Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει το πιο σοκολατένιο γλυκό - Σοκολατόπιτα με γλάσο σοκολάτας

Ένας γλυκός πειρασμός...

Συστατικά
Για το σιρόπι

400 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
30 γρ. κακάο
1 κ.σ. κονιάκ
Για τη σοκολατόπιτα

3 αυγά μεσαία
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
90 γρ. ηλιέλαιο
90 γρ. νερό
40 γρ. κακάο
135 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
 

Για το γλάσο

300 γρ. γάλα
100 γρ. ζάχαρη
35 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. πραλίνα
Για το σερβίρισμα

180 γρ. λευκή κουβερτούρα
φύλλα δυόσμου

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Για το σιρόπι
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον καφέ, το κακάο, το κονιάκ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Για τη σοκολατόπιτα
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μείγμα.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε πολύ αργά το ηλιέλαιο, το νερό και αφαιρούμε από το μίξερ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν, αλάτι και τα κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
  • Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί 32x25 εκ. και βάζουμε μέσα όλο το μείγμα.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και όσο είναι καυτή βάζουμε το κρύο σιρόπι. 
  • Περιμένουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  • Για τη γκανάς
  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Βάζουμε μέσα το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μία βράση.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Τέλος, προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Απλώνουμε πάνω από τη σοκολατόπιτα  και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με τη λευκή κουβερτούρα και φύλλα δυόσμου.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr