Eirinika - Εκλογές: Γραικός: Τα επικριτικά δημοσιεύματα για τον γάμο με τον σύντροφό μου, δημιούργησαν τεράστιο κύμα συμπαράστασης

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας ton καθηγητή και ηθοποιό Νίκο Γραικό, ο οποίος ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι και διεκδικεί την εκλογή του στην Ευρωβουλή, μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Τα κύρια σημεία:

  • Αν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την εκλογή μιας συντηρητικής παράταξης και μάλιστα με σημαντική ακροδεξιά παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο θα έχουμε ήδη πετύχει μια μεγάλη νίκη.
  • Σε κάποια λαϊκά γαλλικά έντυπα κυριάρχησαν στερεοτυπικές εικόνες για τους Έλληνες που έφταιξαν κι άξιζαν, κατά κάποιο τρόπο, την τιμωρία και την επιβολή των μνημονίων.
  • Ο γαλλικός λαός ένιωσε ότι στην Ελλάδα δίνουμε έναν αγώνα που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.
  • Σχετικά με την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων υπάρχουν ήδη ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωπαϊκές οδηγίες προς την σωστή κατεύθυνση. Ομως δεν έχουν γίνει δεκτές στην πράξη σε πολλά κράτη-μέλη. Θα ήθελα να προσφέρω σε αυτήν την κατεύθυνση.
  • Τα επικριτικά δημοσιεύματα για τον γάμο μου, δημιούργησαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, ένα μεγάλο αριθμό άρθρων με μαρτυρίες ανθρώπων που με γνώρισαν ή δούλεψαν μαζί μου.
  • Η διοικητική απόφαση του Μακρόν για τον «Γονέα 1» και «Γονέα 2», δεν καταργεί ούτε τον πατέρα ούτε τη μητέρα. Απαντά στη νέα κατάσταση. Υπάρχουν πλέον διάφοροι τύποι οικογένειας και πρέπει να αντιμετωπιστούν αντικειμενικά προβλήματα.
  • Η ελληνική κοινωνία είναι μάλλον πιο ανοιχτόμυαλη από ό,τι παρουσιάζεται. Ισως ο παραμορφωτικός φακός κάποιων ΜΜΕ δίνει λανθασμένη εικόνα.

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος;

Νίκος Γραικός: Για τo πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για την θέλησή μου να προσφέρω με σεβασμό στη συλλογική προσπάθεια. Για την ελληνογαλλική μου πολιτιστική ένταξη και πολιτική πάλη.  Για τον προοδευτικό ευρωπαϊκό διεθνισμό που υπερασπίζομαι.

Χ.Α.: Η Ευρώπη για πολλούς, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με πλήθος ακροδεξιών φωνών (Λεπέν), εκκωφαντικές αποχωρήσεις (Brexit) και σοβαρά οικονομικά ζητήματα (Ιταλία). Τι πιστεύετε πως θα γίνει και ποιο το μέλλον της Ε.Ε.;

Ν.Γ.: Η πολιτική δεν γίνεται με σενάρια «επιστημονικής φαντασίας» αλλά με την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων. Αν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την εκλογή μιας συντηρητικής παράταξης και μάλιστα με σημαντική ακροδεξιά παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο θα έχουμε ήδη πετύχει μια μεγάλη νίκη. Ο στόχος είναι η ανατροπή των συνθηκών βάσει των οποίων λειτουργεί η Ε.Ε. κι η αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου κι όχι η διάλυσή της.

Χ.Α.: Ζείτε και εργάζεστε εδώ και πολλά χρόνια στο Παρίσι. Πόσο διαφορετικά βίωσαν την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων οι Γάλλοι σε σχέση με τους Έλληνες;

Ν.Κ.: Ισως θα έπρεπε να αναφερόμαστε σε κοινωνικές τάξεις περισσότερο παρά σε λαούς. Υπάρχουν κι αυτοί που πλούτισαν από την κρίση. Οι Γάλλοι υποφέρουν από τις ίδιες πολιτικες επιλογές λιτότητας. Η νοεφιλελεύθερη ιδεολογία έχει παντού θύματα. Στη Γαλλία ζούμε εδώ και μήνες μια πρωτόγνωρη αστυνομική βία και καταστολή. Δεν ξέρω πού θα οδηγήσει.

Χ.Α.: Τι γνώμη έχουν στην Ευρώπη για τον μέσο Έλληνα πολίτη ;

Ν.Γ.: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντήσω εγώ για τον μέσο πολίτη. Θα μετέφερα μόνο όσα άκουσα στη μεσοαστική γειτονιά όπου μένω στο Παρίσι. Ομως μπορώ να σημειώσω ότι και σε αυτό το θέμα  η αντιμετώπιση καθορίζεται από την ιδεολογία του καθενός. Σημαντικό είναι να δούμε ποια εικόνα προσπαθούν να δημιουργήσουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Δεν είναι η ίδια σε όλες τις χώρες. Σε κάποια λαϊκά έντυπα κυριάρχησαν στερεοτυπικές εικόνες για τους Έλληνες που έφταιξαν κι άξιζαν, κατά κάποιο τρόπο, την τιμωρία και την επιβολή των μνημονίων. Σε άλλα έχουμε την εικόνα του συλλογικού κινήματος συμπαράστασης στον αγώνα του ελληνικού λαού και την ελπίδα ότι το ελληνικό παράδειγμα, αριστερής διεξόδου, θα επικρατήσει.

Χ.Α.: Πότε και γιατί νιώσατε την πιο έντονη συναισθηματική σας φόρτιση από την έως τώρα πορεία σας ως καθηγητής, ηθοποιός και πολιτικός;

Ν.Γ.: H συμμετοχή μου, στη Γαλλία, σε πολυάριθμες εκδηλώσεις συμπαράστασης  στον αγώνα του ελληνικού λαού μου πρόσφεραν μεγάλες συγκινησεις. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις κατάμεστες αίθουσες με τους παρευρισκόμενους να χειροκρτούν και να λένε ρυθμικά συνθήματα. Ο γαλλικός λαός ένιωσε ότι στην Ελλάδα δίνουμε έναν αγώνα που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας. Ένιωσα μεγάλη ευθύνη και περηφάνια. Ισως η ομορφότερη εκδήλωση ήταν μια πολιτικό – καλλιτεχνική βραδιά όπου συνδυάσαμε τον πολιτικό λόγο με απαγγελία ποιημάτων γνωστών ποιητών με συνοδεία μουσικής. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξαιρετικά συγκινητική. Οι κλασικές πολιτικές συγκεντρώσεις είναι ίσως ξεπερασμένες.

Χ.Α.: Είναι γνωστό πως μία από τις βασικές θέσεις σας-σε ό,τι αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών- είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Εφόσον εκλεγείτε, ποιες δράσεις σκοπεύετε να αναλάβετε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ν.Γ.: Yπάρχουν ήδη ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωπαϊκές οδηγίες προς την σωστή κατεύθυνση. Ομως δεν έχουν γίνει δεκτές στην πράξη σε πολλά κράτη-μέλη. Θα ήθελα να προσφέρω σε αυτήν την κατεύθυνση. Την υλοποίηση των αποφάσεων μέσω νομοθετικων αποφάσεων που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Χ.Α.: Γιατί εν έτει 2019 αποτελεί ακόμα είδηση για τα ελληνικά δεδομένα ότι είστε παντρεμένος με άνδρα; Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στη Γαλλία;

Ν.Γ.: Θα έπρεπε να ρωτήσουμε αυτούς που το θεωρούν είδηση. Όταν απάντησα σε εκπομπή στην τηλεόραση ότι το θεωρώ «μη θέμα» ίσως έκανα λάθος. Θέλησα να προστατεύσω την προσωπική μου ζωή και τα συναισθήματά μου. Ομως είναι αλήθεια ότι μπορώ να προσθέσω ότι η δυνατότητα του καθένα να επιλέξει με ποιον θα πορευτεί στη ζωή του είναι θέμα ισονομίας των πολιτών. Τα επικριτικά δημοσιεύματα για τον γάμο μου, δημιούργησαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, ένα μεγάλο αριθμό άρθρων με μαρτυρίες ανθρώπων που με γνώρισαν ή δούλεψαν μαζί μου και μάλιστα από πολλούς που δήλωσαν ότι δε θα με ψηφίσουν. 

Μηνύματα από διανοούμενους, ανθρώπους με σαφή ιδεολογική τοποθέτηση ή  ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εκπλήσουν. Ελαβα όμως μηνύματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και κυρίως από ανθρώπους διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης και μόρφωσης. Η ελληνική κοινωνία είναι μάλλον πιο ανοιχτόμυαλη από ό,τι παρουσιάζεται. Ισως ο παραμορφωτικός φακός κάποιων ΜΜΕ δίνει λανθασμένη εικόνα. Βέβαια «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».

Χ.Α.: Τον Μάρτιο, ο Εμανουέλ Μακρόν και η παράταξή του, με στόχο να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι στους ομοφυλοφίλους, κατέθεσε τροπολογία για την αλλαγή των οικογενειακών στοιχείων των παιδιών από «όνομα πατρός» και «όνομα μητρός», σε «Γονέας 1» και «Γονέας 2». Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αντέδρασε με ειρωνεία και χλευασμό μέσω Twitter. Τι έχετε να σχολιάσετε; Πόσα χρόνια θεωρείτε πως θα χρειαζόταν η Ελλάδα για μια τέτοια αλλαγή;

Ν.Γ.: H ευκολία με την οποία αντιμετωπίζονται ορισμένα θέματα είναι εξοργιστική. Η απλοϊκή στερεοτυπική σκέψη φαίνεται ότι επικρατεί συχνά. Η διοικητική αυτή απόφαση δεν καταργεί ούτε τον πατέρα ούτε τη μητέρα. Απαντά στη νέα κατάσταση. Υπάρχουν πλέον διάφοροι τύποι οικογένειας και πρέπει να αντιμετωπιστούν αντικειμενικά προβλήματα. Αν ένα παιδί χτυπήσει στο σχολείο, για παράδειγμα, να μπορεί η σύντροφος της μητέρας του να το συνοδεύσει στο νοσοκομείο. Να αναλάβει επίσης την ανατροφή του σε περίπτωση ασθένειας ή θανάτου. Πίσω από διοικητικές αποφάσεις κρύβονται τις περισσότερες φορές δράματα και επίπονες καταστάσεις. Υπάρχουν επίσης ευτυχισμένες οικογενειακές ιστορίες που πρέπει να προστατευτούν.

Χ.Α.: Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε με λίγα λόγια στον Έλληνα αναγνώστη τι είναι και τι θέλουν να πετύχουν τα Κίτρινα Γιλέκα; Είναι ένα σύμβολο διαμαρτυρίας της κοινωνίας, ένα ανεξέλεγκτο εθνικιστικό ρεύμα ή κάτι άλλο;

Ν.Γ.: Το κίνημα αυτό γεννά χιλιάδες ερωτηματικά. Τα αιτήματα που προβάλλει είναι δίκαια. Οι τρόποι πάλης είναι άλλοτε ευφάνταστοι κι άλλοτε δυσνόητοι ή και κατακριτέοι. Είναι η έκφραση μιας διάχυτης αγανάκτησης, μιας έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής εξόδου. Δεν πιστεύω ότι οι εθνικιστές ή οι ακροδεξιοί είναι τα κυρίαρχα στοιχεία. Δυστυχώς όμως δε βλέπω πώς μπορεί να  εκφραστεί πολιτικά αυτό το κίνημα και πώς θα βρει μια πλατειά κοινωνική υποστήριξη. Τα κίτρινα γιλέκα παραμένουν ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Who is who

Γεννήθηκε το 1960. Οργανωμένος στην ΚΝΕ από 16 χρονών. Ιδρυτής της ΟΒ ιδιωτικών σχολείων βορείων προαστίων όπου φοιτούσε με υποτροφία.

Πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του λυκείου.1978-1984:  Σπουδές  στο Τμήμα  Γαλλικών  Σπουδών  της  Φιλοσοφικής  στην Αθήνα. Εκλεγμένος στην Τμηματική Επιτροπή με έντονη συνδικαλιστική και πολιτιστική δραστηριότητα.

1984: Μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με γαλλική υποτροφία.

Δραστήριο μέλος του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου. Εκλογή στο ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας.Υπεύθυνος της πολιτιστικής επιτροπήςγια δέκα χρόνια. Συμμετέχει ενεργά στην πάλη κατά της ακροδεξιάς που θέλησε να την διαλύσει κάνοντας 13 δίκες.

1989-1994: Διδάσκει ελληνικά στο Πανεπιστήμιο. Συνεχίζει τη συνδικαλιστική δράση.

Μέλος του Συνασπισμού, εθελοντής διερμηνέας για τις ελληνικές αντιπροσωπείες για πολλά χρόνια.  Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού. Ενεργό μέλος σε πολλές συλλογικότητες για την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό.

Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φωνή-Γραφή για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία. Συντονιστής και βασικός καθηγητής από το1994. Οργάνωσε μεγάλο αριθμό συναυλιών και πολιτιστικών  εκδηλώσεων, κυρίως  για  τη  μετάφραση και  έκδοση της  ελληνικής λογοτεχνίας  στη  Γαλλία. Πρωτοστάτησε  στην  προσπάθεια  διατήρησης των εδρών νεοελληνικών σπουδών στα γαλλικά πανεπιστήμια και ως μέλος  του  Δ.Σ. της επιστημονικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου φιλελληνικών και ελληνογαλλικών συλλόγων και για δύο θητείες μέλος του Δ.Σ.

Υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές στο Παρίσι με ενωτικό αριστερό ψηφοδέλτιο. Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας.

Παντρεμένος με τον Φιλίπ  Ρενιέ, που είναι δραστήριο μέλος σε πολλές κοινωνικές οργανώσεις. Ο Νίκος Γραικος παλεύει για την αναγνώριση της διαφορετικότητας στην  κατά  κανόνα συντηρητική παροικία.Συμμετέχει σε οργανώσεις ασθενών.

Η πολιτιστική του δράση επεκτείνεται με εκθέσεις των σχεδίων του σε εναλλακτικούς χώρους στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα. Διοργανώνει ως ηθοποιός θεατρικά αναλόγια με ελληνική λογοτεχνία σε θέατρα στο Παρίσι. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές εντάσσεται στη δράση του για την επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον αντιφασιστικό αγώνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr