Βουτιά ρεκόρ ομολόγων μετά την ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ - Όλη η ανάλυση

Η επιλογή Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ έριξε σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τις αποδόσεις των ομολόγων

Τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά χθες, μετά από σχόλια των ιθυνόντων της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για υιοθέτηση πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να αυξηθεί ο πληθωρισμός και να τονωθεί η ανάπτυξη,γράφει το πρακτορείο Reuters.

Το γαλλικό δεκαετές εισήλθε για τα καλά στην περιοχή των αρνητικών επιτοκίων, ενώ τα ιταλικά ομόλογα μακράς διάρκειας υποχώρησαν κάτω του 2%, για πρώτη φορά από το Μάιο του 2018.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει απαράδεκτα χαμηλός και εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΕΚΤ θα εφαρμόσει χαλαρή νομισματική πολιτική, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

Οι αναλυτές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλια του Κνοτ, ο οποίος είπε πως μολονότι η ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε υφεσιακό περιβάλλον, οι προσδοκίες για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο ήταν λιγότερο ευνοϊκές από το πρώτο, και τόνισε πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση σε περίπτωση δυσμενών σεναρίων.

Τα ολλανδικά, βελγικά, αυστριακά και πορτογαλικά ομόλογα υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Δείτε επίσης: Η Ευρώπη γένους θηλυκού: Λαγκάρντ για την ΕΚΤ - Φον ντερ Λάιεν - για τη θέση της διαδόχου του Γιούνκερ

 

«Με δεδομένο ότι ο Κνοτ είναι υπέρ της σφικτής νομισματικής πολιτικής, τα σχόλια είναι ενδεικτικά του γεγονότος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη πολιτικής κινήτρων και η αγορά ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό το γεγονός.

Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί μέσα στον Ιούλιο», δήλωσε ο Ρενέ Αλμπρεχτ, αναλυτής επιτοκίων στην DZ Bank.

Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μείωση τον Σεπτέμβριο του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης.

Στην Ιταλία οι αποδόσεις των ομολόγων εξακολούθησαν να υποχωρούν, μετά και την συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα να επαναλάβουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις όπως τονίζει η ανάλυση του ΑΠΕ

Το ελληνικό δεκαετές κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στο 2,3%, με αναλυτές να αναφέρουν ότι η Ελλάδα και η Ιταλία - οι δύο χώρες με την χαμηλότερη αξιολόγηση στην ευρωζώνη - επωφελούνται από την μαζική είσοδο κεφαλαίων στις αγορές εξαιτίας των υπερβολικά χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων με υψηλή αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr