.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στο επιτόκιο όπου στόχος είναι να κρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 4% επιτρέποντας στον ΟΔΔΗΧ να πάρει προσφορές και πάνω από το ποσό των 2 δισ. ευρώ που θέλει να αντλήσει το Δημόσιο.
Με δεδομένο ότι η έκδοση θα είναι σχετικά περιορισμένη και το… κουπόνι δελεαστικό, θεωρητικά οι ανάδοχοι θα πρέπει να δεχθούν ρεκόρ προσφορών για το νέο ελληνικό τίτλο. Και τούτο διότι μπορεί η Ελλάδα να έχει υψηλό δημόσιο χρέος έχει από την άλλη ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα (cash – buffer) που της δίνει το περιθώριο διαπραγμάτευσης για το τελικό επιτόκιο. Άλλωστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και δη κάτω από 10% του ΑΕΠ ως το 2032 και είναι ένα γεγονός που για τους επενδυτές έχει μειωμένο ρίσκο.
Η έκδοση στοχεύει σε μακροπρόθεσμους επενδυτές, και ει δυνατόν να ξεπεράσει ποιοτικά αυτήν του πενταετούς ομολόγου που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό. Εφόσον αυτή οδηγηθεί σε τελικό επιτόκιο κοντά στο 3,90% με 3,95% τότε σύμφωνα με αναλυτές αυτό θα υποχωρήσει στην δευτερογενή αγορά κάτω από 3,5% με 3,4% μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η συγκυρία σαφώς και είναι ευνοϊκή μετά τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's την Παρασκευή στο Β1 από Β3 με σταθερές τις προοπτικές.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr