Καλημέρα - Σήμερα ταξιδεύουμε στο Σίδνεϊ - Μία πόλη... όνειρο που οι κάτοικοι της ανησυχούν μονάχα για το αν ο ωκεανός θα βγάλει κύματα για να κάνουν σερφ! (φωτό)

Η ανεπίσημη πρωτεύουσα της Αυστραλίας, είναι μια πόλη όνειρο. Ένας τόπος παρθένος από την τιμωρία που πληρώνει ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος ως αντίτιμο στην ασυδοσία της υπερβολής που υπέπεσε. Εδώ, οι άνθρωποι ανησυχούν μονάχα για το αν ο ωκεανός θα βγάλει κύματα για να κάνουν σερφ.

Η ανεπίσημη πρωτεύουσα της Αυστραλίας, είναι μια πόλη όνειρο. Ένας τόπος παρθένος από την τιμωρία που πληρώνει ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος ως αντίτιμο στην ασυδοσία της υπερβολής που υπέπεσε. Εδώ, οι άνθρωποι ανησυχούν μονάχα για το αν ο ωκεανός θα βγάλει κύματα για να κάνουν σερφ.



Στη άλλη άκρη του κόσμου. Τόσο μακριά πρέπει να πάμε για να γνωρίσουμε μια άλλη φιλοσοφία ζωής. Το Σίδνεϊ είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα και δυναμική πόλη της Αυστραλίας. Έχει καταφέρει να συνδυάσει άψογα ένα αστικό τοπίο υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής δίπλα στον ωκεανό, την ίδια στιγμή που στα πόδια της έχει μερικές από τις πιο εξωτικές και γραφικές παραλίες του κόσμου. arttravel.gr



Περπατώντας στους δρόμους της, έχει κανείς την εντύπωση πως οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν προβλήματα. Κοριτσοπαρέες περπατούν στους δρόμους ανέμελες, αγόρια με κοστούμια και δερμάτινες τσάντες τρέχουν από ραντεβού σε ραντεβού, χωρίς να φαίνονται κουρασμένα, businessmen πίνουν κρασί σε wine bar και κλείνουν συμφωνίες ακούγοντας jazz.



Μια ολόκληρη πόλη απολαμβάνει τον ήλιο, πίνει κοκτέιλ, χαίρεται τον έρωτα –πάμπολλα ζευγάρια ερωτοτροπούν με την κάθε ευκαιρία- κάνει πικ νικ στις παραλίες και δαμάζει τα κύματα κάνοντας σερφ. Όταν πέφτει ο ήλιος βεράντες, ταράτσες και bar γεμίζουν από κόσμο που πίνει πολύχρωμα, εξωτικά κοκτέιλ, χορταίνουν με σούσι και χορεύουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η ζωή στο Σίδνεϊ είναι ανόθευτη από την κρίση της δύσης και αβίαστα γλυκιά. Ερχόμενος κανείς εδώ, έχει την αίσθηση πως ανακαλύπτει ένα τόπο που δεν τιμωρείται για την ασυδοσία της υπερβολής που μαστίζει τον υπόλοιπο κόσμο.



Συναντώ, το Μάικλ στο λιμάνι, κοντά στο ξενοδοχείο Park Hyatt που μόλις βγήκε από μια εντυπωσιακή ανακαίνιση. Ο ξεναγός μου, το πρώτο πράγμα που μου εξηγεί είναι ότι έξι είναι οι γειτονιές που πρέπει να γνωρίσω όσες ημέρες παραμείνω εδώ: Το CBD (Τhe Central Business District), όπου βρίσκονται η Όπερα, η Γέφυρα Χάρμπουρ, αλλά και τα καλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία της πόλης.  Το The Rocks είναι η παλιά πόλη με τα μικρά στενά και τα ατμοσφαιρικά καφέ. Το Darlinghurst είναι το Soho του Σίδνεϊ. Το Surry Hills καυχιέται πως είναι η πιο μποέμ γειτονιά γεμάτη με μικρά funky καταστήματα, μοντέρνα εστιατόρια και galleries.



Τελευταία, αλλά μη εξαιρετέα το Bondi. Δεν πρόκειται για γειτονιά, αλλά για παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο. Βρίσκεται μόλις 20 λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης και είναι πάντα γεμάτη με σέρφερς, οικογένειες που κάνουν πικ νικ στη αμμουδιά, θεατρικές ομάδες που κάνουν πρόβες και παρέες που απλώς απολαμβάνουν τον ήλιο. Από το Μάιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου μάλιστα, παρέα σε όλους αυτούς κάνουν φάλαινες που περνούν από εδώ στην αναζήτηση τροφής.



Ο ήλιος δύει και βάφει κατακόκκινο τον ωκεανό και ο Μάικλ προσπαθεί να μου περιγράψει με λίγα λόγια την ιστορία της πόλης του. Το Σίδνεϊ, η πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW), αποτέλεσε τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό στη νέα ήπειρο, το 1788 και είναι χτισμένη σε έκταση που κάποτε ανήκε στην ιθαγενή φυλή των Eora. Η ιστορία της πόλης είναι νεότατη και ξεκινάει μόλις πριν από 200 και κάτι χρόνια. Το 1788 ο κυβερνήτης Άρθουρ Φίλιπ έφτασε από την Αγγλία με τον Πρώτο Στόλο. Ο Φίλιπ ονόμασε τον τόπο Σίδνεϊ και ίδρυσε εκεί τον πρώτο οικισμό.



Από το 1851 και μετά αρχίζει να καταφθάνει πλήθος μεταναστών στην περιοχή, σε τέτοιο βαθμό που μέσα σε 20 χρόνια ο πληθυσμός του Σίδνεϊ αυξάνεται από 39.000 σε 200.000 κατοίκους. Κατά τον 20ο αιώνα το Σίδνεϊ συνεχίζει την αλματώδη ανάπτυξη και νέοι μετανάστες καταφθάνουν στην πόλη (Έλληνες, Ιταλοί, Ασιάτες κλπ) δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό εθνοτήτων, το οποίο συνεχίζεται ως σήμερα. Το ιδιαίτερο της πολυπολιτισμικότητας τούτου του τόπου είναι πως ο κάθε πολιτισμός δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του. Μένει ανοιχτός, αναπνέει από το παρόν και επηρεάζεται από το διαφορετικό. Και κάπως έτσι προκύπτει κάτι πραγματικά καινούριο, υγιές και ευημερές. Ιδιοσυγκρασίες, χαρακτήρες, ήθη και διαφορετικότητες συνυπάρχουν αρμονικά γύρω από το εντυπωσιακό λιμάνι της πόλης.

 

Σε αυτό το σημείο βρίσκονται τα τρία πιο χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης: το ίδιο το βαθύ, φυσικό λιμάνι, η γέφυρα του λιμανιού και το επιβλητικό κτίριο της όπερας. Ακριβώς εδώ εκτυλίσσεται και η πιο χαρακτηριστική εικόνα από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που κάνει το γύρο του κόσμου. Αμέτρητα πυροτεχνήματα φωτίζουν τη γέφυρα, την όπερα και το λιμάνι σε μια τελετή που κάθε χρόνο έχει διαφορετικό θέμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr