Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κράτος γίνεται φιλικό στον πολίτη - Ο Έλληνας παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αποτελεσματική και γρήγορη, η δημόσια διοίκηση
Για κράτος με μεγάλο κεφάλι και σώμα σπιθαμής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος.
«Ένα κράτος που συχνά εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες. Έχουμε επιτέλους χρέος να το αλλάξουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια περιέγραψε κάποιες εικόνες από το μέλλον.
Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα, οι υπουργοί θα νομοθετούν και τα χρονοδιαγράμματα θα τα παρακολουθεί το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί» ενώ το συντονισμό θα έχει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου.
«Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Πολλές πράξεις θα γίνονται μόνο με την υπογραφή του γενικού διευθυντή. Σταματούν οι ουρές», συνέχισε ενώ αναφέρθηκε σε μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι αυτές ξεκινούν από την κυβέρνηση και συνεχίζει με την ανάταξη του κράτους.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αποτελεσματική και γρήγορη, η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και θεσμοθετείται θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα με 3ετή θητεία μέσω ΑΣΕΠ, ο Γενικός Διευθυντής θα έχει δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις, η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται με σκοπό να έχουμε λιγότερους αλλά καλύτερους νόμους, καθιερώνεται Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
«Δικαίως το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε εγχειρίδιο για την αποτελεσματικότερη δράση της διοικητικής δομής και ριζοσπαστικό μοντέλο διακυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως στις Δημοκρατίες ο πολυτιμότερος πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς που ορίζουν τους κανόνες και πως συντήρηση σημαίνει ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες.
«Η αποκατάσταση σύγχρονων θεσμών αποτελεί προοδευτική επιλογή», υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας πως «μια κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα κράτος πολυδαίδαλο δεν βοηθά μια χώρα που ζητά να αφήσει πίσω της την κρίση».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «πρόοδος σημαίνει αποτέλεσμα, σημαίνει να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες».
Παράλληλα είπε πως για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «συμβουλευτήκαμε τη διεθνή εμπειρία» και πολλά από τα μέτρα που προβλέπει «σε προηγμένες χώρες ισχύουν από καιρό».
Όσο για τις αλλαγές που έκανε δεκτές η κυβέρνηση στην αρμόδια επιτροπή ανέφερε ότι «αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση ξέρει να ακούει» και πως η αναζήτηση συναίνεσης θα είναι μόνιμος στόχος της.
«Σκοπός της διαβούλευσης είναι τα νομοσχέδια να βελτιώνονται. Το συγκεκριμένοι που έρχεται προς ψήφιση είναι διαφορετικό από αυτό που εισήχθη στην Επιτροπή. Αποτελεί νίκη του πολιτικού διαλόγου, νίκη του κοινοβουλευτισμού», πρόσθεσε σημειώνοντας πως αυτή την πρακτική θα ακολουθήσει η κυβερνητική πλειοψηφία και στη συνέχεια.
Απαντώντας στις ενστάσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης είναι ότι είναι «μάλλον άστοχο ο συντονισμός και η στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να βαφτίζονται συγκεντρωτισμός από ένα κόμμα που ως κυβέρνηση συνεχών αντιφάσεων κόστισε πολλά στη χώρα».
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούν να μιλούν για πληθώρα συμβούλων όσοι πολλαπλασίασαν τις θέσεις των μετακλητών». Επ'αυτού είπε ότι οι μετακλητοί στις πρωθυπουργικές δομές μειώθηκαν από 161 σε 108, ότι οι γενικές και ειδικές γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58 και ότι συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.
«Τίθεται και ανώτατο όριο στο δυναμικό του πρωθυπουργικού γραφείου, κάτι που ίσχυσε ποτέ ως σήμερα», συνέχισε τονίζοντας πως «επιδίωξή μας είναι να προάγουμε το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και το υπουργικό συμβούλιο να δρα ως καλοκουρδισμένη μηχανή εφαρμόζοντας το πρόγραμμα για το οποίο πήρε νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό».
Συνεχίζοντας είπε ότι «η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία, ούτε σε εκείνους που αφού εγκαθιστούσαν κομματικούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία, στη συνέχεια έκαναν φωτογραφικές προκηρύξεις για τους προσλάβουν και κάποιοι έπαιρναν φακέλους υποψηφίων στο σπίτι τους».
Τώρα, τόνισε, σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται η θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα ενώ «δικαίωμα υπογραφής έχουν όλοι οι γενικοί διευθυντές που επιλέγησαν με δικές σας διαδικασίες κύριοι της αντιπολίτευσης».
Ανακοίνωσε δε ότι σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες και οι επαφές του πολίτη με το δημόσιο θα είναι ψηφιακές».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν έχει συνταχθεί από κάποιο εξωτερικό νομικό γραφείο αλλά από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Μιλώντας για θέματα διαφάνειας αναρωτήθηκε «ποιον ικανοποιεί ένα σύστημα που έφερε τη χώρα στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες διαφάνειας».
Και συμπλήρωσε: «Πόσο ανεξάρτητα έδρασαν σώματα ελέγχουν με προϊστάμενο που ήταν διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση;».
«Στα πρότυπα άλλων κρατών η Ελλάδα αποκτά επιτέλους Ενιαία Αρχή Διαφάνειας στην κατεύθυνση του ΟΟΣΑ. Ο επικεφαλής της Αρχής θα επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό από ανεξάρτητη αρχή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι υπηρετούντες στους 6 παλιούς φορείς θα συνεχίσουν το έργο τους που είναι σε εξέλιξη και οι διευθυντές τους δεν θα διορίζονται από την κυβέρνηση αλλά ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε επιπρόσθετα ότι εδώ και δεκαετίες η λύση ήταν απλά να αλλάζουμε τα πρόσωπα αντί να ιδρυθούν σωστοί θεσμοί προγραμματισμού, δράσης και εποπτείας.
Αναφερόμενος εκ νέου στη κράτος, μίλησε για απρόσωπο κράτος με πολλά πλοκάμια, λίγο συντονισμό το οποίο είναι εκτεθειμένο στην αδιαφάνεια.
Τα αποτελέσματα ανέφερε ήταν ρουσφέτια, λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις, οπισθοδρόμηση, χάσιμο χρόνου και χρήματος.
«Να ξαναγίνει η διοίκηση αληθινά δημόσια. Το νέο φιλικό κράτος να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «την οπισθοδρόμηση την πλήρωσαν ακριβά οι πολίτες» και «η Ελλάδα έμεινε για καιρό πίσω από τις εξελίξεις».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr