Eirinika - Εκλογές: Νίκος Ταχιάος: Η Θεσσαλονίκη δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο - Είμαι αποφασισμένος να πετύχω!

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον Νίκο Ταχιάο, ο οποίος διεκδικεί τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη- Ταχιάος- Υπεύθυνα» και την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

***

Τα κύρια σημεία

  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου, είναι ο χαμένος χρόνος. Έχουμε ξοδέψει δεκαετίες σε μελέτες, επικαιροποιήσεις μελετών, αντιπαραθέσεις επί μελετών, αλλά πλην ελαχίστων περιπτώσεων, δεν βρεθήκαμε όλοι οι παράγοντες της πόλης σε κοινό παρονομαστή στο θέμα της έγκαιρης και ταχύρυθμης υλοποίησης όσων σχεδιάζονται.
  • Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης: τη γεωγραφική και γεωπολιτικής σημασίας θέση της, το τρίπτυχο ΔΕΘ-Λιμάνι-Αεροδρόμιο, το συνδυασμό του παραλιακού μετώπου και του Σέιχ Σου που μας περιβάλλει. 
  • Το αίσθημα ευθύνης με διακατέχει από την ώρα που αποφάσισα να αφοσιωθώ σ` αυτή την προσπάθεια. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει ν’ αλλάξουμε αυτά που «πληγώνουν» την εικόνα της πόλης και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες πάρει η Θεσσαλονίκη την θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη και το ψηφιακό «οικοσύστημα».
  • Δεν έχουμε πολυτέλεια σ` αυτές τις εκλογές, να ψηφίσουμε με κάποια άλλα κριτήρια την πρώτη Κυριακή και να επιλέξουμε Δήμαρχο τη δεύτερη. 
  • Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Ως αυθεντικοί Μακεδόνες, νιώθουμε πληγωμένοι από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Ο Μπουτάρης δίχασε σε στιγμές που όφειλε να ενώσει. 

***

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος; 

Νίκος Ταχιάος: Όσο δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, τόσο μου ζητούν να το κάνω! (γέλια). Θα σας πω όμως γιατί πιστεύω ότι αξίζω την ψήφο των συμπολιτών μου. Έχω πάθος με την πόλη μου. Επίσης, έχω 20ετη εμπειρία στην διοίκηση του δήμου και έχω να επιδείξω χειροπιαστό έργο, ξέρω τα προβλήματα, έχω σχέδιο, προτείνω ρεαλιστικές λύσεις και δεν υπόσχομαι τίποτα για το οποίο δεν είμαι σίγουρός ότι είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί.  

Στην πραγματικότητα, ο κορυφαίος λόγος όλων, είναι η ίδια η Θεσσαλονίκη, που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο στις παγίδες των εκβιασμών και των συναλλαγών, που «στήνει» ο εκλογικός νόμος. Χρειάζεται από την 1η Κυριακή των εκλογών να τεθούν οι βάσεις μιας ισχυρής πλειοψηφίας ενόψει της συγκρότησης μιας διοίκησης ικανής να ασκήσει τα καθήκοντά της και να «τρέξει» την πόλη.

Από εκεί και πέρα, εκτιμώ πως η πλειονότητα των συμπολιτών μου γνωρίζει την αυτοδιοικητική μου πορεία, τη συμμετοχή μου σε εμβληματικά έργα που κοσμούν την πόλη όπως η Νέα Παραλία, το Δημαρχιακό Μέγαρο και η Αλάνα της Τούμπας. Επίσης, πιστεύω στην δυνατότητα μου, να δικαιώσω αυτό το αυτοδιοικητικό παρελθόν μου, με το αυτοδιοικητικό μου μέλλον. Είμαι αποφασισμένος και αφοσιωμένος να επιτύχω. Γι’ αυτό και ζητώ από τους συμπολίτες μου να μου αναθέσουν την ευθύνη. Και επιπλέον, σημαντικό στοιχείο είναι η ομάδα που συγκροτήσαμε. Είναι όλοι τους άνθρωποι με διάθεση να δουλέψουν σκληρά και να προσφέρουν στην πόλη. Είναι μια ομάδα εργασίας προσηλωμένη στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων. 

Χ.Α.: Ποιο θεωρείτε πως είναι εν έτει 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Πώς διορθώνεται το πρώτο και πώς αναδεικνύεται το δεύτερο;

Ν.Τ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου, είναι ο χαμένος χρόνος. Έχουμε ξοδέψει δεκαετίες σε μελέτες, επικαιροποιήσεις μελετών, αντιπαραθέσεις επί μελετών, αλλά πλην ελαχίστων περιπτώσεων, δεν βρεθήκαμε όλοι οι παράγοντες της πόλης σε κοινό παρονομαστή στο θέμα της έγκαιρης και ταχύρυθμης υλοποίησης όσων σχεδιάζονται. Γι' αυτό έχουμε φτάσει στο 2019 χωρίς το μετρό σε λειτουργία, γι` αυτό έχουμε καταλήξει με φτωχή και μονοδιάστατη αστική συγκοινωνία που έχει γίνει «πειραματόζωο» στο ιδεοληπτικό εργαστήριο της κυβέρνησης, γι` αυτό είμαστε μια πόλη με την μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, γι` αυτό υπάρχουν οι ανισότητες ανάμεσα στο κέντρο και στις περιφερειακές συνοικίες του δήμου.

Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης: τη γεωγραφική και γεωπολιτικής σημασίας θέση της, το τρίπτυχο ΔΕΘ-Λιμάνι-Αεροδρόμιο, το συνδυασμό του παραλιακού μετώπου και του Σέιχ Σου που μας περιβάλλει. Στον χαμένο χρόνο, η απάντηση θα είναι μια Δημοτική Διοίκηση αποφασισμένη και ικανή να συνθέσει τις δυνάμεις της πόλης, να στηρίξει σοβαρά την επιχειρηματικότητα, να αναμορφώσει τον Δημόσιο Χώρο συμβάλλοντας και στην γρήγορη υλοποίηση των μεγάλων projects που βρίσκονται σε φάση αφετηρίας.

Χ.Α.: Ποια θα είναι τα 5 πρώτα πράγματα που θα κάνετε εφόσον εκλεγείτε;

Ν.Τ.: Κατ` αρχάς θα μπει σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων ξεκινώντας από την πλατεία Αριστοτέλους. Παράλληλα θα βάλουμε μπρος το project των Λαχανόκηπων, μιας περιοχής που μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο νέας επιχειρηματικότητας για τη Θεσσαλονίκη.

Στις άμεσες προτεραιότητες, είναι η παρέμβαση σε θέματα ασφάλειας, με εμβληματικό στοιχείο την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου ανομίας που επικρατεί στους υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης και την ένταξη –σε συνεργασία με το ΑΠΘ-- της έκτασης αυτής στον κοινωνικό ιστό. Επίσης θα «τρέξουμε» την αναδιοργάνωση του τομέα της καθαριότητας με γνώμονα την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σε όλη την πόλη και η επανεξέταση του συστήματος στάθμευσης όσον αφορά τη νομιμότητα κάποιων στοιχείων της εφαρμογής του, στο πλαίσιο της σύμβασης που δεσμεύει προς τον παρόν τον Δήμο. Και βέβαια, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμβολή μας στα μεγάλα projects που προανέφερα.

Τη αναδιαμόρφωση του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ και της ευρύτερης περιοχής, την ανάδειξη και αναδιαμόρφωση του παραλιακού μετώπου στη βάση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που έχει καταρτιστεί για το σύνολο της διαδημοτικής παραλιακής ζώνης του από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι

Χ.Α.: Οι δημοσκοπήσεις σας εμφανίζουν να έχετε το πλεονέκτημα στη μάχη για τη δημαρχία. Σας γεμίζει με ευθύνη;

Ν.Τ.: Το αίσθημα ευθύνης με διακατέχει από την ώρα που αποφάσισα να αφοσιωθώ σ` αυτή την προσπάθεια. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει ν’ αλλάξουμε αυτά που «πληγώνουν» την εικόνα της πόλης και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες πάρει η Θεσσαλονίκη την θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη και το ψηφιακό «οικοσύστημα». Η σιγουριά πως θα είμαι ο επόμενος δήμαρχος και το μέγεθος αυτής της πρόκλησης, είναι στοιχεία που με συνοδεύουν από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμα αρχίσουν να «τρέχουν» οι δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν αυτή την προοπτική. Γι` αυτό άλλωστε, δεν παύω να επισημαίνω προς τους συμπολίτες μου, την ανάγκη να διασφαλίσουν από την 1η Κυριακή, με ισχυρή εντολή, τη δυνατότητα της Διοίκησης που θα σχηματίσουμε να κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύ ρυθμό την επόμενη μέρα. Δεν έχουμε πολυτέλεια σ` αυτές τις εκλογές, να ψηφίσουμε με κάποια άλλα κριτήρια την πρώτη Κυριακή και να επιλέξουμε Δήμαρχο τη δεύτερη. Και είναι άλλο να διαμορφωθεί ένα σκηνικό αναγκαίας συνεργασίας, και άλλο να πρέπει να εμπλακεί η πόλη σε μια περιπέτεια, χάνοντας διαρκώς χρόνο, σε μικροπολιτικά αλισβερίσια με τρεις ή τέσσερις παρατάξεις.

Χ.Α.: Με ποιον συνδυασμό θα μπορούσατε να συνεργαστείτε στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών;

Ν.Τ.: Με γνώμονα  όλα όσα προαναφέραμε, έχω επαναλάβει πως παρά τις ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές, θα μπορούσα να φανταστώ μια έντιμη συνεργασία με πρόσωπα και παρατάξεις που θα έχουν ως αφετηρία την πόλη και όχι τη δικαίωση κάποιου στοιχήματος προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, ή κάποιων ιδεοληπτικών εμμονών. Εξαιρώ βέβαια την συνεργασία με ακραίους και λαϊκιστές, οι οποίοι άλλωστε δεν μπαίνουν και στη λογική της συζήτησης. 

Χ.Α.: Ως βέρος Σαλονικιός και Μακεδόνας, τι πιστεύετε πως θα αλλάξει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών; 

Ν.Τ.: Είναι γεγονός, πως όλοι εμείς που έχουμε συναίσθηση και υπερηφάνεια της καταγωγή μας, νιώθουμε, ως αυθεντικοί Μακεδόνες, πληγωμένοι από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύω ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια διπλή πρόκληση. Αφενός να εντείνουμε την ανάδειξη των στοιχείων που συνηγορούν υπέρ της αυθεντικής ελληνικής ταυτότητας της Μακεδονίας, τόσο στο πολιτισμικό, όσο και στο οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο, για την προάσπιση της Μακεδονίας ως brand που συνοδεύει τα προϊόντα μας με ονομασία προέλευσης. Ταυτόχρονα όμως, οφείλουμε ως κοινωνία να προστατέψουμε τη συνοχή μας, από φαινόμενα ακραίων διαχωρισμών σε «προδότες» και «πατριώτες». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών. 

Χ.Α.: Τι συμβαίνει με την καθαριότητα του δήμου; «Παίζει» όντως το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης;

Ν.Τ.: Ποτέ δεν μίλησα περί πλήρους ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Καθαριότητας.  Ασφαλώς είμαι υπέρ του καταμερισμού μέρους του έργου της καθαριότητας και σε ιδιώτες, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η δημοτική υπηρεσία στο έργο που θα διατηρήσει. Και χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή για την υπόστασή της ή το προσωπικό της. Στόχος μου είναι το αποτέλεσμα. Η πόλη να είναι καθαρή. Όχι μόνο στο κέντρο, αλλά σε όλη την έκτασή του. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που οφείλει να επιτύχει ένας δήμαρχος.

Χ.Α.: Τι πιστεύετε για την τετραετία Μπουτάρη; Τι χειρίστηκε σωστά και τι όχι;

Ν.Τ.: Έχει μια θετική συμβολή στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της πόλης. Όμως απέτυχε στα θέματα της καθημερινότητας.  Απέτυχε στη διαχείριση κρίσεων. Και δίχασε σε στιγμές που όφειλε να ενώσει

Χ.Α.: Πώς μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας δημοφιλής «προορισμός weekend» για τους τουρίστες;

Ν.Τ.: Είναι ήδη δημοφιλής η πόλη μας, αλλά ασφαλώς μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο.  Παρέχοντας αυτά που θα κάνουν τον ίδιο τον τουρίστα να διαφημίσει την πόλη στον τόπο προέλευσής του. Καθαριότητα, σοβαρό πλέγμα αστικών συγκοινωνιών, ποιοτικό δημόσιο χώρο, σωστή οργάνωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων. Και βέβαια, συνεργασία όλων των φορέων για τις ποιοτικές υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση, τη διαμονή, τις γαστριμαργικές επιλογές, τη διασκέδαση και την περαιτέρω προβολή όλων αυτών σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού.

Χ.Α.: Τι γίνεται με το γήπεδο της Τούμπας; Τι έχετε να πείτε στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ; 

Ν.Τ.: Το γήπεδο της Τούμπας θα γίνει, πρέπει να γίνει, και με σωστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, θα εξελιχθεί σε στολίδι και πόλο ανάπτυξης στην ανατολική πλευρά του Δήμου. Αυτή είναι εξαρχής η θέση μου και αυτό το γνωρίζουν καλά οι σοβαροί φίλαθλοι. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν κατά καιρούς, είναι μεθοδευμένη σπέκουλα, με συγκεκριμένη σκοπιμότητα, που δεν πιστεύω ότι «αγγίζει» τους Θεσσαλονικείς...

Who is who

Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1962.

Είναι αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια παρέχει υπηρεσίες στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, δραστηριοποιούμενος σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ από το 1987 μέχρι το 1990 διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.

Από τον Μάρτιο του 2018 είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Επί πέντε συνεχείς τετραετίες, από το 1987 έως και το 2006 οπότε και επέλεξε να αποχωρήσει, εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Στο διάστημα αυτό υπήρξε αντιπρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος (1991-1994), αντιδήμαρχος πολιτισμού (1995-1996) και αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού (2002-2005).

Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο 2009 υπήρξε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ του 2004 και του 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έχοντας επίσης συμμετάσχει για πολλά χρόνια: σε Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού, Περιβάλλοντος, σε Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, στο Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών έχει αποκτήσει παράλληλα και ευρεία εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημοσίων συμβάσεων, χωρικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, ιδιοκτησίας και αξιών γης.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr