Τσίπρας: "Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα'' - Οι προγραμματικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής
Ο Τσίπρας ετοιμάζει την επόμενη μέρα...
Προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες "για να τα αλλάξουμε όλα", όπως είπε χαρακτηριστικά, απεύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Οι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
"Δεν καλούμε μόνο τους αριστερούς και τους προοδευτικούς, καλούμε όλους τους πολίτες που θέλουν να συγκρουστούν για να τα αλλάξουμε όλα", ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, πρέπει να την φτιάξουμε από την αρχή, τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον, τώρα αποφασίζουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να μην γυρίσουμε στα χρόνια των μνημονίων".
Στο βήμα δίπλα στον πρωθυπουργό βρίσκονταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Χαρίτσης, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και ο Νάσος Ηλιόπουλος που έδωσε τη μάχη της Αθήνας. ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του που δεν ήταν μόνος στο πάνελ και πλαισιωνόταν από τα στελέχη του που προηγήθηκαν παρουσιάζοντας μάλιστα τμήματα του κυβερνητικού προγράμματος.
Στόχος η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους 12 βασικούς στόχους-δεσμεύσεις του:
- 500.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας
- ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία
- Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και το 2021
- Μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία
- Όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
- Πράσινη ανάπτυξη
- 32% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση μέχρι το 2030
- Διπλασιασμός 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2015
- Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%
- Μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%
- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
- Πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο
- Πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια
Εκσυγχρονισμός του κράτους
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ολοκληρωθεί στην επόμενη βουλή "για να ολοκληρώσουμε με συναίνεση και ειλικρινή διάλογο την τομή για τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους. Για να προχωρήσουμε στο μεγάλο εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου...Αλλά και για να προχωρήσουμε με τόλμη και σε νέες τολμηρές θεσμικές τομές, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Γιατί για εμάς όλοι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη καταγωγή, τη θρησκεία ή το σεξουαλικό του προσανατολισμό.
Λαϊκή εντολή για να τα αλλάξουμε όλα
Συμπυκνώνοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι "Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Μετά την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται μία νέα αρχή. Ένα άλμα προς το μέλλον. Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία". Κάλεσε τον ελληνικό λαό "να μας εμπιστευθεί γιατί ξέρει ότι μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εμείς που τη διατηρήσαμε ζωντανή. Εμείς τώρα θα την αλλάξουμε. Σας καλώ λοιπόν να πάμε μαζί με σχέδιο αλλά και με όραμα όχι να τα διατηρήσουμε όλα. Αλλά να τα αλλάξουμε όλα".
Μία Ελλάδα για όλους και όχι για λίγους και εκλεκτούς
Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την Ελλάδα του αύριο υπογράμμισε ότι "είναι σχέδιο για μια Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες". Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε εκείνους που συνέβαλαν περισσότερο στην έξοδο από τα μνημόνια λέγοντας ότι "κατανοούμε την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος".
Το ερώτημα των εκλογών
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στα κρίσιμα ερωτήματα των προσεχών εκλογών : "Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν αυτό το ιστορικό βήμα θα ολοκληρωθεί, αν η Ελλάδα θα συνεχίσει, τώρα που ανοίγουν τα φτερά της, τη πορεία προς τα εμπρός". Η απάντηση θα δοθεί και πάλι από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, και προχώρησε σε επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους: "Ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά. Ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές. Αν όλοι αυτοί που έμαθαν να πολιτεύονται με δανεικά. Όλοι αυτοί που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος. Όλοι αυτοί που μας χρεοκόπησαν, θα επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν".
Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα
Κάνοντας απολογισμό της τετραετίας και συγκρίνοντας με την προηγούμενη κατάσταση είπε: "Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά. Με ρυθμισμένο το χρέος της. Με 34 δισ. απόθεμα στα δημόσια ταμεία". Συνεχίζοντα την επίθεση είπε "Μας λένε οι υπαίτιοι της καταστροφής, ότι το κοντέρ μηδένισε. Ότι πλήρωσαν για τα λάθη τους το 2015. Όμως κάνουν μεγάλο λάθος. Το κοντέρ δε μηδενίζει. Η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει. Γιατί παραμένουν αμετανόητοι. Γιατί παραμένουν ίδιοι. Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια. Αυτοί που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού. Και τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία. Το ίδιο πρόγραμμα που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό. Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό.
Εμείς προκαλούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μιλήσουμε σε αυτή τη προεκλογική περίοδο όχι με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα και θέσεις.
Ηγετικός ρόλος της Ελλάδας
Αναφέρθηκε όμως και στη εξωτερική πολιτική και στο νέο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και εξήγησε: "Με συμφωνίες και πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως η προώθηση του αγωγού EastMed, όπως η αναβάθμιση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών και ενέργειας, όπως η τετραμερής των Βαλκανίων, όπως η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, όπως η καθιέρωση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής σχέσης με την Κίνα".
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την ασφάλεια "που νιώθουμε ξανά στα βόρεια σύνορα μας, όπου μετράμε ένα νέο, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι Τούρκικα μαχητικά. Όπου τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίθενται για πρώτη φορά ως κριτήριο για την είσοδό της στην Ε.Ε. Ασφάλεια που νιώθουμε από τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της. Ασφάλεια που νιώθουμε και προς την Ανατολή, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια
Κλείνοντας είπε ότι "εμείς που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη. Χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία. Για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr