Eirinika - Εκλογές: Θοδ. Ζαγοράκης: Η παρουσία Τσίπρα είναι κάτι πολύ κακό για τη χώρα - Με την Ι. Λίλη είμαστε ομάδα!
To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.
Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας.
Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του.
Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον μεγάλο «αρχηγό» της επικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης το 2004, πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ και νυν ευρωβουλευτή, Θοδωρή αγοράκη, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στην Ευρωβουλή μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.
Τα κύρια σημεία:
- Εργάστηκα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο που με στήριξε, θεωρώ ότι πήγαμε καλά αυτή την πενταετία και έχουμε ένα έργο που εξελίσσεται και θέλω να το συνεχίσω με μεγαλύτερη πια εμπειρία στις Βρυξέλλες.
- Με απασχολεί πολύ ο αριθμός των ελληνόπουλων που φεύγει στο εξωτερικό χωρίς να θέλει να επιστρέψει. Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας στη χώρα, να δημιουργήσουν τις ζωές τους εδώ.
- Θυμάμαι την παρουσία Τσίπρα στην Ολομέλεια το 2015. Μια πολύ κακή στιγμή για τη χώρα. Θεωρώ ότι η περίοδος εκείνη ήταν πολύ κακή που καμία κυβέρνηση δεν θα πρέπει ποτέ να επαναλάβει.
- Δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος ειρήνης, δημοκρατίας, σταθερότητας στην περιοχή πριν τη δημιουργία της ΕΕ. Αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε, λόγω των προβλημάτων αλλά και λόγω του λαϊκισμού που τροφοδοτούν ορισμένοι για να επιβιώσουν πολιτικά.
- Όλος ο κόσμος βλέπει την προσπάθεια και την προσφορά του κ. Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, αλλά και την βόρεια Ελλάδα ως επιχειρηματία. Είμαι βέβαιος ότι οι ΠΑΟΚτζήδες θα ζήσουμε μεγάλες χαρές και επιτυχίες και στη συνέχεια.
- Η Ιωάννα στηρίζει τις αποφάσεις και την δουλειά μου. Συζητάμε την κάθε εξέλιξη, το κάθε ζήτημα που προκύπτει, αλλάζουμε απόψεις. Είμαστε ομάδα!
Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιο είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος;
Θοδωρής Ζαγοράκης: Αν κάποιος ανατρέξει στα όσα αναδείξαμε και πετύχαμε αυτή την πενταετία νομίζω ότι θα κρίνει.
Για τον αθλητισμό για παράδειγμα. Ξέρετε ότι ως τομέας που παρέχει θέσεις εργασίας, που συμβάλλει στην ανάπτυξη, που τζιράρει εκατομμύρια δεν είχε την θέση που του αναλογούσε στην ευρωπαϊκή ατζέντα ως το 2014. Ασφαλώς όμως και η συνολική συμβολή του στην κοινωνική μας ζωή, την ανάπτυξη των παιδιών και του χαρακτήρα τους ήταν σημεία που έχουμε σε προτεραιότητα. Για τους νέους μας, που πρέπει να μείνουν και να συμβάλλουν στην ανόρθωση της χώρας μας. Για τον πολιτισμό, την προστασία των αρχαιολογικών και πολιτιστικών μας χώρων, που μπορούν να ενισχύσουν την τοπική ανάπτυξη. Την προώθηση της ιστορικής μας ταυτότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την προώθηση της ιστορικής αλήθειας της Μακεδονίας μας, διοργανώνοντας επίσημη επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμφίπολη και την Βεργίνα. Την ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και την προστασία των εκκλησιών μας στη σημερινή Τουρκία τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ. Δεν ξέρω αν είναι πέντε ή δέκα οι λόγοι, και δεν έχει και σημασία ο αριθμός, νομίζω ότι εργάστηκα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο που με στήριξε, θεωρώ ότι πήγαμε καλά αυτή την πενταετία και έχουμε ένα έργο που εξελίσσεται και θέλω να το συνεχίσω με μεγαλύτερη πια εμπειρία στις Βρυξέλλες.
Χ.Α.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, τι θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο; Υπήρξε κάτι θετικό;
Θ.Δ.: Εθνική ομοψυχία, αξιοπρέπεια, δουλειές, εισόδημα, ευκαιρίες στα παιδιά μας. Το πρώτο γιατί κάποιοι επένδυσαν πολιτικά στον διχασμό. Το δεύτερο γιατί ορισμένοι μας παρουσίασαν ως τον «φτωχό συγγενή» πράγμα που δεν ίσχυε ποτέ για τον Έλληνα που πέρασε πολέμους και διωγμούς κι έμεινε περήφανος και όρθιος. Το τρίτο γιατί πολλοί συμπολίτες μας έχασαν την δουλειά τους, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως επαγγελματίες που έκλεισαν ή που μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους εκτός συνόρων. Το τέταρτο γιατί όλοι οι έλληνες έχασαν σημαντικό μέρος των εσόδων τους, ιδιώτες, υπάλληλοι, αγρότες, συνταξιούχοι, κάθε κλάδος το αντιμετώπισε αυτό. Και το τελευταίο που ισοδυναμεί κατά τη γνώμη μου με το μέλλον της πατρίδας μας. Τα παιδιά και οι νέοι μας που είναι η ελπίδα του τόπου μας. Με απασχολεί πολύ ο αριθμός των ελληνόπουλων που φεύγει στο εξωτερικό χωρίς να θέλει να επιστρέψει. Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας στη χώρα, να δημιουργήσουν τις ζωές τους εδώ.
Χ.Α.: Πότε και γιατί νιώσατε την πιο έντονη συναισθηματική σας φόρτιση κατά τη διάρκεια της θητείας σας στην Ευρωβουλη αλλά και από την ποδοσφαιρική σας καριέρα;
Θ.Δ.: Πολιτικά υπήρχαν αρκετές στιγμές. Θυμάμαι την παρουσία Τσίπρα στην Ολομέλεια το 2015. Μια πολύ κακή στιγμή για τη χώρα. Θεωρώ ότι η περίοδος εκείνη ήταν πολύ κακή που καμία κυβέρνηση δεν θα πρέπει ποτέ να επαναλάβει. Ένιωθες ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε τοποθετήσει τη χώρα στους λαϊκιστές και τις ακραίες φωνές του κοινοβουλίου με την πολιτική της. Συναισθηματικά όμως δεν σας κρύβω ότι ήταν ιδιαίτερα έντονα, όταν έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Κυρίως γιατί φιλοξενούσα μαθητές από ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Καθόμουν μαζί τους στο Κοινοβούλιο προσπαθώντας να βοηθήσω τα παιδιά να ξεχαστούν, να μην φοβούνται αλλά και να επικοινωνούν τακτικά με τους γονείς τους. Είμαι γονέας και μπορώ να καταλάβω πώς είναι να παρακολουθείς όλα αυτά τα χτυπήματα στις ειδήσεις γνωρίζοντας ότι το παιδί σου βρίσκεται κοντά.
Σχετικά με την ποδοσφαιρική μου καριέρα, νομίζω πως είναι αυτονόητη η απάντηση. Με την εθνική στη Πορτογαλία το 2004. Η στιγμή που σηκώνεις το κύπελλο, είναι σαν να σηκώνεις όλη την χώρα στα χέρια σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή η συμμετοχή με το εθνόσημο. Ιδιαίτερα όταν πετυχαίνει διακρίσεις, αυτό πολλαπλασιάζεται. Όλη ομάδα τότε, όλα τα παιδιά ήμασταν μια γροθιά. Πετύχαμε πολύ σημαντικά πράγματα και ασφαλώς ζήσαμε κάθε λεπτό της διοργάνωσης όλοι μαζί από την αρχή ως το τέλος.
Χ.Α.: Η Ευρώπη για πολλούς βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με πλήθος ακροδεξιών φωνών, εκκωφαντικές αποχωρήσεις (Brexit) και σοβαρά οικονομικά ζητήματα (Ιταλία). Τι πιστεύετε πως θα γίνει και ποιο το μέλλον της Ε.Ε.;
Θ.Δ.: Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε καλύτερη συνέχεια. Η πολιτική πρέπει να δίνει λύσεις στους πολίτες. Νομίζω ότι η ηγεσία έχει αντιληφθεί πως δεν πάει άλλο και θα κοιτάξει απευθείας τις ανάγκες των πολιτών. Για αυτό αγωνιζόμαστε και εμείς. Επιτρέψτε μου όμως να πω και κάτι άλλο. Δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος ειρήνης, δημοκρατίας, σταθερότητας στην περιοχή πριν τη δημιουργία της ΕΕ. Αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε, λόγω των προβλημάτων αλλά και λόγω του λαϊκισμού που τροφοδοτούν ορισμένοι για να επιβιώσουν πολιτικά.
Χ.Α.: Το 2014, σε παλαιότερη συνέντευξη σας στο eirinika, μου είχατε πει πως «ο ΠΑΟΚ πρέπει να αισθάνεται τυχερός που βρέθηκε στο δρόμο του ο κ. Σαββίδης... Τώρα που βρήκε λύση στα δύσκολα, καιρός να κάνει και τα εύκολα...» και πράγματι έτσι έγινε. Αισθάνεστε δικαιωμένος που το πιστέψατε; Πώς βλέπετε το μέλλον της ομάδας;
Θ.Δ.: Ποιος δεν θα ήταν; Ο ΠΑΟΚ είναι ένας οργανισμός που αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Είναι πρωταθλητής μετά από 34 χρόνια. Πίστευα και πιστεύω πως η ομάδα θα έχει την ανάλογη συνέχεια. Όλος ο κόσμος βλέπει τη διαφορά, όλος ο κόσμος βλέπει την προσπάθεια και την προσφορά του κ. Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, αλλά και την βόρεια Ελλάδα ως επιχειρηματία. Είμαι βέβαιος ότι οι ΠΑΟΚτζήδες θα ζήσουμε μεγάλες χαρές και επιτυχίες και στη συνέχεια.
Χ.Α.: Πόσο στηρίζει την ενασχόλησή σας με την πολιτική η Ιωάννα Λίλη; Σας προτιμούσε στα ευρωπαϊκά γήπεδα ή στο γήπεδο της Ευρωβουλής;
Θ.Δ.: Θα πρέπει να ρωτήσετε την ίδια. Νομίζω ότι η ζωή η ίδια δείχνει τον δρόμο. Αλλιώς ήμασταν όταν ήμουν ποδοσφαιριστής, όταν ήμουν Πρόεδρος και παράγοντας στον ΠΑΟΚ, αλλιώς τώρα. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν, εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Η Ιωάννα στηρίζει τις αποφάσεις και την δουλειά μου. Συζητάμε την κάθε εξέλιξη, το κάθε ζήτημα που προκύπτει, αλλάζουμε απόψεις. Είμαστε ομάδα!
Who is who
Ο Θεόδωρος (Θοδωρής) Ζαγοράκης (γεννήθηκε στη Λυδία Καβάλας στις 27 Οκτωβρίου 1971) είναι Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του μέσου.
Σε συλλογικό επίπεδο
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Καβάλα το 1989 αγωνιζόμενος στη Β' και Γ' Εθνική κατηγορία. Σε ηλικία 21 ετών (Δεκέμβριος 1992) μετεγγράφηκε στον Π.Α.Ο.Κ. πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στην Α' Εθνική, ενώ τον Ιανουάριο του 1998 ταξίδεψε στην Αγγλία για να αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Λέστερ. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Λιγκ Καπ Αγγλίας αν και δεν αγωνίστηκε στον τελικό. Το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα φορώντας τη φανέλα της Α.Ε.Κ..
Η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας το 2004 τού έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Καμπιονάτο με την Μπολόνια, στην οποία παρέμεινε για έναν χρόνο και υπήρξε βασικό στέλεχος. Το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Π.Α.Ο.Κ., στον οποίο και έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα 2 χρόνια αργότερα.
Στην Εθνική Ελλάδας
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την Εθνική Ελλάδας στις 7 Σεπτεμβρίου 1994, στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον των Νήσων Φερόε, για τα προκριματικά του Euro 1996. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση όλων των εποχών σε συμμετοχές, έχοντας συνολικά 120 (στο διάστημα 1994 - 2007).
Υπήρξε ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004 που διεξήχθη στην Πορτογαλία, ενώ ανακηρύχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, στην κορυφαία του στιγμή με τη γαλανόλευκη φανέλα. Η τελευταία του συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου 2007, στον φιλικό αγώνα στο γήπεδο της Τούμπας με αντίπαλο την Ισπανία, στον οποίο τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στην ελληνική εθνική ομάδα.
Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Κ.
Τον Ιούνιο του 2007 ανέλαβε την προεδρία της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., ως μια μεταβατική λύση προκειμένου ο ομάδα να αναζητήσει λύσεις στο οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει. Στις 8 Οκτωβρίου 2009 ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα (Φεβρουάριος 2010) επανήλθε και πάλι στο αξίωμά του.
Τον Ιανουάριο του 2012 ανακοίνωσε εκ νέου την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ, «...προκειμένου να επιστρέψει στον Σύλλογο το κλίμα αγάπης και ενότητας...».
Προσωπική ζωή
Από το 2006 είναι παντρεμένος με την παρουσιάστρια & πρώην μοντέλο Ιωάννα Λίλη, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: Την Μαρία (γενν. 2007) και τον Γιάννη (γενν. 2010).
Πολιτική σταδιοδρομία
Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr