Σιβίστα Ευρυτανίας: Το μικρό χωριό με τη μαγευτική θέα στη λίμνη των Κρεμαστών (βίντεο)

Η Σιβίστα Ευρυτανίας είναι ένα μικρό χωριό με μαγευτική θέα στη λίμνη των Κρεμαστών, χτισμένο στα 320 μ. Παλιά στα Ισώματα υπήρχε ένα ζωντανό χωριό, η «Σιβιστούπολη». Όταν τα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών σκέπασαν το χωριό, όσοι κάτοικοί του δεν μετανάστευσαν μετακόμισαν στο Πρατοβούνι (βουνό των προβάτων).

Από τα πολύ μακρινά χρόνια της Αρχαιότητας είχε διαμορφωθεί ένας μύθος σχετικά με την περιοχή. Σύμφωνα με τον μύθο αυτό στην παλαιά τοποθεσία της Σιβίστας, όπου σήμερα βρίσκεται κάτω από τα νερά της λίμνης Κρεμαστών, υπήρχε μια μικρή πόλη που ονομάζονταν “Σεβαστούπολη ή Σιβιστούπολη”.

Από τα ευρήματα που υφίσταντο σήμερα [εκκλησίες, τάφοι, αγγεία τα οποία σημειωτέον δεν είναι αυτούσια και δεν γνωρίζουμε πότε χρονολογούνται Κάστρο Καρόλου Α΄Τόκκου] μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι στην αρχαιότητα προυπήρχε πράγματι μια μικρή πολιτεία, χωρίς να γνωρίζουμε όμως το μέγεθος της.

Γύρω στον 10μ.χ.αι. το χωριό μαζί με ορισμένα άλλα μέρη εποικίστηκε από τους Βλάχους [Κουτσόβλαχους], οι οποίοι με τον καιρό συγχωνεύτηκαν με τους ντόπιους και αφομοιώθηκαν μαζί τους,αφήνοντας το τοπωνύμιο Σεβίστα, το οποίο κατά πολλούς αποτελεί σλαβικό τοπωνύμιο.

Λίγο πριν από την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η Σιβίστα υπάγονταν στην επαρχία της Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Από το 1405 και εξής πολλές περιοχές της Αιτωλίας προσαρτήθηκαν στις κτίσεις του Καρόλου Α΄Τόκκου. Έτσι ολόκληρη η επαρχία πήρε το όνομα Καρλελι.

Το 1960 αποτελεί έτος ορόσημο για την Σιβίστα και τους κατοίκους της. Τότε άρχισε να κατασκευάζεται η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Τα νερά του ποταμού Αχελώου, πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή, σκέπαζαν σιγά-σιγά τις κατοικημένες περιοχές, τα κτήματα, τις εκκλησίες,τα σχολεία και τις περιουσίες των ανθρώπων, δίνοντας τους ως αντάλλαγμα το “πλούσιο”ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ζωή και η τύχη των κατοίκων του χωριού άλλαξε ριζικά. Έχοντας λάβει αποζημιώσεις από την ΔΕΗ οι περισσότεροι μετανάστευσαν στον γειτονικό νομό Αιτωλ/νίας με πόνο ψυχής καθώς εγκατέλειψαν για πάντα την γενέτειρα τους. Εκτός από αυτούς που αναζήτησαν την τύχη τους σε άλλα μέρη, οι υπόλοιποι που παρέμειναν στον τόπο τους μετακινήθηκαν μερικά μέτρα ψηλότερα στον οικισμό Πρατοβούνι [=σημερινή Σιβίστα] και συνέχισαν εκεί την ζωή τους.

Αξιοθέατα – Μνημεία:
Κάστρο Καρόλου Τόκου,εκκλησία του Αϊ Νικόλα,εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου,εκκλησία Αγίας Μαρίνας.

 

Διαβάστε την συνέχεια στο MadeinGreece.news

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr