Ο Α. Σαμαράς ετοιμάζει αποσκευές για Βερολίνο και Παρίσι

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της επίσκεψης στην Αθήνα, μεθαύριο Τετάρτη, του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του Αντώνη Σαμαρά στο τέλος της εβδομάδας με σταθμούς σε Βερολίνο και Παρίσι.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της επίσκεψης στην Αθήνα, μεθαύριο Τετάρτη, του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του Αντώνη Σαμαρά στο τέλος της εβδομάδας με σταθμούς σε Βερολίνο και Παρίσι.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι οι συναντήσεις κορυφής με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα μεταβάλουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τη χώρα στην ευρωπαϊκή σκηνή και θα ανοίξουν τον δρόμο για διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία θα βάλει ο κ. Σαμαράς ανεπισήμως στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο στις 24 Αυγούστου και στο Παρίσι μία ημέρα μετά. Η συνάντηση με την κα Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Αυγούστου, ώρα 11:45, ενώ με τον κ. Ολάντ το Σάββατο 25 Αυγούστου, ώρα 10:30.

Το επόμενο διήμερο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεχείς συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων (Γιάννης Στουρνάρας, Κωστής Χατζηδάκης, Γιάννης Βρούτσης κ.ά.) προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ με τις επώδυνες περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ - που θα αποτελέσουν και ένα από τα «όπλα» του κ. Σαμαρά στο ευρωπαϊκό ταξίδι του.
Ο κύκλος των συναντήσεων με τους υπουργούς αναμένεται να λειτουργήσει και ως αντίβαρο της απόφασης του Πρωθυπουργού να μην υπάρξει πριν από την επίσκεψη σε Βερολίνο και Παρίσι νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Το μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πως η κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένο σχέδιο και ότι ο κ. Σαμαράς διαβουλεύεται με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους και παίρνει εκείνος τις τελικές αποφάσεις και όχι μια πολυπρόσωπη ηγεσία.
Σε κάθε περίπτωση, πριν από την επίσκεψη Γιούνκερ και την ευρωπαϊκή περιοδεία του Πρωθυπουργού, θα υπάρξουν τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στους Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ενώ στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση των τριών αρχηγών μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, το αναπτυξιακό πακέτο θα βρίσκεται ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα, με τον κ. Σαμαρά να εστιάζει σε μέτρα που έχουν ήδη συζητηθεί κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Ειδικότερα, γίνεται λόγος για την έκδοση ομολόγων με ευρωπαϊκή εγγύηση για μεγάλα έργα υποδομής, τη δημιουργία ενός «ειδικού εργαλείου ρευστότητας» για την Ελλάδα που θα δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία ενός «κοινωνικού ταμείου» μέσω του οποίου θα παρέχεται ειδική στήριξη από αδιάθετους κοινοτικούς πόρους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πηγές: tanea.gr, newsnow.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ