Γαλλία-Γερμανία: Η κρίση χτυπά την Ευρωζώνη στο μεδούλι
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πλέον εμφανείς επιπτώσεις στον σκληρό πυρήνα του ευρώ με τη γαλλική οικονομία να οδεύει στην ύφεση και τις γερμανικές εξαγωγές να δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πλέον εμφανείς επιπτώσεις στον σκληρό πυρήνα του ευρώ με τη γαλλική οικονομία να οδεύει στην ύφεση και τις γερμανικές εξαγωγές να δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Η Τράπεζα της Γαλλίας σε έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα προέβλεψε συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,1% και κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πρόβλεψη η οποία, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση της χώρας σε ύφεση. Και τούτο, καθώς ήδη από τις αρχές Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε ανακοινώσει ότι αναμένει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επομένως η οικονομία της Γαλλίας θα εισέλθει και τυπικά σε κατάσταση ύφεσης, η οποία προσδιορίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα υποχώρησης του ΑΕΠ. Η Γαλλία εξήλθε τελευταία φορά από την ύφεση την άνοιξη του 2009.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 η οικονομική ανάπτυξη της χώρας υπήρξε μηδενική. Επίσης στις αρχές Ιουλίου, η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την πορεία του ΑΕΠ εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση 0,3% το 2012 και περίπου 1,2% το 2013, έναντι 0,4% και 1,7%, αντιστοίχως, που εκτιμούσε προηγουμένως.
Την 1η Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομίας κ. Πιέρ Μοσκοβισί, παραδέχθηκε ότι είναι «ανήσυχος» σχετικά με τα στοιχεία περί ανάπτυξης, αλλά προέβλεψε ότι δεν θα απαιτηθεί αναθεώρησή τους για το 2012.
Την ίδια στιγμή επιδείνωση παρουσίασε και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για αύξηση των εξαγωγών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 5,99 δισ. ευρώ τον Ιούνιο έναντι 5,47 δισ. ευρώ τον Μάιο. Οι εξαγωγές υποχώρησαν στα 36,54 δισ. από 37,24 δισ., ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 42,53 δισ. ευρώ έναντι 42,71 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απότομη πτώση, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σημείωσαν οι εισαγωγές στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα υποχώρησαν και οι εξαγωγές, καθώς είναι σαφές πλέον και ότι η κρίση που πλήττει την ευρωπεριφέρεια χτυπά την πόρτα της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και οι εισαγωγές κατά 3% επίσης σε σχέση με τον Μάιο. Ετσι, το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε εκ νέου, στα 16,2 δισ. ευρώ, από 15,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ευρωζώνης - που αποτελούν το 40% των συνολικών εξαγωγών της χώρας - μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, καθώς τα μέτρα λιτότητας και η κρίση χρέους έχουν περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση, κυρίως στην περιφέρεια.
Πάντως, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές θα βοηθήσει τη Γερμανία να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την ύφεση στην ευρωζώνη. Αλλωστε, τον Ιούνιο οι εξαγωγές προς τις χώρες εκτός ευρώ αυξήθηκαν κατά 4,8%.
Η γερμανική οικονομία είναι κατά βάση εξαγωγική, ωστόσο πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση είναι αυτή που θα οδηγήσει εφέτος την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η ανεργία παραμένει σε - συγκριτικά - χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα εγκρίθηκαν σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις σε ορισμένους κλάδους.
Η Bundesbank εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2012 θα διαμορφωθεί κοντά στο 1%. Για το σύνολο της ευρωζώνης η Κομισιόν προβλέπει για εφέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%.
Η ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Την ίδια στιγμή ο μεταποιητικός κλάδος «πάτησε φρένο», καθώς η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,9% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών αν και αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία για τον Μάιο οπότε η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7% από το 1,6% της αρχικής εκτίμησης. Μεταξύ των βασικών κατηγοριών παραγωγής, η μεταποιητική υποχώρησε 1% τον Ιούνιο, ενώ οι κατασκευές υποχώρησαν 2%. Η ενεργειακή παραγωγή αυξήθηκε 1,2%.
Σε τριμηνιαίους όρους, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε το υπουργείο. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τις παραγγελίες, τα οποία εμφάνισαν κατακόρυφη πτώση σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, διαφαίνεται ότι οι προοπτικές για τη βιομηχανική παραγωγή παραμένουν «επιφυλακτικές για την ώρα», όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Πηγή:
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr