Ο "τραπεζάρχης" Μάριο Ντράγκι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα
Η θητεία του Μάριο Ντράγκι ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να μεταπηδήσει σε ένα άλλο πολύ σημαντικό πόστο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό του Προέδρου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), θέση που τώρα κατέχει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η Ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τον Ντράγκι για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για τα κορυφαία πόστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ δεν φαίνεται να έχει τη δυναμική, που θα ήθελε το Βερολίνο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Από την Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος Κορυφής του G20, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Bloomberg, θα ήταν κάπως «ειρωνικό» να προτείνει ο Κόντε τον Μάριο Ντράγκι καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού έχει συχνά επιτεθεί στις πολιτικές της ΕΚΤ και ορισμένα από τα μέλη της έχουν ανοιχτά φλερτάρει με την ιδέα της αποχώρησης του ευρώ από την Ιταλία.
Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα φαίνεται πάντως να έχει ξεχάσει τις επιθέσεις του στον Σούπερ Μάριο. «Θα ήμουν υπερήφανος να δω έναν Ιταλό στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Σε περίπτωση που προχωρούσαν τα σχέδια της Ρώμης -αν όντως υφίστανται τέτοια-τότε η Ιταλία «δεν αποκλείεται να βγει κερδισμένη από το μπρα-ντε-φερ για τη μοιρασιά των κορυφαίων πόστων της ΕΕ, απ’ όπου αναμενόταν να φύγει με άδεια χέρια», σχολιάζει το Bloomberg.
Αν το όνομα του Ντράγκι μπει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα μπορούσε να πάρει απροσδόκητη τροπή το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες», που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα κορυφαία πόστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο βετεράνος κεντρικός τραπεζίτης πιστώνεται εν πολλοίς τη θωράκιση της Ευρωζώνης κατά την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, με το περιβόητο «ό,τι χρειαστεί» του 2012, που συνοδεύθηκε τα επόμενα χρόνια από άκρως δυναμικές αποφάσεις- κόντρα στις αντιδράσεις των Γερμανών. Εκτιμάται ότι αρκετές χώρες θα στήριζαν την υποψηφιότητά του.
Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr