Αποστολή στο Στρασβούργο - Τι μου είπε ο Γ. Κύρτσος: «Πληρώνουμε ακόμα τους κακούς χειρισμούς του 2015»

«Η αποτροπή του διαζυγίου Ελλάδας – Ευρωζώνης ήταν η κατάκτηση της 5ετίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κύρτσος.

H ανάρτηση των συνεντεύξεων που πήρα από τους ευρωβουλευτές των ελληνικών κομμάτων στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής αποστολής που υποστήριξε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα συνεχίζεται.

Ο βασικός άξονας αυτών των συνεντεύξεων ήταν ένας πρώτος απολογισμός πριν εκπνεύσει η θητεία της παρούσας Ευρωβουλής, η άποψη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών που συνεργάζονται και συζητούν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο με ξένους συναδέλφους τους από όλες τις χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το παρόν της Ελλάδας μετά τα μνημόνια.

Συνομίλησα με τον Γιώργο Κύρτσο, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξής μου με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κύρτσο:

  • Η βασική μας επιτυχία είναι πως διατηρήσαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.
  • Η Ε.Ε. διανύει μια παρατεταμένη φάση αναταραχής και χρειάζεται επανεκκίνηση. Ο κατάλογος με τα προβλήματα είναι εντυπωσιακός!
  • Το 20 με 22% του εκλογικού σώματος της ΕΕ κινείται δεξιότερα του ΕΛΚ ενισχυόμενο από το μεταναστευτικό. Η πρωτοφανής αυτή πρόκληση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα πριν ο κίνδυνος των ευρωσκεπτικιστών και των αντιευρωπαίων μεγαλώσει κι άλλο.
  • Η Γερμανία πάσχει από ένα είδος ευρωκόπωσης.
  • Η άνοδος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» και της Λε Πεν στη Γαλλία περιόρισε τις δυνατότητες των Μέρκελ και Μακρόν.
  • Η κατάσταση τώρα είναι πολύ καλύτερη από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, ακόμα πληρώνουμε τον… λογαριασμό του 2015 σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα.
  • Έχουμε φτιάξει δύο κατηγορίες συνταξιούχων: τους παλιούς συνταξιούχους με τα περισσότερα χρήματα και τους νέους με τα λιγότερα. Μπορεί κανείς λοιπόν να προβλέψει εύκολα ότι θα έχουμε δικαστικές περιπέτειες με τα αναδρομικά των συντάξεων.
  • Η αποτροπή του διαζυγίου Ελλάδας – Ευρωζώνης ήταν η κατάκτηση της 5ετίας.

 

Ειρήνη Νικολοπούλου: Ήρθε η στιγμή του απολογισμού και η ώρα ευθύνης για μια θητεία που είχε πολλά πάνω και πολλά –φαντάζομαι- κάτω. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός;

 Γιώργος Κύρτσος: Νομίζω πως ο δικός μου απολογισμός και της ΝΔ, είναι θετικός με την έννοια ότι καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα στην ευρωζώνη παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ. Ασκήσαμε πίεση, επιτύχαμε μια στροφή 180 μοιρών και αυτή είναι η βασική μας επιτυχία, ότι διατηρήσαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Κατά τα άλλα, αναζητούμε την ευρωπαϊκή στρατηγική καθώς η Ε.Ε. είναι σε μια φάση αναταραχής και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό θα είναι δύσκολο, αν κρίνουμε και από τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών. Αλλά η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρωταγωνιστούν μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θεωρούν ότι χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ολοκλήρωσης.

ΕΝ: Σε πόσο επικίνδυνο σημείο βρίσκεται το κόκκινο αυτή τη στιγμή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση; Ακούω πάρα πολλούς να κάνουν λόγο για ένα σημείο στο οποίο μπορεί να μην μπορέσει η Ευρώπη να επανεκκινήσει και να επιστρέψει στα κεκτημένα.

ΓΚ: Έχετε δίκιο. Πράγματι είμαστε μια φάση αναταραχής. Έχουμε το Brexit που είναι ένας ακρωτηριασμός της Ε.Ε., καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τεράστιας οικονομικής, πολιτικής και στρατηγικής σημασίας. Έχουμε το πρόβλημα στις σχέσεις με τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, την κρίση με τη Ρώμη. Την ίδια ώρα, έχουμε και την άνοδο της σκληρής και της άκρας Δεξιάς που συνήθως είναι ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαίοι και έχουμε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό που κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς να το διαχειριστούμε και διαρκώς ενισχύει τις δυνάμεις τους. Επομένως αν θέλουμε να κάνουμε έναν… κατάλογο με τα ευρωπαϊκά προβλήματα για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε, υπάρχει αυτός ο κατάλογος και είναι εντυπωσιακός! Αλλά πρέπει να έχουμε και μια διάθεση θετική μη μας πλακώσουν τα προβλήματα που είναι και υπαρκτά.

ΕΝ: Έστω πως σαν δημοσιογράφος, κάνατε ένα μεγάλο ρεπορτάζ για την Ευρώπη, ενόψει των ευρωεκλογών. Ποια θα ήταν τα κυριότερα σημεία όπου θα εστιάζατε σχετικά με τη συνέχεια της Ευρώπης στο επόμενο διάστημα;

ΓΚ: Θεωρώ πως το νο 1 θέμα είναι η αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Ήταν άλλη η κατάσταση όταν μπήκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλοι ήταν πανικόβλητοι μπροστά στις προεκτάσεις της οικονομικής κρίσης. Τώρα οι περισσότερες  χώρες βρίσκονται στον 5ο ή στον 6ο χρόνο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και τα ποσοστά ανεργίας έχουν υποχωρήσει κάτω από τα ποσοστά προ κρίσης, του 2008. Έχουμε επομένως ένα άλλο τοπίο. Αυτά όμως πρέπει να τα διατηρήσουμε καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις όπως είναι το Brexit, ο Τραμπ, η άνοδος των διεθνών επιτοκίων κι ένα σωρό θέματα προς επίλυση. Αλλά η αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης είναι η μεγάλη μας κατάκτηση αυτή την 4ετια την οποία και θα πρέπει να διατηρήσουμε ή και να εμπλουτίσουμε.

Από ‘κει και πέρα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μη χάσουμε τον έλεγχο όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήμουν πρόσφατα στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι και η εκτίμηση είναι πως 20 έως 22% του εκλογικού σώματος κινείται πλέον στα δεξιά του ΕΛΚ. Αυτή είναι μια πρωτοφανής πρόκληση που σχετίζεται άμεσα και με το μεταναστευτικό κατά κύριο λόγο, αλλά και με άλλα ζητήματα όπως π.χ. οι ταυτότητες. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όμως άμεσα γιατί αν έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα είναι πολύ υπέρ των ευρωσκεπτικιστών και των αντιευρωπαίων θα είναι δύσκολο μετά να σχηματίσουμε μια πολιτική πλειοψηφία η οποία θα σπρώξει μπροστά τις εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση. 

ΕΝ: Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις της κας Μέρκελ, στα δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» που πρόεκυψαν στη συνέχεια, διαπιστώσαμε πως δεν ακούσαμε τίποτα το καινούριο – πλην του ευρωπαϊκού στρατού – που κι αυτό ακόμα ίσως και να ήταν «στάχτη στα μάτια». Εσείς πώς βλέπετε τις δηλώσεις αυτές, δεδομένου ότι είναι και ιστορικές λόγω της προαναγγελθείσας αποχώρησής της

ΓΚ: Η Γερμανία πάσχει από ένα είδος ευρωκόπωσης. Δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες γιατί έχουν έναν άλλο πολιτικό συσχετισμό. Έχει ανέβει πάρα πολύ η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που είναι από ευρωσκεπτικιστές έως αντιευρωπαίοι και θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά το ίδιο θέλουν και για τη Γερμανία. Έτσι, είναι περιορισμένες οι δυνατότητες της Γερμανίδας καγκελαρίου και αυτές συνδυάζονται και με τα προβλήματα του κ. Μακρόν στη Γαλλία, το κόμμα του οποίου στις δημοσκοπήσεις έρχεται μετά από εκείνο της Μαρίν Λε Πεν. Επομένως δεν υπάρχουν οι πολιτικές εφεδρείες για την επανεκκίνηση. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, ο ευρωστρατός είναι ένα μήνυμα στη σωστή κατεύθυνση αλλά αποτελεί ένα θέμα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς τώρα έχουμε πολύ πιο άμεσα ζητήματα. Το παράδοξο δε, είναι να μιλάει η Γερμανία για ευρωστρατό η οποία έχει αμυντικές δαπάνες μόλις το 1% του ΑΕΠ της και αρνείται να τις αυξήσει στο 2% που είναι το όριο Τραμπ για το ΝΑΤΟ. Επομένως είναι περισσότερο θεωρία, ένα νεύμα καλής θέλησης, ότι η Γερμανία είναι πρωταγωνίστρια σε μια ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά αυτή αφορά -όπως την κατάλαβα κι εγώ και συμφωνώ μαζί σας – το απώτερο πολιτικό μέλλον ενώ εμείς «καιγόμαστε» στο άμεσο.

ΕΝ: Είπατε πως η οικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Σχετικά με την Ελλάδα και το «κλείσιμο» του Μνημονίου, το οποίο έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείτε πως έγινε με τρόπο που μπορεί να εξασφαλίσει μια σταθερότητα σ την οικονομία της χώρας;

ΓΚ: Πράγματι από το 2018 κι έπειτα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από εκείνη του 2015. Βέβαια, ακόμα πληρώνουμε τον λογαριασμό του 2015 ειδικά σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο πως η ιταλική αναταραχή χτυπάει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Όχι της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου ή της Ιρλανδίας. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να δεχθούμε πως έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλωστε βοήθησε και η δική μας πολιτική πίεση. Δεν έχουμε μπει όμως σε φάση σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης που αυτό χρειαζόμαστε διότι έχουμε πέσει γύρω στο 23-24% του ΑΕΠ λόγω της κρίσης. Μια «ανάσα» της τάξης του 1,5-2% που έρχεται κυρίως από τον τουρισμό και κάποια προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που προηγήθηκαν της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό δε πως οι νέες θέσεις εργασίας είναι κατά 55% θέσεις μερικής απασχόλησης, το οποίο σημαίνει πως τα μικτά γύρω στα 400 ευρώ τον μήνα και τα καθαρά γύρω στα 360.

ΕΝ: Μιας που πιάσαμε τα εργασιακά, εσείς πού βλέπετε να οδηγείται το θέμα των συντάξεων;

ΓΚ: Θεωρώ πως σχετικά με τις παλιές συντάξεις θα πάρουμε μια αναβολή παρά την υπογραφή που είχε βάλει ο κ.  Τσίπρας, χωρίς να λαμβάνει τις αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, όσον αφορά τις νέες συντάξεις, έχει επέλθει μια σημαντική μείωση, όλοι οι συνταξιούχοι που βγαίνουν μετά το 2016 υφίστανται αυτά που πρόκειται να υποστούν – τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον – οι παλιοί συνταξιούχοι. Έχουν πέσει επίσης δραματικά τα ΕΦΑΠΑΞ, έχουν μειωθεί οι επικουρικές και έχει ακόμα περιοριστεί το ΕΚΑΣ στα 15 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή η ζημιά από εδώ και πέρα έγινε ενώ η εκείνη που αφορά το παρελθόν έχει προς το παρόν αποτραπεί. Συνήθως επειδή στην Ελλάδα πάντα τα μπερδεύουμε, έχουμε φτιάξει δύο κατηγορίες συνταξιούχων: τους παλιούς συνταξιούχους με τα περισσότερα χρήματα και τους νέους με τα λιγότερα. Μπορεί κανείς λοιπόν να προβλέψει εύκολα ότι θα έχουμε δικαστικές περιπέτειες με τα αναδρομικά των συντάξεων, ανάλογες με τα αναδρομικά των μισθών και ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα προκύψει μία συζήτηση για την εξίσωση των παλιών με τις νέες συντάξεις.

ΕΝ: Ποια ήταν η στιγμή που συγκινηθήκατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη θητεία σας; Την έχετε ξεχωρίσει;

ΓΚ:  Η αλήθεια είναι πως δεν συγκινείσαι εύκολα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! (γέλια) Αλλά μπορώ να σας πω ότι ήταν οι στιγμές μεγάλης έντασης που αφορούσαν τα ελληνικά τεκταινόμενα. Η μεγαλύτερη ήταν το 2015, όταν κυριαρχούσε η αίσθηση πως φεύγουμε από την ευρωζώνη. Τότε έκανα μια παρέμβαση εκ μέρους της ΝΔ και του ΕΛΚ και προσπάθησα εποικοδομητικά να αντιστρέψω το κλίμα. Όχι εγώ βέβαια μόνος μου αλλά μέσα από μια «καραμπόλα» εξελίξεων τα πράγματα τελικά στράφηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση δηλαδή δεν υπήρξε διαζύγιο μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης και θεωρώ πως αυτή ήταν η κατάκτηση της 5ετίας. Ίσως μια αμυντική κατάκτηση που όμως είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο.

Τα θέματα που παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια της Συνόδου (12-15/11) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν τα εξής:

  • Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ: Το ΕΚ θέτει τις προτεραιότητες χρηματοδότησης για τον προϋπολογισμό μετά το 2020
  • Η Άνγκελα Μέρκελ στο ΕΚ για να συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης
  • Εκσυγχρονισμός στα δικαιώματα των επιβατών τρένων
  • Το ΕΚ βάζει τέλος στις ακριβές τηλεφωνικές κλήσεις στην ΕΕ από το 2019
  • Ενέργεια: νέοι φιλόδοξοι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή απόδοση
  • Ανεξαρτησία των Στατιστικών Αρχών στην ΕΕ: Υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου
  • Σχέδια για πιο «καθαρά» φορτηγά και περισσότερα ηλεκτρικά λεωφορεία μέχρι το 2030
  • Ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων
  • Ψηφοφορία στο ΕΚ για παροχή βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους για την αποφυγή θανάτων των προσφύγων

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr