...Και το πρώτο χελωνάκι της σεζόν είναι ήδη 20 ημερών
Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών της Caretta caretta με την παραλία των Σεκανίων να προπορεύεται! Το βράδυ της 17ης Ιουλίου 2012 ένα χελωνάκι ξεμύτισε από την πρώτη φωλιά μετά από 56 ημέρες επώασης και ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής του, ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη του στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας.
Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών της Caretta caretta με την παραλία των Σεκανίων να προπορεύεται! Το βράδυ της 17ης Ιουλίου 2012 ένα χελωνάκι ξεμύτισε από την πρώτη φωλιά μετά από 56 ημέρες επώασης και ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής του, ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη του στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας. Ήταν η φωλιά που είχε καταγραφεί στις 23 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας! Την επόμενη μέρα ακολούθησε και άλλη μια φωλιά στην ίδια παραλία. Παράλληλα υπήρχαν και ίχνη θηλυκών χελωνών που συνεχίζουν να ωοτοκούν ακόμα. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.
Κάθε χρόνο εκατοντάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, μόνο ένα στα χίλια όμως περίπου από αυτά υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Στο στάδιο της εκκόλαψης είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλίων ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται, δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος.
Κάθε χρόνο πάνω από 50 τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες καταφθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης από όλη την Ελλάδα, οι οποίες περιθάλπονται και έπειτα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η Λουίζα, μια 24-κιλών θηλυκή χελώνα Caretta caretta, έφτασε από το Ρέθυμνο Κρήτης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών, που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής. Είχε δαγκωματιές στο λαιμό της και πνεύμονες γεμάτους νερό. Έλειπε επίσης το πίσω δεξιό πτερύγιο της, αλλά αυτό είχε ένα παλιό, πλήρως επουλωμένο τραύμα. Η θαλάσσια χελώνα αυτή διασώθηκε από έναν ψαρά, ο οποίος την έφερε κοντά στην ακτή.
Η Λουίζα «υιοθετήθηκε» συμβολικά από το ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach, το οποίο χορήγησε τη δίμηνη περίθαλψή της, καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες της για φάρμακα, τροφή και κτηνιατρική περίθαλψη, συμβάλλοντας έτσι στη γρήγορη ανάρρωσή της. Η χελώνα τελικά μπόρεσε να ανακάμψει και έτσι απελευθερώθηκε στις 9 Αυγούστου στον τόπο που βρέθηκε.
Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινοσαύρους και κατοικούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη. Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξή της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς, αλλά και να κολυμπάει χωρίς προβλήματα μέσα στη θάλασσα.
Ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά, που φιλοξενεί περίπου το 26% των καταγεγραμμένων φωλιών ανά την Μεσόγειο. Το 1999 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και προστατεύεται. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου συνεργάζεται με Τοπικούς Φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF – Ελλάς και Mom.
Πληροφορίες από archelon.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr