Τζέιμς Νάισμιθ: ο «πατέρας» του μπάσκετ γεννήθηκε πριν από 152 χρόνια-Διαβάστε την ιστορία του (φωτό & βίντεο)

Ο εμπνευστής της καλαθόσφαιρας Τζέιμς Νάισμιθ, γεννήθηκε σαν σήμερα (6 Νοεμβρίου) το 1861. Και 30 χρόνια μετά, έγινε ο "πατέρας" του μπάσκετ.

Ο εμπνευστής της καλαθόσφαιρας Τζέιμς Νάισμιθ, γεννήθηκε σαν σήμερα (6 Νοεμβρίου) το 1861. Και 30 χρόνια μετά, έγινε ο "πατέρας" του μπάσκετ. Ήταν Δεκέμβριος του 1891. Σπρίνγκφιλντ Μασαχουσέτης. Αυτή είναι η ιστορία του, όπως την γράφει το parousiazw.gr:



Για άλλη μία χρονιά, οι σκληρές καιρικές συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοούν τις εξωτερικές δραστηριότητες.

Στην περιοχή η μέγιστη θερμοκρασία την περίοδο του χειμώνα δεν ξεπερνά τους 3 βαθμούς κελσίου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο υδράργυρος πέφτει και κάτω από τους -10 βαθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες οι κάτοικοι της όμορφης πόλης στις όχθες του ποταμού Κοννέκτικατ περιορίζουν στο ελάχιστο τις δραστηριότητες τους.

Οι σπουδαστές στο Κολέγιο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων, βρίσκουν διέξοδο σε αθλητικές δραστηριότητες στο κλειστό γυμναστήριο. Οι επιλογές τους δεν είναι πολλές, με το ποδόσφαιρο να είναι πρώτο στην προτίμηση τους. Δυστυχώς ο κλειστός χώρος δεν ευνοεί την διεξαγωγή ενός κανονικού αγώνα και έτσι δεν λείπουν οι λογομαχίες, οι προστριβές και οι συχνοί τραυματισμοί.



Στις 7 Δεκεμβρίου 1891 ο διευθυντής του κολεγίου Λούθερ Γκούλικ καλεί στο γραφείο του τον νεοπροσληφθέντα γυμναστή Τζέιμς Νάισμιθ και του ζητά να καταθέσει –εντός 14 ημερών- μία πρόταση για μία νέα αθλητική δραστηριότητα, ιδανική για εσωτερικούς χώρους. Ο Νάισμιθ αποδέχεται την πρόκληση. Για δύο βδομάδες ο νεαρός γυμναστής προβληματιζόταν αλλά καμία ιδέα του δεν την θεωρούσε καλή. Σχεδίαζε, έγραφε, έσβηνε, αλλά αμέσως τσαλάκωνε τα χαρτιά μπροστά του και τα πέταγε σαν μικρές μπάλες στο καλάθι των αχρήστων. Αυτό του έδωσε την πρώτη ιδέα.

 Αμέσως σκέφτηκε σε αδρές γραμμές το νέο παιχνίδι. Να μη χρειάζεται περίπλοκο εξοπλισμό για να μπορεί να παίζεται παντού. Θα παιζόταν με τις υπάρχουσες μπάλες του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Οι παίκτες θα πετούσαν τη μπάλα με τα χέρια, αλλά δεν θα μπορούσαν να τρέχουν μαζί με τη μπάλα για να μειωθούν οι σωματικές επαφές που έκαναν σκληρό το ποδόσφαιρο.

Πώς όμως θα σκόραραν; Θα έπρεπε να βάλουν τη μπάλα σε ένα κουτί. Αν όμως το κουτί ήταν χαμηλά πάλι οι αμυντικοί θα δυσκόλευαν τα πράγματα. Γι αυτό αποφάσισε να είναι ψηλά κρεμασμένα τα κουτιά για το σκοράρισμα. Αμέσως ζήτησε από τον επιστάτη του σχολείου να του βρει δύο κουτιά. Όμως δεν υπήρχαν και εκείνος του έδωσε δύο μεγάλα καλάθια από ροδάκινα.



Ήταν 21 Δεκεμβρίου. Κατέβηκε στο γυμναστήριο κρέμασε τα καλάθια στα στηθαία που ήταν στο ύψος που βρίσκονται και τα σημερινά καλάθια. Χώρισε τους 18 μαθητές του σε δύο ομάδες των 9 τους εξήγησε τους απλούς κανόνες, πήρε τους δύο αρχηγούς στο κέντρο του γηπέδου και πέταξε τη μπάλα ψηλά για να την διεκδικήσουν. Ο πρώτος αγώνας μπάσκετ είχε ξεκινήσει. Ύστερα από δύο ημίχρονα των 15 λεπτών το τελικό σκορ ήταν 1-0. Το μοναδικό καλάθι πέτυχε ο σπουδαστής Ουίλιαμ Κέιζ. Ένας μαθητής του Νάισμιθ, ο Φράνκ Μάχαν, του πρότεινε να ονομάσουν το καινούργιο παιχνίδι Naismith Ball, προς τιμήν του, αλλά εκείνου του φάνηκε γελοίο αυτό το όνομα.
Η επόμενη πρόταση του επίδοξου νονού τον ενθουσίασε. «Μπάσκετμπολ» (Καλαθόσφαιρα).
To μπάσκετ είχε γεννηθεί!



Υ.Γ Αξιοσημείωτο είναι πως τέσσερα χρόνια μετά –το 1895- στο Κολέγιο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων στο Χολιόκε της Μασαχουσέτης, μόλις 16 χιλιόμετρα από το Σπρίνγκφιλντ, «γεννήθηκε» το βόλευ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr