Πολάκης για την πρόταση άρσης της ασυλίας του: "Πρωτοφανής συνταγματική επιτροπή - Δεν έχουν το θάρρος για ειδικό δικαστήριο" (βίντεο)
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η εισήγηση για άρση της ασυλίας του κυρίου Πολάκη
Την άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, στην Ολομέλεια, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση στις 31 Ιουλίου.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνήλθε σήμερα για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις δύο δικογραφίες που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές και αφορούν: Η μία υπόθεση στην καταγραφή της συνομιλίας που είχε ο κ. Πολάκης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και η δέυτερη υπόθεση το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά από μήνυση του προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη τάχθηκαν οκτώ εκ των ένδεκα βουλευτών που συγκροτούν την Επιτροπή (οι έξι βουλευτές της ΝΔ, ένας του Κινήματος Αλλαγής και ένας της Ελληνικής Λύσης), δύο βουλευτές ψήφισαν «όχι» (ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25), ενώ αποχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζανακόπουλος αποχώρησε από την ψηφοφορία με το αιτιολογικό ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών
«Πρωτοφανή συνταγματική εκτροπή» και «πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού της ΝΔ» χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής στην Ολομέλεια για άρση της ασυλίας του για δύο μηνύσεις σε βάρος του που είχαν διαβιβαστεί από την Εισαγγελία στην προηγούμενη Βουλή.
«Μέσα από μια προαποφασισμένη - όπως αποδείχτηκε διαδικασία – στην Επιτροπή Δεοντολογίας η πλειοψηφία της ΝΔ συνεπικουρούμενη από την Ελληνική Λύση και το ΚΙΝΑΛ, προχώρησε στην πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού της ΝΔ» υποστηρίζει ο κ. Πολάκης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, «δεν δέχτηκαν την πρόταση που έκανα, να συγκροτηθεί ειδική Προανακριτική Επιτροπή, καθώς αυτά για τα οποία κατηγορούμαι τα έκανα όταν ήμουν και επειδή ήμουν υπουργός, δηλαδή αποκάλυψα και οδήγησα στη Δικαιοσύνη όλη τη συμμορία ΚΕΕΛΠΝΟ, που ένα μέλος της είναι ο κ. Πουλής που με κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση… Πιάσαμε τον κλέφτη και μας λέει ότι τον είπαμε κλέφτη».
Και αποκάλυψα, ισχυρίστηκε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, και τις απευθείας αναθέσεις στη σύζυγο του αρχιτραπεζίτη του κ. Στουρνάρα πχ διαφημιστική δαπάνη για καρκίνο.
«Και ουσιαστικά προσπαθούν να στρέψουν την κουβέντα αλλού, να παρουσιάσουν αυτόν που τους αποκάλυψε ότι διέπραξε αδικήματα, να θολώσουν τα νερά».
«Δεν δέχτηκαν αυτό που πρότεινα και δέχτηκε κι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Τζανακόπουλου, όπως έχει ακολουθηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, να συγκροτηθεί ειδική Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αν όντως πρέπει να αρθεί η ασυλία μου με δημόσιες συνεδριάσεις και να τα ακούσει ο ελληνικός λαός» σημείωσε.
Όπως σχολίασε ο Παύλος Πολάκης, «δεν πειράζει, έτσι γκρεμίζονται τα φληναφήματα περί πολιτικού πολιτισμού που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις».
«Εγώ στην Ολομέλεια της Βουλής που θα έρθει η άρση ασυλίας μου, θα πω και θα καταθέσω μία σειρά από έγγραφα που έχουν να κάνουν με όλα αυτά που αποκάλυψα, γιατί αυτό δεν μπορούν να το σταματήσουν εκεί θα τα πούμε όλα» είπε.
«Είναι πρωτοφανής η συνταγματική εκτροπή η οποία συμβαίνει τώρα και για να το καταλάβει ο λαός θα το πω ως εξής: ‘’Δεν θέλουν όπως έκαναν στο παρελθόν για είναι δειλοί, δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να στήσουν Προανακριτική Επιτροπή ή Ειδικό Δικαστήριο, αλλά να πουν ότι αυτή η πολιτική αντιπαράθεση είναι θέμα ύφους και ήθους και πρέπει να δικαστείς σαν ένας οποιοσδήποτε πολίτης που χρησιμοποιεί λάθος εκφράσεις. Αυτό πάνε να κάνουν’’».
«Εμείς θα είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε τον έλεγχο σε όλες τις υποθέσεις που αποκαλύψαμε στο παρελθόν, είναι στη Δικαιοσύνη και για κάποιες έχουν ασκηθεί διώξεις και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή θα δώσουμε τις απαντήσεις που πρέπει» κατέληξε ο κ. Πολάκης.
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, και την απάντηση του προέδρου της Βουλής, προκάλεσε η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής.
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η εισήγηση για άρση της ασυλίας του κυρίου Πολάκη
«Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή, υποψία ότι αδρανεί ή αμελεί προκειμένου να "προστατεύσει" κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικώς με τις αντιρρήσεις που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για δύο υποθέσεις μετά το σχετικό αίτημα του εισαγγελέα.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνήλθε σήμερα για να γνωμοδοτήσει για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Πολάκη σχετικώς με τις δύο δικογραφίες που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές και αφορούν: Η μία, την υπόθεση καταγραφής της συνομιλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη, την υπόθεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη μήνυση του προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ζήτησε να προχωρήσουν και οι δύο υποθέσεις με βάση το άρθρο του Συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών, με το σκεπτικό ότι τα εν λόγω αδικήματα για τα οποία εγκαλείται ο κ. Πολάκης αναφέρονται στο διάστημα κατά το οποίο ασκούσε υπουργικά καθήκοντα. Η πλειοψηφία της Επιτροπής απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι το αίτημα της εισαγγελικής αρχής, όπως αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή, αφορά στην εφαρμογή του άρθρου περί άρσης ασυλίας του ως βουλευτή.
Ερωτηθείς σχετικά και ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι «το σωστό είναι να ακολουθούμε ως Βουλή αυτό το οποίο ζητεί η εισαγγελική αρχή», υπενθυμίζοντας ότι ο εισαγγελέας στο διαβιβαστικό του για τις υποθέσεις Πολάκη δεν αναφέρεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, αλλά στο άρθρο 62 το οποίο αφορά στην άρση ασυλίας βουλευτή.
«Οι υποθέσεις που έρχονται στη Βουλή κρίνονται με βάση τα εισαγγελικά αιτήματα. Και το αίτημα του εισαγγελέα ήταν με το άρθρο του Κανονισμού για τη βουλευτική ασυλία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Θάνος Πλεύρης, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ο κ. Τζανακόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ανέφερε επίσης ότι έπρεπε να συνεδριάσει η Επιτροπή τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή της υπόθεσης Πολάκη, αιτιολογικό που απέρριψε η Επιτροπή, εκφράζοντας τον φόβο οι δικογραφίες να χαρακτηριστούν ανέγκλητες αφού είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη από τον περασμένο Μάρτιο. (Σύμφωνα με τον Κανονισμό, εφόσον υπόθεση που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν συζητηθεί εντός τριμήνου χαρακτηρίζεται ανέγκλητη και απαιτείται για να εξεταστεί να κινηθεί από την αρχή η διαδικασία εκ μέρους της Δικαιοσύνης).
Ερωτηθείς επ' αυτού ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, απάντησε ότι «η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά».
«Πρωτοφανής πολιτική δειλία»
Μετά την αποχώρησή του, ο κ. Τζανακόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υποστήριξε ότι έγινε παραβίαση του Συντάγματος «όχι μία, αλλά τρεις φορές», χαρακτήρισε «παρωδία προφανή και απαράγραπτη» τη συνεδρίαση της Επιτροπής, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρόεδρο, Χαράλαμπο Αθανασίου, και καταλόγισε «πρωτοφανή πολιτική δειλία» και «ρεβανσισμό» στη ΝΔ.
«Επειδή φοβούνται να τηρήσουν το Σύνταγμα και να συστήσουν Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για να γίνει επί της μήνυσης του γνωστού διωκώμενου, κ. Πουλή, αλλά και επί της υπόθεσης που αφορά τον κ. Στουρνάρα και την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρώην αν. υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ολομέλεια να άρει την ασυλία του κ. Πολάκη, ακολουθώντας μία πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία, σε σύγκρουση με τη γνωμοδότηση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την πάγια πρακτική του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίζεται σε σαφείς συνταγματικές διατάξεις», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Πολάκης, ο οποίος επέμεινε κι εκείνος στην κατηγορία περί πολιτικού ρεβανσισμού της ΝΔ, έκανε, επίσης, λόγο για πρωτοφανή συνταγματική εκτροπή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «γκρεμίζονται τα φληναφήματα περί πολιτικού πολιτισμού».
«Μετέτρεψαν το κακούργημα σε πλημμέλημα»
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε την παράμετρο που σχετίζεται με τις αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες το κακούργημα της παράνομης τηλεφωνικής καταγραφής έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα.
«Το προκλητικό στην υπόθεση είναι ότι ο κ. Πολάκης διωκόταν για κακούργημα με το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές το έκαναν πλημέλλημα για να μη λογοδοτήσει γι' αυτά που έχει κάνει», είπε ο κ. Πλεύρης.
«Τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα»
Εκ μέρους του ΚΚΕ, αιτιολογώντας την αρνητική τοποθέτησή του για άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη, ο Γιώργος Λαμπρούλης έθεσε ζήτημα κινδύνου ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο στο πλαίσιο «μιας απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού».
«Ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού», δήλωσε ο κ. Λαμπρούλης.
Η βουλευτής του ΜεΡΑ 25 στην Επιτροπή εκφράστηκε, επίσης, αρνητικά για άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη, εκτιμώντας ότι η υπόθεση πρέπει να κριθεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr