Δεύτερο παγκόσμιο βραβείο στη μαθητική «επιχείρηση» Mnemon

Εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με την εφαρμογή STAY ON που διευκολύνει την καθημερινότητα ασθενών με άνοια 

To δεύτερο βραβείο κατέκτησε η κοινωνική μαθητική «επιχείρηση» Mnemon από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον 5ο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Διαγωνισμό Μαθητικής Κοινωνικής Καινοτομίας - Social Innovation Relay (SIR)  που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2019.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από το Junior Achievement Europe και το JA Worldwide σε αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο ΝΝ. Στην Ελλάδα συνδιοργανώνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece και την ΝΝ Hellas.
 
H κατάκτηση του δεύτερου βραβείου αποτελεί την πρώτη διάκριση ελληνικής συμμετοχής στο διαγωνισμό στα 5 χρόνια που πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο και ο ενθουσιασμός όλων είναι μεγάλος. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάσθηκε από τη μη κερδοσκοπική μαθητική «εταιρεία» Mnemon που δημιούργησε την εφαρμογή STAY ON για να υποστηρίξει τους πάσχοντες με άνοια και τις οικογένειές τους, προσφέροντας υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Η STAY ON αποτελεί ένα μνημονικό βοήθημα, έναν «ηλεκτρονικό φίλο» που υπενθυμίζει τη λήψη φαρμάκων, τα ψώνια, διαθέτει GPS για τον εντοπισμό των χρηστών και πραγματοποιεί κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Η ομάδα Mnemon αποτελείται από τη μαθήτρια Μαρία Φώτη και τους μαθητές, Άγγελο Φώτκατζικ, Βαγγέλη Μοναχό και Στέλιο Μυλιόρδο.
 
Στο πλευρό των παιδιών στην εξαιρετική αυτή προσπάθεια ήταν η καθηγήτρια του σχολείου Άννα Ματσιώρη, η υπεύθυνη του Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας (SIR) του ΣΕΝ/JA Greece, Σοφία Μανσόλα και η εθελόντρια της ΝΝ Ηellas, Kυριακή Κωνσταντέλου. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ομάδα αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου που κατάφεραν να αριστεύσουν και στη μαθητική κοινωνική επιχειρηματικότητα και στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
 
«Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα Μnemon της Γ΄ Λυκείου, που παρά την ομολογουμένως δύσκολη χρονιά της προετοιμασίας των Πανελληνίων που διέσχισαν, αναδείχθηκαν στον Παγκόσμιο Διαδικτυακό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας και απέδειξαν τις δυνατότητές τους, καταδεικνύοντας ότι το μέλλον τους ανήκει.

Είναι σημαντική η διάκριση αυτή, γιατί έρχεται να επισφραγίσει την όλη προσπάθεια που καταβλήθηκε μέσα στο έτος στο συντονισμό και την υλοποίηση του SIR», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣEN/JA Greece και Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Junior Achievement Eυρώπης, Αργύρης Τζικόπουλος. 
 
H Μnemon θα ταξιδέψει στη Βιέννη για να παραλάβει το βραβείο στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου 2019.  Το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα «Mon(k)ey$» από την Τσεχία, ενώ στον Τελικό συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ομάδες από την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη.   
 
Ο μαθητής της Γ’ Λυκείου, Άγγελος Φώκατζικ, «στέλεχος» της Μnemon, δήλωσε πολύ χαρούμενος για την επιτυχία αυτή την οποία πανηγύρισε χθες με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του: «Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι για την κατάκτηση του 2ου βραβείου και υπερήφανοι που η επιχειρηματική μας ιδέα μετεξελίχτηκε σε μια εφαρμογή ικανή να βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας. Μέσα από μια εξαιρετική διαδικασία, ήρθαμε σε επαφή με τον κόσμο τον επιχειρήσεων, αποκτήσαμε νέες δεξιότητες και συνειδητοποιήσαμε πώς μπορεί κάποιος να συνδυάσει το επάγγελμα που αγαπά με την ουσιαστική κοινωνική προσφορά. Φυσικά, είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια και τη στήριξη των καθηγητών μας, καθώς και όλων όσων ήταν στο πλευρό μας».


 
«Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρίχνει λίγο «σπόρο» για να καλλιεργηθούν αυριανοί πολίτες ευαισθητοποιημένοι σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας», δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος SIR του ΣΕΝ/JA Greece, Σοφία Μανσόλα και τόνισε: «Η διάκριση των στελεχών της Mnemon αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύπλευρης προσπάθειας των μαθητών, υπεύθυνων καθηγητών και της εθελόντριας από την ΝΝ Hellas, Κυριακής Κωνσταντέλου και τους αξίζουν πολλά  συγχαρητήρια. Το βραβείο αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο και παρότρυνση για την επιδίωξη ακόμα υψηλότερων στόχων από τα παιδιά που δημιούργησαν την Mnemon».
 
Η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος SIR στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Άννα Ματσιώρη, επεσήμανε στις δηλώσεις της την τεράστια αξία για τα παιδιά της μαθητικής επιχειρηματικότητας και όλων των δράσεων που αναδεικνύουν τις ικανότητες των παιδιών. «Αν θέλουμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας, πρέπει να επενδύσουμε στην Παιδεία.

Όσα ως κοινωνία οραματιζόμαστε και επιδιώκουμε περνούν μέσα από αυτήν. Εμείς οι εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους θεσμούς, τους φορείς και τα πρόσωπα που στήριξαν την προσπάθειά μας και συνέβαλαν στο να απελευθερώσουν οι μαθητές μας τη δημιουργικότητά τους  και να εφοδιαστούν  με γνώσεις και δεξιότητες ώστε να  διαχειριστούν προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, σεβόμενοι τον συνάνθρωπο, αξιοποιώντας όσα έχει να δώσει και βοηθώντας τον όταν το έχει ανάγκη. Τέλος, είμαστε υπερήφανοι για τους μαθητές μας και θέλουμε να τους συγχαρούμε για μια ακόμα φορά που απέδειξαν πως η Γ΄ τάξη του Λυκείου δεν είναι απλώς και μόνο μια χρονιά προετοιμασίας για Πανελλαδικές Εξετάσεις.»


 
 Το SIR δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας και του κόσμου
 
Το πρόγραμμα «Παγκόσμιος Διαδικτυακός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας - Social Innovation Relay (SIR), απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου & Λυκείου). Πρόκειται για ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον.

Πραγματοποιείται διαδικτυακά για να δίνονται ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για γνώση, on -line mentoring και συμμετοχή τους διαγωνισμούς σε όλα τα παιδιά του κόσμου, σε όποια απομακρυσμένη περιοχή κι εάν ζουν. Στην Ελλάδα, εθελοντές της ΝΝ Ηellas φέτος επισκέφτηκαν σχολεία σε όλη την επικράτεια (Κάλυμνο, Μακρύγιαλο Πιερίας, Θεσσαλονίκη) για να συζητήσουν με τους μαθητές για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, να μαθαίνουν για την κοινωνική καινοτομία μέσα από την παρουσίαση μια επιτυχημένης ενέργειας κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικής δράσης (case studies) και να αναλύσουν τον αντίκτυπο της κοινωνικής καινοτομίας. Μέσα από τη διαδικασία αυτή προέκυψαν πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες κοινωνικής επιχειρηματικότητας, οι οποίες είχαν την ευκαιρία με τη βοήθεια εθελοντών-μεντόρων της ΝΝ να επεκτείνουν την ιδέα τους και να καταθέσουν διαδικτυακά ένα business canvas.
 
Ο Πανελλαδικός Τελικός του SIR πραγματοποιήθηκε μέσω gotomeeting στις 20 Μαΐου 2019 στα κεντρικά γραφεία της ΝΝ Hellas. Από τις 10 ομάδες που διαγωνίσθηκαν, το  πρώτο βραβείο κέρδισε η Mnemon, το δεύτερο η «ΑΝΑ-ΚΑΛΥ» από το 1o ΓΕΛ Καλύμνου (σχολείο που είχε 4 ομάδες στον Τελικό!) και το τρίτο η «Homecooked» από το Β' Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού. Οι νικήτριες ομάδες κέρδισαν δωροεπιταγές 600 ευρώ (1η ομάδα), 500 ευρώ (2η ομάδα) και 450 ευρώ (3η ομάδα).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr