Eirinika - Εκλογές: Κατερίνα Νοτοπούλου: Η νέα γενιά, πρέπει να διεκδικούμε την ευθύνη - Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης να είναι ένας από τους πολλούς!

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 
 
Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 
 
Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας την πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη και υφυπουργό Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία διεκδικεί τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ
 
***
 
Τα κύρια σημεία
  • Τα τελευταία χρόνια και στη θέση που είχα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ως υφυπουργός Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη νομίζω πως απέκτησα σημαντική εμπειρία για το πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε και να βρούμε λύσεις για τα θέματα που αφορούν την πόλη μας.
  • Στόχος μας να γίνει η Θεσσαλονίκη πρώτη στην Ελλάδα σε ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
  • Θα βάλουμε τέλος στην εποχή που ο δήμαρχος παρίστανε τον τοπικό… άρχοντα. Ο δήμαρχος ή η δήμαρχος πρέπει να είναι ένας/ μία από εμάς, ένας/μία από τους πολλούς.
  • Οι δημοσκοπήσεις αυτό που βασικά δείχνουν είναι ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποφάσεις τους.
  • Θα συνεργαστώ με όλους όσοι πιστεύουν στο δημόσιο συμφέρον και στο κοινό καλό. Με όλους όσοι έχουν αντιληφθεί ότι η επιστροφή στο καθεστώς της 25ετίας ΔΕΝ είναι επιλογή για την πόλη μας.
  • Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί χωρίς να παράγει αρνητικά αποτελέσματα για τον τόπο μας. Σύντομα που θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και να δείξουμε τα θετικά αποτελέσματα, όπως αυτά που θα αφορούν τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν.
  • Ο Μπουτάρης προσπάθησε πολύ και για πολλά πράγματα, ότι ενδιαφέρθηκε πολύ για την πόλη και πως άνοιξε δρόμους που εμείς θα πρέπει να τους συνεχίσουμε. 
  • Το προηγούμενο εκλογικό σύστημα οδηγούσε σε ερωτήσεις όπως αυτή που μου κάνατε για το πώς χειρίστηκε τα πράγματα ο Γ. Μπουτάρης. Το νέο εκλογικό σύστημα πιστεύω πως θα οδηγήσει σε νέου τύπου ερωτήσεις που θα έχουν να κάνουν με ευρύτερες συνεργασίες και συνενοήσεις. 
 
Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος;
 
Κατερίνα Νοτοπούλου: Για να ακυρώσουμε το σχέδιο της… επιστροφής στο καθεστώς της 25ετίας, για να μην επιστρέψουμε να συμβεί αυτό το «να συνεχίσουμε την καλή δουλειά από εκεί που την άφησε ο Παπαγεωργόπουλος».
Για να προχωρήσει η πόλη στους δρόμους που άνοιξε η διοίκηση Μπουτάρη και να ανοίξουμε νέους δρόμους.
Για να δώσουμε μία νέα δυναμική στη Θεσσαλονίκη, για να γίνει η πόλη μας κόμβος ανάπτυξης και ανοιχτό σύνορο πολιτισμού.
Για να μην μετατραπεί η πόλη μας σε ένα πεδίο βολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών βγαλμένων από τη δεκαετία του ’80 και τη Μεγάλη Βρετανία της Θάτσερ.
Και γιατί όχι, για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μία νέα γυναίκα δήμαρχο.
 
Χ.Α.: Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι, μια 30χρονη να διεκδικεί τα ηνία ενός τόσο μεγάλου δήμου. Τι απαντάτε σε όσους κάνουν λόγο για απειρία αλλά και βουτιά στα βαθιά;
 
Κ.Ν.: Πιστεύω ότι καλό είναι να συνηθίζουμε μία νέα κατάσταση όπου άνθρωποι στα 30 και στα 40 τους διεκδικούν, όχι τα… ηνία, αλλά την ευθύνη να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό. Να σχεδιάζουν, μαζί με τους πολίτες, την επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη και να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο. Δεν ξέρω αν η πείρα μετριέται στα πόσα χρόνια έχει κάνει κάποιος αντιδήμαρχος του Παπαγεωργόπουλου, στο πόσες φορές έχει βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος Θεσσαλονίκης και στο πόσες φορές εγκατέλειψε την πόλη, αλλά τα τελευταία χρόνια και στη θέση που είχα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ως υφυπουργός Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη νομίζω πως απέκτησα σημαντική εμπειρία για το πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε και να βρούμε λύσεις για τα θέματα που αφορούν την πόλη μας. Σε ό,τι αφορά τις βουτιές, είμαι της σχολής ότι τα ρηχά νερά είναι αρκετά επικίνδυνα για βουτιές.  
 
Χ.Α.: Ποιο θεωρείτε πως είναι εν έτει 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Πώς διορθώνεται το πρώτο και πώς αναδεικνύεται το δεύτερο;
 
Κ.Ν.: Σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης οι πολίτες υποστηρίζουν ότι το βασικό πρόβλημα αφορά στην καθαριότητα. Θα πρέπει λοιπόν αυτό να αλλάξει που σημαίνει ενίσχυση σε προσωπικό, ανανέωση του στόλου των οχημάτων της αποκομιδής και το βασικό να μπει ένας στόχος: Να γίνει η Θεσσαλονίκη πρώτη στην Ελλάδα σε ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. 
 
 
Το πλεονέκτημα είναι οι άνθρωποι, πόλις είναι οι άνθρωποι. Και αυτό το πλεονέκτημα αναδεικνύεται με έναν μόνο τρόπο, με εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να ακούει, να συζητάει, να συναποφασίζει. Θα βάλουμε τέλος στην εποχή που ο δήμαρχος παρίστανε τον τοπικόάρχοντα. Ο δήμαρχος ή η δήμαρχος πρέπει να είναι ένας/ μία από εμάς, ένας/μία από τους πολλούς.
 
Χ.Α.: Ποια θα είναι τα 5 πρώτα πράγματα που θα κάνετε εφόσον εκλεγείτε;
 
Κ.Ν.: Θα πρέπει από την πρώτη μέρα να οργανώσουμε το πώς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μας.
 
Θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες που δεν θα μας στηρίξουν στις κάλπες ότι θα προχωρήσουμε μαζί, ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία πίσω.
 
Θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες που θα μας δώσουν τη νίκη ότι η… δουλειά δεν τελείωσε στις κάλπες αλλά ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η ενεργοποίηση τους. 
 
Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοκρατική και ψύχραιμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
 
Θα πρέπει να επιλέξουμε τους καταλληλότερους και τις καταλληλότερες για να αναλάβουν τις αντιδημαρχίες.  
 
Χ.Α.: Οι δημοσκοπήσεις σας εμφανίζουν να βρίσκεστε πίσω στη μάχη για τη δημαρχία. Πώς σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό;
 
Κ.Ν.: Οι δημοσκοπήσεις αυτό που βασικά δείχνουν είναι ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποφάσεις τους. Οπότε έχουμε μία πολύ σημαντική δουλειά να κάνουμε. Να τους βοηθήσουμε να αποφασίσουν, για τις ζωές τους, για την πόλη τους, για το αν η Θεσσαλονίκη θα προχωρήσει ή θα επιστρέψει κάπου μεταξύ του 1985 και του 2005. Και σε ό,τι αφορά συνολικά τον προοδευτικό χώρο, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών την προοδευτική επιλογή και είμαι σίγουρη πως αν την έχουν, αυτή η επιλογή θα είναι και η νικηφόρα. Μετά υποθέτω πως οι υπεύθυνοι κάποιων εταιριών δημοσκοπήσεων που με έχουν ξεγράψει θα αποδώσουν τα λάθη τους στις γνωστέςαστοχίες των γκάλοπ τα τελευταία χρόνια. 
 
 
Χ.Α.: Με ποιον συνδυασμό θα μπορούσατε να συνεργαστείτε στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών;
 
Κ.Ν.: Θα συνεργαστώ με όλους όσοι πιστεύουν στο δημόσιο συμφέρον και στο κοινό καλό. Με όλους όσοι θέλουν να υπερασπιστούν και να επεκτείνουν τον δημόσιο χώρο, να αυξηθεί το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο αυτής της πόλης. Με όλους όσοι στρατεύονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για να υπηρετήσουν τις ανάγκες των πολλών και όχι των κολλητών και των κουμπάρων. Με όλους όσοι έχουν αντιληφθεί ότι η επιστροφή στο καθεστώς της 25ετίας ΔΕΝ είναι επιλογή για την πόλη μας. 
 
Χ.Α.: Ως γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, τι πιστεύετε πως θα αλλάξει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών;
 
Κ.Ν.: Σε πρώτη φάση υπήρξε ένα κατευθυνόμενο, από τα πρώην κυβερνητικά κόμματα και φυσικά την εθνικιστική Δεξιά, όργιο παραπληροφόρησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όσο περνάει ο καιρός οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, βλέπουν, καταλαβαίνουν, ότι η Συμφωνία λειτουργεί χωρίς να παράγει αρνητικά αποτελέσματα για τον τόπο μας. Σύντομα που θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και να δείξουμε τα θετικά αποτελέσματα, όπως αυτά που θα αφορούν τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν. Για τις δημοτικές εκλογές πολλοί ποντάρουν σε κάποιου είδους δημοψήφισμα για τη Συμφωνία. Είναι αυτοί που δεν έχουν τίποτα να πουν και να προσφέρουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και θα πρέπει να ηττηθούν.
 
Χ.Α.: Τι συμβαίνει με την καθαριότητα του δήμου; Έχει ακουστεί ακόμα και το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης. Ποια η γνώμη σας;
 
Κ.Ν.: Εννοείται πως στόχος μας είναι να κρατήσουμε δημόσιες όλες τις υπηρεσίες του δήμου, φυσικά και τον τομέα της καθαριότητας. Πιστεύω σε αυτό το μοντέλο και γι’ αυτό δίνω τη μάχη για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Αν πίστευα στο μοντέλο του άουτσόρινγκ δεν θα ασχολούμουν με την πολιτική, με την αυτοδιοίκηση, αλλά με τις εργολαβίες. Όσοι λοιπόν είναι με το άουτσόρινγκ, θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί ασχολούνται με τα κοινά αλλά και να μας παρουσιάσουν κάποιο καλό μοντέλο. Αν βρουν ένα, εγώ θα τους απαντήσω με δέκα κακά μοντέλα εργολαβιών.
 
 
Χ.Α.: Τι πιστεύετε για την 4ετία Μπουτάρη; Τι χειρίστηκε σωστά και τι όχι;
 
Κ.Ν.: Για αυτά που μπόρεσε να κάνει, ήταν πετυχημένος. Αλλά πολλοί, δεν νομίζω να είμαι η μόνη, περίμεναν πολλά περισσότερα. Και εδώ μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για το πόσο εύκολο ή μάλλον καλύτερα πολύ δύσκολο είναι να αλλάξεις τα πράγματα. Το προηγούμενο εκλογικό σύστημα οδηγούσε σε ερωτήσεις όπως αυτή που μου κάνατε για το πώς χειρίστηκε τα πράγματα ο Γ. Μπουτάρης. Το νέο εκλογικό σύστημα πιστεύω πως θα οδηγήσει σε νέου τύπου ερωτήσεις που θα έχουν να κάνουν με ευρύτερες συνεργασίες και συνενοήσεις. Το προηγούμενο σύστημα τα έδινε όλα στον-ή στην- δήμαρχο, οπότε αυτός – ή αυτή – έμπαινε στο τέλος στη ζυγαριά για το αν πέτυχε ή απέτυχε. Το νέο σύστημα πιστεύω ότι θα βάλει στη ζυγαριά όχι την δήμαρχο ή τον δήμαρχο αλλά στόχους, προκλήσεις, προοπτικές.  
 
Πάντως από τη στενή συνεργασία που είχα με τον Γιάννη Μπουτάρη τόσο στο διάστημα που ήμουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όσο και από τη θέση της υφυπουργού Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη μπορώ να σας πω ότι προσπάθησε πολύ και για πολλά πράγματα, ότι ενδιαφέρθηκε πολύ για την πόλη και πως άνοιξε δρόμους που εμείς θα πρέπει να τους συνεχίσουμε. Φυσικά και να ανοίξουμε και άλλους.
 
Χ.Α.: Πώς μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας δημοφιλής «προορισμός weekend» για τους τουρίστες;
 
Κ.Ν.: Ήδη βρισκόμαστε μέσα στον χάρτη! Νομίζω πως σε ό,τι αφορά τον κεντρικό δήμο της πόλης αυτό που μπορεί να προσφέρει είναι η αισθητική αναβάθμιση όχι μόνο του κέντρου αλλά και των γειτονιών της Θεσσαλονίκης. Με πολιτιστικές και αρχαιολογικές διαδρομές. Με νέες δομές πολιτισμού και σε συνεργασία με τα μουσεία που ήδη υπάρχουν και κάνουν εξαιρετική δουλειά. Με νέους χώρους πρασίνου, με νέους δημόσιους χώρους, όπως η νέα Πλατεία Ελευθερίας. Και φυσικά τονίζοντας τη μνήμη της πόλης. Τη Θεσσαλονίκη των πολλών πολιτισμών, των μεγάλων κινημάτων, των σπουδαίων καλλιτεχνών, την πόλη των... φαντασμάτων. Και όλα αυτά φυσικά όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και για τους Θεσσαλονικείς, για κάθε μέρα.   
 
Χ.Α.: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα;
 
Κ.Ν.: Δύσκολη ερώτηση! Μπορώ πιο εύκολα να σας πω πως φαντάζομαι την πόλη σε μερικά χρόνια! Ζω με τόση ορμή το παρόν που δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου κάπως συγκεκριμένα. Θα ήθελα να κάνω οικογένεια... Οι νέοι έχουμε πολλές επιθυμίες αλλά προσωπικά δεν μπορώ να πω θα είμαι έτσι ή αλλιώς. Ξέρω καλά πια ότι δεν μπορείς να υπογράφεις προσωπικά συμβόλαια με το μέλλον. Μπορείς απλά να προσπαθείς γι΄αυτό, ζώντας το τώρα. Μαζί με τους ανθρώπους μου και ό,τι βγει...
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr