Εκλογές 2019 - Σενάρια μηνών: Γιατί Ιούνιο κι όχι Μάιο, γιατί Οκτώβριο αντί Σεπτεμβρίου - Ποιο το επικρατέστερο

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια της εκλογολογίας, με όλα τα σημάδια ωστόσο να δείχνουν πως παρά τον διακαή πόθο του Μαξίμου να εξαντλήσει την τετραετία και να φτάσει μέχρι τέλους, οι εκλογές είναι πολύ πιο κοντά. 

Η επιβεβαίωση των εισηγήσεων που δέχεται για εθνικές εκλογές τον Μάιο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, «φούντωσαν» ξανά τα εκλογικά σενάρια. Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να κάνουν λόγο για απεγνωσμένες προσπάθειες της Ν.Δ. για καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους Έλληνες πολίτες πίσω από τα διαρκή αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, ωστόσο η αλήθεια είναι πως πράγματι, οι εκλογές είναι πιο κοντά από όσο θα ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράγοντες της Κουμουνδούρου σημειώνουν δε, πως στη «γαλάζια» παράταξη είχαν τόσο υψηλές προσδοκίες για διψήφια ποσοστά διαφοράς στις επόμενες εκλογές, για τα οποία τώρα κάνουν το κατά δύναμιν να τα... «μαζέψουν». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έτσι προκύπτουν και τα διαρκή σενάρια για εκλογές τον Μάιο, τον Ιούνιο ακόμα και τον Ιούλιο. Στον αντίποδα, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι μια διαχειρίσιμη διαφορά στις ευρωεκλογές θα φέρει σε δύσκολη θέση την ηγεσία της ΝΔ ενώ θα της αφαιρέσει το βασικό αφήγημα ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αποδομή. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας αφενός επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αφετέρου μιλάει σε ενεστώτα χρόνο γι’ αυτούς που προσπαθούν να τον πείσουν να κάνει εκλογές την άνοιξη. «Αν και πολλοί με έχουν ‘γαργαλήσει’ να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, (σ.σ. με τις ευρωεκλογές) αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό» είπε προ μερικών ημερών στην εκδήλωση που έκανε ο Στέλιος Κούλογλου για την νεολαία και την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες που έχουν καλη γνώση της κατάστασης, σημειώνεται πως βάσει του κανονισμού της Βουλής, ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να κλείσει την Βουλή όποτε θέλει. Μέσα την περίοδο αυτή δεν μπορεί να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής ή να γίνει οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική ενέργεια, όπως για παράδειγμα πρόταση μομφής από την ΝΔ. Μόνο η κυβέρνηση μπορεί, εάν επιθυμεί, να ζητήσει σύγκληση της ολομέλειας. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει τις δυνάμεις και τον τρόπο πλέον να ελέγξει και να κατευθύνει το πολιτικό παιχνίδι. Ειδικότερα για την εκλογολογία, από τη μία πλευρά προσπαθεί να τη συντηρεί, προκειμένου να κρατά σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό και τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεκτά επίπεδα, από την άλλη προσπαθεί να παρέμβει – όπως τότε που παρενέβη ο κ. Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία για να ζητήσει από όλους να ‘προπαγανδίζουν’ το σενάριο του Οκτωβρίου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζεται ως «βαβέλ» - όταν η εκλογολογία «φουντώνει», επειδή υπάρχει ο φόβος ότι έτσι χάνεται το όποιο πλεονέκτημα μπορεί να προσφέρει ο εκλογικός αιφνιδιασμός.

 

Επί της ουσίας, το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας, ακόμα και αν κάποιοι το υποστηρίζουν, ουδείς εντός του ΣΥΡΙΖΑ το πιστεύει. Ιδίως μετά και την ψήφιση της τροπολογίας που επιτρέπει σε Κουντουρά και Δανέλλη να θέσουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή χωρίς να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα, όλο το κυβερνητικό και κομματικό σύστημα κινείται για εθνικές εκλογές τον Μάιο.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και η ρύθμιση που πέρασε στη Βουλή και «δείχνει» τετραπλές κάλπες τον Μάιο, καθώς δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Εσωτερικών  να διεξάγονται οι εκλογικές διαδικασίες σε χωριστά τμήματα «προς αποφυγή καθυστερήσεων». 

Το τελευταίο σενάριο, προερχόμενο και αυτό από κυβερνητικές και κομματικές πηγές, είναι το σενάριο του Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι η κάλπη θα έχει δώσει την πραγματική διαφορά (σ.σ. εννοούν διαχειρίσιμη) ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα επιχειρήσει να μειώσει ο κ. Τσίπρας με ένα εκλογικό ντεμαράζ ενός μήνα.   

Το αφήνουν να διαρρεύσει κυβερνητικές πηγές, προβάλλοντας τη θετική και όχι την αρνητική εκδοχή του. Δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει το «θετικό» σενάριο της μικρής διαφοράς – δηλαδή κάτω του 5% - στις ευρωεκλογές ώστε στον μήνα που θα απομένει να τη μειώσει και άλλο και να αφαιρέσει από τη ΝΔτις πιθανότητές της να «πιάσει» την αυτοδυναμία.

Διότι η αρνητική εκδοχή του σεναρίου του Ιουνίου περιλαμβάνει την επαλήθευση των δημοσκοπήσεων στην κάλπη των ευρωεκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «τρέχει» να κάνει εθνικές εκλογές μέσα στον επόμενο μήνα για να μην ανοίξει και άλλο η διαφορά, όπως είχε συμβεί από τις ευρωεκλογές του 2014 ως τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr