Topwoman η Αναστασία Γραμματικάκη -Αλεξίου: Η πρώτη Ελληνίδα στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (φώτο)

Η πρόσκληση να διδάξει στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της  Χάγης αποτελεί μέγιστη τιμή και παγκόσμια αναγνώριση για έναν επιστήμονα του Δημοσίου Διεθνούς ή Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου. 

Η Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής του Α.Π.Θ., είναι η πρώτη Ελληνίδα νομικός που διδάσκει στα θερινά μαθήματα Διεθνούς Δικαίου της περίφημης Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης κατά τη φετινή περίοδο(8 Ιουλίου-16 Αυγούστου 2019). Το θέμα των μαθημάτων της είναι το συμφέρον του τέκνου στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο.

Η Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης ιδρύθηκε το 1923 ως εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης μέσω του διεθνούς δικαίου.  Έκτοτε λειτουργεί στο κτήριο Peace Palace στη Χάγη,ακριβώς δίπλα από το Διεθνές Δικαστήριο και το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Η Ακαδημία είναι κυρίως γνωστή για τα παγκοσμίως διάσημα ετήσια θερινά μαθήματα Δημοσίου Διεθνούς και Ιδιωτικού Διεθνούς δικαίου, τα οποία παρακολουθούν κάθε καλοκαίρι περίπου 650 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες του κόσμου εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Στους αποφοίτους των μαθημάτων συγκαταλέγονται γνωστοί νομικοί και δικηγόροι, δικαστές, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και πολιτικοί. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντεςεπιστρέφουν αρκετά χρόνια αργότερα πλέον ως διδάσκοντες, όπως η Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου η οποία είχε παρακολουθήσει τα θερινά μαθήματα το 1969.

Επί έξι εβδομάδες τα θερινά μαθήματα της Ακαδημίας διδάσκονται από διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες και νομικούς που εργάζονται σε διάφορους φορείς και οργανισμούς ανά τον κόσμο.

Η πρόσκληση να διδάξει στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της  Χάγης αποτελεί μέγιστη τιμή και παγκόσμια αναγνώριση για έναν επιστήμονα του Δημοσίου Διεθνούς ή Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου.

Παρότι στο παρελθόν έχει διδάξει μικρός αριθμός σημαντικών Ελλήνων όπως οι Εμμανουήλ Ρούκουνας, Δημήτριος Ευρυγένης και Λίνος Σισιλιάνος, είναι η πρώτη φορά που μια Ελληνίδα εκπροσωπεί τη χώρα στην Ακαδημία.

Καθώς η Ακαδημία δεν έχει μόνιμο διδακτικό προσωπικό, οι καθηγητές της προέρχονται από διαφορετικούς χώρους ακριβώς για να ενθαρρύνεται η ευρύτητα πνεύματος και για να υπάρχει όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη πολυφωνία απόψεων και έκφρασης ιδεών. Μετά το πέρας των έξι εβδομάδων, το περιεχόμενο των μαθημάτων δημοσιεύεται στη Συλλογή Μαθημάτων της Ακαδημίας, τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης με τεράστιο ειδικό βάρος για όσους ασχολούνται με το διεθνές δίκαιο. Η συμβολή της Ακαδημίας στη διδασκαλία, μελέτη και διάδοσητου διεθνούς δικαίου τονίζεται ανά τακτά διαστήματα από τη Γενική Συνέλευση των  Ηνωμένων Εθνών.

H Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, έλαβε το πτυχίο της από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με διδακτορική υποτροφία της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης ολοκλήρωσε το διδακτορικό της και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Νομικής Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι ομότιμη καθηγήτρια στον Τομέα Διεθνών Σπουδών του τμήματος Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Έχει διδάξει επανειλημμένα ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε αμερικανικές νομικές σχολές (Temple, Loyola, Tulane, W. Boyd College of Law of the University of Nevada, Willamette, European Centre of Excellence in Pittsburgh), στο διαπανεπιστημιακό European Master's Program για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό στη Βενετία, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και επί εικοσιπέντε χρόνια στα θερινά μαθήματα της Νομικής Σχολής των ΠανεπιστημίωνTulane και Loyola των ΗΠΑ, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.

Έχει διατελέσει επιστημονικώς υπεύθυνη του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ της Νομικής Σχολής για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών και των μεθόδων διδασκαλίας. Έχει συγγράψει 7 μονογραφίες και πολυάριθμες μελέτες στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Είναι Contributing Εditor στο Tulane Law Review, μέλος του International Advisory Board of International Programs, College of Law, του Loyola University of New Orleans, καθώς και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Νομικής Σxολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή αστικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το 2003, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Αστικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2006-2008) και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας γαι την εκπόνηση νομοσχεδίου για την πρακτόρευση επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring).

Υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Διακαστηρίου για δύο θητείες. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, της Ελληνικής Εταιρίας Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, της Ελληνικής Εταιρίας Ευρωπαϊκού Δικαίου, της International Law Association, της International Academy of Comparative Law και πρόεδρος της Επιτροπής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα, πέρα από το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και το δίκαιο διεθνών συναλλαγών, περιλαμβάνονται το δίκαιο προστασίας πολιτιστικών αγαθών και έργων τέχνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τα νομικά ζητήματα που εγείρει η βιοτεχνολογία και ειδικά οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ζει στη Θεσσαλονίκη με τον σύζυγό της, τον γνωστό δικηγόρο Αλέξη Αλεξίου, με τον οποίο έχει δυο κόρες και έναν εγγονό.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr