Σενάριο για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ και όχι κλιμακωτή στα επόμενα τρία χρόνια, αποφάσισε η κυβέρνηση (φωτό)
Στόχος της παρούσης κυβέρνησης να μειωθεί ο φόρος 10% το 2019 και στη συνέχεια από 10% το 2020 και 10% το 2021.
Στο σενάριο να εφαρμοστεί μόνο η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ που φέρνει η νέα κυβέρνηση σε τρία χρόνια, ακυρώνοντας την κλιμακωτή μείωση του ΣΥΡΙΖΑ, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο με στόχο να εφαρμοστεί χωρίς περικοπές ή αναβολές το φορολογικό και παράλληλα να κερδίσει πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο.
Στις επαφές που έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες στις συναντήσεις με τους δανειστές, το οικονομικό επιτελείο εκτός από διαβεβαιώσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για φέτος παρουσίασε και κάποιες προσαρμογές με πρώτη την ανακατεύθυνση των μειώσεων του ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε ένα σενάριο με βάση το οποίο η κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφίσει από το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργηθεί.
Ως γνωστόν, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 ήταν κλιμακωτή. Ξεκινούσε από το 30% για την ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία ως 60.000 ευρώ, μειώνοντας στο 10% για την ακίνητη περιουσία με αξία έως 100.000 ευρώ, και πρακτικά μηδενιζόταν για ακίνητη περιουσία με αξία πάνω από 150.000.
Το μέτρο είχε ένα καθαρό δημοσιονομικό κόστος 263 εκατ. ευρώ και ήταν προσαρμοσμένο στο να καλύψει κυρίως την πρώτη δόση των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών που προέκυπτε κυρίως στις λαϊκές περιοχές από την προσαρμογή τους με τις εμπορικές που έγινε το 2018.
Ωστόσο, αν εφαρμόζονταν φέτος η ήδη ψηφισμένη ρύθμιση και στη συνέχεια η ρύθμιση του 30% που προτείνει τώρα η κυβέρνηση (20% για το 2020 και 10% για το 2021), το δημοσιονομικό κόστος για την τριετία 2019-2021 θα έφτανε το 1,3 δισ. στερώντας έσοδα από ένα φόρο ο οποίος παρουσιάζει σταθερά πολύ υψηλή εισπραξιμότητα που ξεπερνά το 87%. Επιπλέον, η εφαρμογή της «νέας» μείωσης του ΕΝΦΙΑ είχε ένα κόστος 565 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο (λόγω του ότι ήταν εμπροσθοβαρής), αναβάλλοντας για δημοσιονομικούς λόγους μειώσεις άλλων φόρων.
Η εναλλακτική που δόθηκε στους θεσμούς είναι να καταργηθεί η ήδη ψηφισμένη ρύθμιση και η μείωση που φέρνει τώρα η κυβέρνηση να εφαρμοστεί αντί σε δύο σε τρία χρόνια.
Να μειωθεί δηλαδή ο φόρος 10% το 2019 (ώστε να έχουν ωφέλεια οι πολίτες από φέτος) και στη συνέχεια από 10% το 2020 και 10% το 2021.
Μ' αυτή τη μέθοδο το δημοσιονομικό κόστος μειώνεται στα 863 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί σε τρία χρόνια ώστε να δώσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2020 και το 2021, στα οποία θα υλοποιηθεί σταδιακά όλο το πακέτο των μειώσεων φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αναμένεται να έχουν βαθύτερο αποτύπωμα στο ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται και η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει και τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στο μίνι φορολογικό που θα περάσει άμεσα στη Βουλή.
Με την ψήφιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ άμεσα ο ενιαίος φόρος ιδιοκτητών ακινήτων για το 2019 όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου ο θα υπολογιστεί μειωμένος κατά 10% και έτσι δεν θα δοθεί η εντύπωση αναβολής των μειώσεων.
Επίσης, αν η μείωση είναι οριζόντια και όχι κλιμακωτή, θα έχουν κέρδος όχι μόνο οι μικρές αλλά και οι μεσαίες περιουσίες.
Παράλληλα, θα μπορεί να προχωρήσει και η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές που πάγωσε φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικούς λόγους, αφού θα αναγκαζόταν να μειώσει τις αξίες και σε ακριβά προάστια όπως το Ψυχικό και η Κηφισιά.
Το… σχέδιο παραμένει σχέδιο αφού δεν αποτελεί τη μόνη εκκρεμότητα με τους θεσμούς, οι οποίοι ζητούν περισσότερες προσαρμογές για να δεχθούν τα μέτρα της νέας κυβέρνησης. Τη λύση αναμένεται να δώσει μια «αυστηρότερη» ανασκόπηση δαπανών, η οποία αναμένεται να εξοικονομήσει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τομείς που σήμερα δυσλειτουργούν, όντας αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δημοσίου.
Στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση με αναδιάταξη των μέτρων και παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών να προσπαθήσει να εκπληρώσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και το 2020 ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να καταγραφεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης και να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων όχι μόνο μέχρι και το 2022, αλλά και μέχρι και το 2060.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr