Γιούνκερ: Τεχνικά δυνατή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτηρίζοντας τεχνικώς εφικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας μας από την κοινή νομισματική περιοχή.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ είναι τεχνικά δυνατή αλλά ο πολιτικός κίνδυνος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ανυπολόγιστος», αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Tiroler Tageszeitung» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup «αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα οικονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών, τότε μπορεί να πρέπει να ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο ενδεχόμενο», αλλά, ό ίδιος, πιστεύει ότι η χώρα μας «θα παραμείνει εντός ευρώ, διότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

«Η έξοδος από το Ευρώ δεν αποτελεί μέρος των πιθανών εξελίξεων με τις οποίες ασχολούμαι», κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα «μόνο αν δεν σεβαστεί καμία συμφωνία και καταστρατηγήσει όλους τους κανόνες».

Η τύχη της ευρωζώνης και της Ελλάδας εντός αυτής απασχολεί και σήμερα τον γερμανικό Τύπο.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κάνει λόγο για πρωτοβουλίες θωράκισης της ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα, συζητείται η περαιτέρω χρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας για την Ιρλανδία και την Ισπανία, η ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών για τις τράπεζες και ο αυστηρός έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών στα κράτη-μέλη απευθείας από τα κοινοτικά όργανα. Το νέο πλαίσιο μέτρων θα μπορούσε να προβλέπει και μία μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα εκτός ευρωζώνης, εκτιμά η εφημερίδα.

Φίσερ: η Μέρκελ οδηγεί σε απομόνωση το Βερολίνο 
Στο μεταξύ ο Γιόσκα Φίσερ, ηγετική φυσιογνωμία του κόμματος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατηγορεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την ενίσχυση αντιευρωπαϊκών αισθημάτων στην ευρωζώνη. Υποστηρίζει μάλιστα ότι με την πολιτική της κινδυνεύει να οδηγήσει το Βερολίνο σε απομόνωση.

Ρέσλερ: Μου το έλεγε η γιαγιά μου...
Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στρέφει τα πυρά του εναντίον της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι θέλει να φορτώσει στον Γερμανό φορολογούμενο τα χρέη της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. «Θέλουν μία ένωση χρεών, εμείς θέλουμε μία ένωση σταθερότητας. Μου το έλεγε και η γιαγιά μου: οι σοσιαλδημοκράτες απλά δεν ξέρουν να διαχειρίζονται χρήματα…» λέει ο Φίλιπ Ρέσλερ.

Πηγή: ethnos.gr


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ