«Κωσταλέξι»: 35 χρόνια μετά την αποκάλυψη της τραγικής ιστορίας της Ελένης Καρυώτη που ζούσε φυλακισμένη σε ένα κλουβί για 29 χρόνια-Διαβάστε την
Στις 6 Νοεμβρίου του 1978 στο χωριό Κωσταλέξι λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λαμίας έλαβε χώρα μια συγκλονιστική ιστορία. Πρωταγωνιστής αυτής της υπόθεσης ήταν μια 47χρονη τότε γυναίκα, η Ελένη Kαρυώτη. Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε βρεθεί φυλακισμένη μέσα στο σπίτι της, από τους ίδιους της τους γονείς, μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους, ζώντας σε άθλιες συνθήκες.
Στις 6 Νοεμβρίου του 1978 στο χωριό Κωσταλέξι λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λαμίας έλαβε χώρα μια συγκλονιστική ιστορία. Πρωταγωνιστής αυτής της υπόθεσης ήταν μια 47χρονη τότε γυναίκα η Ελένη Kαρυώτη. Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε βρεθεί φυλακισμένη μέσα στο σπίτι της, από τους ίδιους της τους γονείς, μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, όπως γράφει το sygklonistikagegonota.blogspot.gr.
Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα βρισκόταν κλεισμένη στο δωμάτιο επί 29 ολόκληρα χρόνια, με την ζωή της να είναι χειρότερη και απ' αυτή ενός σκυλιού: Το μοναδικό της ρούχο ήταν μια κουβέρτα, ενώ έτρωγε, αφόδευε και κοιμόταν στο ίδιο μέρος. Η συγκεκριμένη ιστορία συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Σε "έφοδο" που πραγματοποίησαν μια ομάδα αστυνομικών και δημοσιογράφων στο ισόγειο του σπιτιού αντίκρισαν την γυναίκα χωρίς ρούχα, τυλιγμένη με μια κουβέρτα να βγάζει άναρθρες κραυγές, επειδή για πολλά χρόνια δεν είχε κάποιον να μιλήσει και είχε χάσει το χάρισμα του λόγου.
Μπορούσε μόνο να ψελλίσει μερικές λέξεις. Μετά από λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι η άτυχη γυναίκα ήταν επί 29 ολόκληρα χρόνια κλεισμένη μέσα στο σπίτι της και όλο αυτό της είχε αφήσει πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Αυτό το γεγονός όπως ήταν φυσικό συγκλόνισε το πανελλήνιο. Τo πιο λυπηρό ήταν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ήξεραν τι συνέβαινε αλλά κανείς δεν είχε τολμήσει να κάνει ούτε μια καταγγελία. Μετά την αποκάλυψη της ιστορίας από τους δημοσιογράφους αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις. Δημοσιεύτηκαν πολλά για το "πως" και το "γιατί" η γυναίκα ήταν φυλακισμένη επί 29 χρόνια.
Τα περισσότερα δημοσιεύματα γυρνούσαν πίσω στον καιρό του εμφυλίου πολέμου. Ο λόγος ήταν ο έρωτας της γυναίκας ( η οικογένεια της ήταν εθνικόφρονες) με τον δάσκαλο του χωριού. Αυτό για την οικογένεια της ήταν ένα έγκλημα. Δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι η κόρη τους είχε ερωτευτεί έναν άνθρωπο που είχε προσχωρήσει στις τάξεις των κομμουνιστών ανταρτών. Έτσι με αυτόν τον τρόπο την διέγραψαν από την οικογένεια τους. Μάλιστα σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις της εποχής, η άτυχη γυναίκα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας και έγραψε σε ένα χαρτάκι το όνομα του ανθρώπου που αγαπούσε. Έγραψε το όνομα του δασκάλου.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης συνελήφθησαν οι γονείς και τα αδέρφια της άτυχης γυναίκας. Η "υπόθεση κωσταλέξι" αποτελεί μία από τις μελανότερες ιστορίες της ελληνικής δημοσιογραφίας. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την έντονη παραπληροφόρηση, που έφερνε μεγάλο οικονομικό κέρδος και την ζημιά της αλήθειας. Όταν οι δημοσιογράφοι είδαν αργότερα τα πράγματα πιο ψύχραιμα η αλήθεια ήταν διαφορετική. Η Ελένη από το κωσταλέξι, είχε γεννηθεί το 1931. Το 1945 και σε ηλικία 14 χρονών το μικρό κορίτσι άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, πιθανώς πάσχοντας από σχιζοφρένεια. Οι γονείς της για να την προστατέψουν αναγκάστηκαν να την κλείσουν σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους.
Η ιστορία που κυκλοφόρησε από τις εφημερίδες της εποχής, που έκαναν λόγο για τον έρωτα της Ελένης η οποία "τρελάθηκε" επειδή τον έχασε ήταν φανταστική. Επί ένα σχεδόν μήνα τα ΜΜΕ είχαν ρεπορτάζ για αυτήν την ιστορία και όπως ήταν φυσικό πουλούσαν πάρα πολύ κερδίζοντας πολλά χρήματα. Οι γονείς της και τα αδέρφια της διασύρθηκαν στα δικαστήρια, μέχρι που τελικά αθωώθηκαν. Ο πατέρας της μάλιστα υποστήριξε στο δικαστήριο ότι προσπάθησε να βοηθήσει την κόρη του πριν την κλείσουν στο υπόγειο. Την πήγε να νοσηλευτεί στην Αθήνα αλλά οι γιατροί του είπαν ότι η αρρώστια της είναι "ανίατη" και δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι'αυτό. Έτσι αναγκάστηκε να γυρίσει μαζί της πίσω στο χωριό " κωσταλέξι" και για το καλό της κόρης του να την κλείσουν στο ισόγειο.
Μετά από αυτό το γεγονός το χωριό " κωσταλέξι" έγινε συνώνυμο με τη μιζέρια, την αθλιότητα και την απάνθρωπη συμπεριφορά. Η ιστορία έφερε πολλά κέρδη στους δημοσιογράφους και είχε σαν αποτέλεσμα να δωθεί η εντύπωση οτι η οικογένεια της Ελένης Καρυώτη , ήταν υπεύθυνη για την αρρώστια και τον εγκλεισμό της γυναίκας για πολλά χρόνια σε ένα δωμάτιο. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης η Ελένη νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και το 1998 εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει πίσω τα ίχνη της. Κανένας μετά από πολλά χρόνια δεν γνωρίζει αν βρισκόταν σε ζωή ή αν έχει πεθάνει.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr