Το αλφάβητο της αντηλιακής προστασίας από τον Ιάκωβο Γκόγκουα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αρχικά γράμματα που αναγράφονται στα αντηλιακά προϊόντα. Τι ακριβώς σημαίνουν; 

Αν και η αντηλιακή προστασία είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να σας απασχολεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου – χειμώνα και καλοκαίρι –, σίγουρα έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το καλωσόρισμα της άνοιξης. Πόσα, όμως, γνωρίζετε για την αντηλιακά προϊόντα πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή πρέπει να το εφαρμόζετε πριν βγείτε έξω από το σπίτι και να το ανανεώνετε τακτικά; SPF, UVA, UVB και UVC: Ορολογίες που σίγουρα έχετε παρατηρήσει πάνω στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, αλλά ξέρετε τι προσδιορίζουν; 

SPF
Ο δείκτης SPF είναι o επικρατέστερος ενός αντηλιακού προϊόντος. Η ονομασία του προκύπτει από τα αρχικά της φράσης «Sun Protection Factor» (Παράγοντας Ηλιακής Προστασίας) και αναφέρεται αποκλειστικά στην προστασία από την ακτινοβολία UVB. Με άλλα λόγια, ο δείκτης SPF δείχνει το επίπεδο κάλυψης που προσφέρει ένα αντηλιακό, ξεκινώντας από το 2 και φτάνοντας στο 50+.

UVA 
Oι μακρές ακτίνες UVA (συντόμευση για την υπεριώδη ακτινοβολία Α) αποτελούν το 95% της ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της Γης. Οι ακτίνες αυτές εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα σε σύγκριση με τις ακτίνες UVB και ευθύνονται για τα σημάδια γήρανσης, όπως είναι οι ρυτίδες, ενώ συνδέονται και με τον καρκίνο του δέρματος. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να επιλέγετε αντηλιακά ευρέος φάσματος, τα οποία σας προστατεύουν και από τα δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA και UVB).  

UVB
Τα αρχικά αυτά αποτελούν συντόμευση για την υπεριώδη ακτινοβολία Β, η οποία είναι η κύρια υπεύθυνη για τα εγκαύματα και τα ερυθήματα, δηλαδή τις βλάβες που εμφανίζονται στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας, αλλά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Πρόκειται για την ακτινοβολία που αφήνει ορατά σημάδια στην επιδερμίδα και πρέπει να εξασφαλίζετε την προστασία σας από αυτή με κάθε τρόπο. 

UVC
Την υπεριώδη ακτινοβολία C δεν την έχετε δει να αναγράφεται σε κάποιο αντηλιακό προϊόν και ο λόγος είναι απλός: Φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα κι έτσι δε φτάνει στη Γη. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για το πιο επιβλαβές και επικίνδυνο είδος υπεριώδους ακτινοβολίας. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr